Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość metryczka.

Mamo- dlaczego ten chłopiec ma pomarańczowe włosy ?

Polecane posty

Gość metryczka.

takie pytanie zadał sześciolatek patrząc na mojego rudawego synka.Zrobiło mi się przykro, bo Jego mama się zmieszała i kazała mi siedzieć cicho, nie wytłumaczyła co i jak. Boje się, że mojego synka będą kiedyś dzieci prześladowały w szkole .:(

no to skoro tamta mama sie zmieszala i nie opowiedziala nic sensownego, trzeba bylo sie usmiechnac i samemu wyjasnic tamtemu dziecku-w czym problem? jeden ma jasne wlosy,drugi ciemne a trzeci rude, gdzie tu problem? sama stygmatyzujesz swoje dziecko takimi reakcjami na banalne pytania:O

Gość dlaczego zrobilo ci sie
przykro ? przeciez to nic takiego ze dziecko ma rude wlosy ! Jest wiele slawnych osob ktore sa rude i nic z tego sobie nie robia ; np Nicole Kidman , Axel Rose , Kate Winslet itp . mam wrazenie ze wstydzisz sie swojego dziecka , a powinnas byc dumna !

Gość metryczka.
być może po prostu ta reakcja, zmieszanie tej kobiety sprawiło mi przykrość A ja nie wtrącałam się do rozmowy, bo ten chłopiec siedział jej na kolanach i szeptał do ucha, tylko robił to dosyć głośno. Wolałabym, żeby nie robiono z tego problemu, tylko żeby mama mu powiedziała wprost" ma rude włoski, taki kolor itd"

niestety nie uchronisz syna przed nasmiewaniem sie innych - jak nie rude wlosy to znajdzie cos innego

Gość metryczka.
nie, nie wstydzę!! mój mąż ma rude włosy, tzn nie konkretnie rude tylko rudawe, bardzoej złote niż pomarańczowe. I takie same włoski ma synek. Poza tym jest śliczny, na prawdę. Boję się, że historia się będzie powtarzać, bo mojego męża prześladowały dzieci w szkole. Wiecie jakie jest podejście do rudych ludzi . I tak bardzo bym chciała uchronić synka przed szykanowaniem , ale nie wiem jak ?

Gość glos prawdy
a ja nie lubie rudych wlosow u dzieci:( moze dlatego, ze zauwazylam iz czesto rudzielce sa zlosliwe i krnabrne, sprawiaja problemy. byc moze przyczyna sa kompleksy, ale nie zmienia to faktu, ze sa nieprzyjemne w obyciu. oczywiscie najwazniejsze, ze zdrowe...

Gość metryczka.
sama widzisz - a teoria jakby trafiona, bo mój syn jest bardzo ruchliwy, robi pełno hałasu i zwraca na siebie uwagę. Na razie jest malutki ( niecałe dwa latka) i nie wie, że ludzie dziwnie patrzą na Jego włoski

głos prawdy-boze, jak mi zal takich ograniczonych ludzi jak ty:O:O jak mozna posługiwac sie takimi stereotypami? kobieto, wstydz sie:O

Gość asdewasde
ja nie rozumiem problemow, zwykle pytanie malego dziecka . przeciez nawet nie obrazil twojego dziecka ani nic. a dzieci potrafia byc okrutne ... raz jeden wycedzil do mojego znajomego, mamo ale ten pan gruby ! :)

Gość metryczka.
ale ja nie piszę, że obraził mojego synka. PO prostu był ciekawy, nie wiedział, że dzieci mogą mieć pomarańczowe włosy Tylko przykra była reakcja mamy, bo ona kazała mu się uciszyć, nie zadawać takich kłopotliwych pytań. Wiec jakby problem widzę w tym, że rudzielce to takie osoby z tabu, o których nie mówi się głośno, że są rude bo to wstyd, czy afront. Nie umiem tego ładnie ubrać w słowa., ale na pewno wiecie o co mi chodzi.

Gość glos prawdy
Nie posluguje sie stereotypami. Znam kilkoro rudych dzieci, ktore sa zlosliwe, agresywne i odpychajace. To na pewno tez wina wychowania, no ale trudno je lubic, prawda? Sama autorka juz pisze, ze jej dziecko jest niegrzeczne. Moze jest cos w tych 'rudych' genach, nie wiem. W kazdym razie nie przepadam za typowo rudymi ludzmi, jesli przy tym sa nieprzyjemni - a doroslych tez takich znm.

Gość metryczka.
mój syn nie jest niegrzeczny, tylko ruchliwy ;) w takim razie zapytam Was o radę, jak powinnam reagować ? Czy dzieciom tłumaczyć, czy prosić rodziców o normalna reakcje ? Kiedyś znajoma mi powiedziała " ładny ten Twój synek, tylko te włosy .." .

