Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lego creator

Dostałam kazanie od nauczycielki w szkole, że pozwalam 5 letniemu synowi...

Polecane posty

Gość lego creator

...oglądać Discovery Channel. Poważnie. Pozwalam małemu oglądać programy przyrodniczo - naukowe. Pogromcy mitów. Jak to jest zrobione. Szkoła przetrwania. Rzeczne potwory (strasznie się nazywa ale to program o facecie co jeździ po świecie i łowi rzadkie gatunki ryb). No i dziś usłyszałam, że powinnam mu puszczać bajki, które go wyciszą. Zamiast pobudzających programów dla dorosłych. Syn ma prawie 6 lat. Uwielbia Discovery. Do tej chwili myślałam, że robię dobrze. On uwielbia to oglądać i stymuluje go to umysłowo. Chłonie wiedzę jak gąbka. A teraz się dowiaduję, że robię dzieciakowi krzywdę. I powinnam go wyciszać kreskówkami z dobrym morałem.

Gość Taaaaaa....
Pewnie lepiej puścić dzieku tego ogłupiającego Cartona Networka! Discovery jest OK. Skoro dziecko lubi. Ne ma tam broni, morderców i głupich tekstów.

Gość ;przeczekać, moje dziecko też
tylko teraz nie ma baek z morałem, czasem jak patrzę na programy z bajkami to jestem przerażona co za bajki lecą, moją córkę chowam na you tube, na tomku i peppie, ma 2latka,

Szczególnie delikatna jest Szkoła przetrwania gdzie Bear Grylls obdziera ze skóry renifera albo wcina na pół surowe zwierzęta. Powinnaś bardziej patrzeć co ogląda dziecko, nie każdy program jest dla niego.

Gość lego creator
Szkoła przetrwania lecie o 20.00 godzinie. I syn zawsze ogląda to a tatą. Jak są drastyczne sceny to ojciec każe mu się odwrócić. Czy na polowanie na królika czy na zjadanie jaszczurki. Tego nie ogląda. Ale wie, że nie wolno pić brudnej wody bo ma bakterie. Czy, ze nie wolno jeść śniegu bo wychładza organizm i trzeba go rozpuścić. Wie nawet które gatunki zwierząt są jadowite. Sypie takimi ciekawostkami jak z rękawa. I myślałam, że to dobrze, że go to interesuje i się uczy. A dziś usłyszałam, że to źle i mam mu puszczać (cytuję) bajki z dobrym morałem.

Gość OMG serio?
Discovery oglada moj 3 letni syn,tak samo jak programy przyrodnicze o zwierzetach etc.. i niby mam zamiast tego puszczac mu np Pana Gabke :-) Albo Bolka i Lolka na zmiane ze żwirkiem i muchomorkiem... Daj sobie spokoj droga mamo, nie przejmuj się nauczycielka. Ja myślę,że wszystkie te programy sa o wiele lepsze niz kazda jedna bajka.

Gość lego creator
No ale ja dziś wyszłam w szoku ze szkoły. Bo ona brzmiała jakbym mu co najmniej jakieś mordobicia pozwalała oglądać. I posiłkowała się tym, że była dziś jakaś Pani z poradni i przeprowadzała rozmowy z dziećmi i zaniepokoiło ją, że syn ogląda Discovery Channel. I podzieliła się tym z wychowawczynią i obie stwierdziły, że to źle. A tak na marginesie. Syn mi powiedział, że "Pani z Poradni" wypytywała co robią rodzice w domu. Co rodzice oglądają. Czy się z nim bawimy. Czy mu czytamy. A nawet czy się kłócimy. itp. I tak wypytywała wszystkie dzieci. Normanie trochę się zdziwiłam, że taka inwigilacja.

Gość wez poprawke na to,ze dziecko
moze np odpowiedzic po jakims jednym niewaznym sporze , ze rodzice wciaz sie kłoca. Albo ze nigdy z nim nie ogladaja, jesli nie ogladali wspolnie np przez 1 dzień. Albo w druga strone. Psycholog powinien wziac to pod uwage. kiedys np moje dzieko zawołalo w sklepie (kiedy kupowalismu wino komus na prezent, a prawie nie pijemy) - tato, nie kupuj allkoholu ! - wyszlismy na pijaków:) Co do tematu - jasne,ze lepsze Discovery niz durne kreskówki, oczywiscie , gdy tv ogladana jest z umiarem i pod kontrola. Moj syn lubil w dziecińswie głownie encyklopedie roznego typu, zadawał wnikliwe pytania, nad ktorymi musiałam sie dlugo głowic i szukac odpowiedzi w literatrze fachowej > W dodatku dzieci sa szalenie chłonne i bardzo szybko sie uczą -czemu tego nie wykorzystac? . Syn teraz robi tzw kariere naukowa w USA. Sa typy naukowców od urodzenia i z takiej ciekawosc swiata tylko sie cieszyc. A psycholog szkolny moze byc mniej lub bardziej udany. Jesli cie dziwi jego opinia, spytaj na jakiej podstawie uwaza,ze postepujesz zle - czy zaniepokoilo go/ją akies konkretne zachowanie syna?

Gość lego creator
No właśnie mnie zdziwił ten wywiad Pani z Poradni. Że o takie rzeczy pytała. Pani zapytała co mamusia robi w domu a syn odpowiedział, że mama tylko czyta książki i ogląda seriale. Choć ja W OGÓLE nie oglądam seriali. Ani jednego. :D

powiedz, że następnym razem jak będzie taka akcja, to złożysz pozew do prokuratury. Jak straszyć, to porządnie. A dzieciaka wychowuj tak jak ci pasuje.

