Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PRZESTRASZONAPRZESTRASZONA

CYTOLOGIA-pomożcie mi zinterpretować wynik

Polecane posty

Gość PRZESTRASZONAPRZESTRASZONA

A. Ocena techniczna rozmazu ODPOWIEDNI DO OCENY B. Ocena ogólna rozmazu Nie stwierdzono zmian sródnabłonkowych i procesu złosliwego C. Interpretacja/wynik (opis) INNE ZMIANY NIENOWOTWOROWE (odczynowe i naprawcze) zmiany odczynowe zwiazane z: zapaleniem (łacznie z typowa regeneracja) Lekarz powiedział, że gołym okiem widzi że wszystko będzie ok, nie mam nadżerki itd. i żebym przyszła z wynikiem tylko jeśli będzie nieprawidłowy. nie wiem o co chodzi z tym punktem C, czy oznacza on że mam jakieś zapalenie i powinnam się zgłosić do ginekologa??? pomóżcie

Gość asdasdsd
moze masz jakies zapalenie albo grzybice, idz do lekarza i przepisze ci leki i masci po sprawie. nic ci nie jest.

Gość w skzole to wagarowałaś
jak uczyli czytać?

Gość wszyyyyyyystkoooo oooookkkkk
wszystko ok, jakieś zmiany zawsze są jak jesteś w wieku reprodukcyjnym.

Gość Co do bethesda
Przy podawaniu wyniku cytologicznego system Bethesda zaleca: określenie czy rozmaz zawiera odpowiedni materiał do oceny (świadczy o tym ilość materiału oraz obecność komórek z kanału szyjki macicy, gdzie najczęściej podstępnie rozwija się 70% raków szyjki macicy), ogólne stwierdzenie czy obraz cytologiczny jest prawidłowy czy nie oraz dokładny opis stwierdzanych zmian zgodnie z obowiązującą terminologią (określenie rodzaju zakażenia, zmian reparacyjnych, obecności nieprawidłowych komórek nabłonkowych, komórek innych nowotworów oraz ocenę stanu hormonalnego pacjentki). W systemie Bethesda za nieprawidłowe uznaje się następujące wyniki: ASC -atypowe komórki nabłonkowe; grupa ta dzieli się na podgrupy: ASCUS -atypowe komórki nabłonkowe o nieokreślonym znaczeniu ASCH -atypowe komórki nabłonkowe, w przypadku których nie można wykluczyć obecności zmian dużego stopnia w komórkach nabłonka płaskiego LSIL -zmiany małego stopnia w komórkach nabłonka płaskiego HSIL -zmiany dużego stopnia w komórkach nabłonka płaskiego AGC -atypowe komórki gruczołowe

Gość superaśnywynik
dobrze wszystko