Gość lustereczko lustereczko
GLOS PRAWDY,za to w twoich genach jedynie glupota!

Gość glos prawdy
Kazdy ma swoje sympatie i animozje, to bardzo ludzkie. Nie wyszlam za maz za rudego, bo zwyczajnie nie podobaja mi sie rudzi mezczyzni, i nie chodzi tylko o wlosy. Lubie sniada karnacje, bo sama jestem jasna blondynka, wiec wyszlam za bruneta. Trudno winic kogos za to, ze cos mu sie nie podoba. Nie musi.

AUTORKO,dzieciom tłumacz, dorosłym debilom pokroju "glosu prawdy"-nie tłumacz tylko olewaj z gory na dol!

Gość metryczka.
E głupoty piszesz, bo ja też nie sądziłam, że wyjdę za mąż za rudzielca. Też podobali mi się bruneci, ale miłość nie wybiera :)

glos prawdy,ty jestes taka głupia czy tylko udajesz:O Piszesz,ze tobie sie rudowlosa osoba nie podoba -OK,ale nie dorabiaj kobieto do tego ideologii i stereotypów bo to obrazliwe co piszesz:O:O

Ale głupoty piszesz, litości. Dziwnie patrza na jego włoski a co on tredowaty? W jakim Ty wieku zyjesz. Jakie ma zanczenie kolor włosów? Zadne. A jak by miał białe jak mleko i dziecko by powieszało ze ma białe włosy to tez by Ci przykro było? To nie czasy dzgei dzieci wyśmiewają sie z rudych, piegowatych czy tez w okularach, te czasy juz minęły.

fajna babka,ale dziecko wychowywane przez ograniczona kretynke jak "glos prawdy" bedzie sie wysmiewalo, bo mamusia idiotka tak mu podpowie! ze rudy jest gorszy, przeczytaj co ta baba tu wypisuje!

Gość metryczka.
tak, zgadzam się ale dzieci nigdy same z siebie nie wyśmiewają się z innych.Tutaj widzę rolę rodziców, żeby je oswajały z innością . A tak jak ta mama, na razie nie pozwala synowi zadawać dziwnego pytania o pomarańczowe włosy, czyli widzi problem. I ten chłopiec nie dostał przy mnie odpowiedzi na swoje pytanie, bóg wiec wie co mu powiedziała później. Może mu powiedziała, że jest wstrętnym , fałszywym rudzielcem którego nie wolno dotykać i ten chłopiec będzie miał takie przekonanie. Dorośli mają jeszcze swoje przekonania, chociaz wiem że czasy się zmieniły

Gość hahaa glos prawdy
,,lubie sniada karnacje ,, - a najlepeij to Araba :-D O matko jaka ty jestes glupia . Same pseudoineligentki leca na brunetow ze sniada karnacja :-0

Gość metryczka.
bo jakby miała normalne podejście, to raczej wytłumaczyła by synowi dlaczego moje dziecko ma takie włosy, że to normalny kolor, inny niż jego itd

Metryczka a równie dobrze mogła mu powiedzieć ze rudy to taki sam kolor jak czarny, brązowy czy biały i że każde dziecko ma inney kolor włosów, ze niektóre maja piegi a inne nie. Ma sz zdrowe dziecko ? Jak tak to jest to najważniejsze. Moja córka jak zaczęła chodzić miała krzywe nóżki, dosłownie jak na kole prostowane. Koleżanka z która chodziłam na spacery ciągle mówiła, ojej ale ona gruba (nigdy moje dziecko grube nie było, za to koleżanki córka straszna chudzinka i stąd te porównanie) , ojej ale ma krzywe nóżki, oby się prostowały... i powiem Ci szczerze że w dupie to miałam. Córka wyrosła, ma śliczne proste nózki, jest dużą dziewczynką bo z wagą i wzrostem powyżej 75centyla. Ale się rozpisałam :D

Gość glos prawdy
lubie sniada karnacje i długie pytongi penetrujace moj odbyt

Gość metryczka.
może, może po prostu jestem przewrażliwiona. Chciałabym, żeby synka traktowano normalnie .Tylko tyle. Dzieki za rady

Gość glos prawdy
i dlugie , krecone wlosy lonowe u sniadego araba

Gość do fajna babka
a chodzilas do lekarza z tym nozkami ? Bo mojej kolezanki kuzynka takie miala i sie wyprostowaly , a druga kolezanka wyleczyla dziecko , musiala przyjmowac cos. Inaczej moglo tak zostac .