Gość dryftuglhj;,mgn
Mój syn tez ma 5 lat i ogląda z przyjemnością Discovery. Interesuje się też samochodami więć programy motoryzacyjne na TVN TURBO też z zaciekawieniem ogląda. I podobnie jak Twój sypie ciekawostkami jak z rękawa

He!He!Kiedyś była wizytacja w przedszkolu u mojego syna,i pani psycholog kazała narysować rodzinę...no to mój wymalował mamą,tatę i siebie,a wychowawczyni wiedząc,że jest w domu rodzeństwo zapytała,a gdzie twój braciszek?A mój syn na to-śpi w drugim pokoju:):):)ale w ocenie pani psycholog nie był to dobry obraz rodziny.Rzecz miała miejsce 12 lat temu,i przy okazji różnych spotkań często to wspominamy i zaśmiewamy się do łez,tak więc Autorko!nie przejmuj się takimi durnymi opiniami,masz inteligentne dziecko i się ciesz,choć to nie zawsze się podoba kadrze pedagogicznej:(

Gość echhhhh mamuski
...widac ze zupelnie nie macie pojecia o pewnych kwestiach... Mozna ogladac Discovery-fajne programy przyrodnicze ale mozna tez ogladac na Discovery programy dla doroslych,takie jak np. ta sztuka przetrwania,gdzie koles zjada na pol padle zwierzeta, odgryza glowy rybom czy jaszczurkom. Nie rozumiecie,ze to nie jest przeznaczone dla najmlodszych widzow?? Boze jakie to krotkowzroczne,serio. Myslicie,ze psycholog czy pedagog szkolny chce aby wasze dziecko sie nie rozwijalo albo chce je blokowac?? Szkoda slow! Po prostu po niektorych nadpobudliwych dzieciach mozna sie domyslic,obserwujac je,co ogladaja,czym sie zajmuja etc.! Wystarcza podstawy psychologii. Nikt nie chce wam robic na zlosc:) chodzi o to aby dziecinstwo bylo dziecinstwem i aby dziecieca psychika nie ucierpiala, bo wam sie moze wydawac ze wszystko jest ok a tymczasem w glowie dziecka zachodza rozne procesy...nie powinno byc swiadkiem przemocy na ekranie, agresji etc.

Jasne,że przemoc na ekranie to dla dziecka nieodpowiednie(zresztą nie tylko na ekranie)ale czasami opinie psychologów są powalające...

Gość echhhhh mamuski
tak edaffi zgodze sie, jak w kazdym zawodzie trafiaja sie partacze;) ale ja apeluje do rodzicow o odrobine refleksji! ..bo do nich czasami nic nie dociera:O mysla,ze ich dziecko najmadrzejsze i kazdy zazdrosci:O dzizassss

Gość szkola przertwania???
chyba przesadzasz, ja nie moge na to patrzec, a ty pozwalasz to ogladac dziecku??? jak gosciu zabija zwierzaka dla programu, odziera go ze skory a potem wydlubuje i zjada wnetrznosci i oczy, bleee :O discovery channel jest fajny, ale troche mu ogranicz, to maly dzieciak jeszcze i nie wszystko rozumie. potem pojawiaja sie w wiadomosciach doniesienia o grupie gowniarzy z podstawowki co dla zabawy podpalili psa :O

Gość HA!!!!!!!!!!!!
Wiesz, rozumiem programy przyrodnicze (np przez BBC robione), ale na Discovery Channel sporo jest programów niekoniecznie dla małych dzieci. Szkoła przetrwania to w ogóle przegięcie.

Gość mammmaa
Jak to jest zrobione - jak najbardziej, reszta- pod kontrolą :) Dla dzieci fajny jest NICK.JR, Disney junior,JimJam,Cbbc - ni ma tam durnych kreskówek a wiele bajek edukacyjnych - warto się zainteresować co przedszkolak ogląda.

BAJKI WYCISZAJĄ ? haha musiałam się zaśmiać :) która durna baba tak stwierdza ? ma w ogóle to wykształcenie które mieć powinna ? My mamy ograniczone bajki,kazała to zrobić nasza P.psycholog a moja siostra potwierdziła (pedagog) co prawda mamy małe problemy ze skupieniem uwag/koncentracją,ale jak obie powiedziały bajki nie wyciszają dziecka,może i siedzi dziecko cicho oglądając bajkę,ale w głowie mają bałagan ! NAJLEPSZE WYCISZENIE DLA DZIECKA TO DRZEMKA CZY SEN ! to stwierdzi każdy kto się zna

Pogromcy mitów. Jak to jest zrobione. Szkoła przetrwania. Rzeczne potwory (strasznie się nazywa ale to program o facecie co jeździ po świecie i łowi rzadkie gatunki ryb). Animal Planet jest jeszcze fajne ;) Ja tylko poradzę ograniczenie programów w których jest za dużo emocjonujących wrażeń,np.W11,programów gdzie zabijają,gdzie są kryminalisci itp.bo to na psychikę dziecka nie działa dobrze ;)

Gość u nas nauczycielka chwaliła
syna, ze ma szeroka wiedzę o świecie.... a też lubi oglądać te programy co tutaj wymieniła autorka i z nich właśnie czerpie tą wiedzę, mówił o tym nauczycielce z resztą....

Gość 32312312
Głupia baba, nie przejmuj się.... nie jest tego warta.