Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wygram to !

Wypowiadam wojnę bliznom po trądziku !

Polecane posty

Gość Wygram to !

Kto boryka się z tym problemem wie, jak bardzo może to utrudniać życie...W skrócie. Moja walka z trądzikiem trwa już od 13 lat. Dzisiaj mam 25. Przeszłam już 2 leczenia Aknenorminem. Pierwsze trwało 9 miesięcy. Po 3-4 miesiacach tradzik wrocil, ale ratowalam sie roznymi masciami. Drugie trwalo 1,5 roku. W dawce minimalnej poczatkowo 20mg, pozniej 10mg na dobe. W tej chwili od jakiegos miesiaca nie biore juz aknenorminu. Rozpoczynam walke z bliznami. Zaopatrzylam sie juz we wszelkie mozliwe masci, antybiotyk doustny i inne mazidla gdyby dalej mialo cos wyskakiwac. Ostatnio zaczelam uzywac tez differinu, jako kontynuacja po leczeniu, ale moja skora bardzo dziwnie zareagowala i z calej buzi zszedl mi naskorek. Niestety boje sie ze to moze zakonczyc sie kolejnymi bliznami, poki co od tygodnia ratuje buzie. Narazie najlepiej spisuje się żel arnikowy z Flos leku. Bardzo mocno koi podraznienia i rozjasnia buzie. Dalszy plan to CITROSEPT i krem na jego bazie. Jeszcze nie wiem dokladnie jaki bedzie mial sklad, ale jutro planuje zakupy apteczne, to napewno cos ciekawego wymysle :) Plan jest taki aby mozliwie maksymalnie przezucic sie na "naturę". Bo w swojej 13-letniej batalii wiele chemii juz wyprobowalam. Niestety czasem z odwrotnym skutkiem do zamierzonego. Oczywiscie nie zamierzam calkiem rezygnowac z konsmetykow, gdyz bardzo je lubie (chociazby kolorowke), ale ograniczyc do minimum chemie. Chcialabym zrobic sobie jeszcze jakis tonik na bazie kwasu salicylowego (aspiryna) i wit. C. Jutro cos wyszperam w necie. Blizny mam na calej buzi praktycznie. Jedna, najglebsza mam na czole jeszcze z dziecinstwa :/ Jedna po kolczyku we brwi :/ Jedno pod brwia od urodzenia :/ I mnostwo innych malych po tradziku. Ksztalty maja rozne. Jedne glebsze, drugie plytsze :/. Ale wiem i wierze ze moge sie ich wszystkich pozbyc !!! Kto walczy ze mna?? Docelowo w planach mam usuwanie laserowe laserem FRAXEL re-pair. Pierwszy zabieg chcialabym odbyc juz w styczniu. Ale to bedzie zalec od tego czy moj tradzik wroci... Chce zrobic wsystko zeby tak sie nie stalo. Kto ma jakies pomysly??

Gość seawdew
a jak wyglada twoja dieta?

Gość seawdew
na tradzik to tylko zmiana diety nic wiecej

Gość Wygram to !
Przez okres brania aknenorminu pozwalam sobie naprawde na wiele... Nie szczegolnie przywiazywalam wage do diety bo wiedzialam ze jestem "bezpieczna". W tej chwili zamierzam ja mocno zmodyfikowac, choc akurat w moim przypadku dieta ma niewiele wspolnego ze skora. Sprawdzilam to niejednokrotnie. Swego czasu, zabralam sie za kuracje cytrynami wg Tombaka. Dzieki niej pozbylam sie np krostek na ramionach!! To bylo jakies 3 lata temu, do dzis ich nie mam. Pamietam tez, ze wszystkie wypryski z buzi mi zeszly!! Niestety, siadl mi zoladek... I musialam ja przerwac. Ale nie raz wracm do cyrtyn i kuracji profilaktycznej.

Gość Wygram to !
Co myslicie o płynnym kolagenie? Czy to moze w jakis sposob wspomoc walke z bliznami? Mowie o kolagenie do picia. Probowal ktos? Ja jutro zamierzam kupic.

Gość seawdew
to ci powiem ze masakra. i stwierdzam ze twoja skora ma problemy oprzez twoja diete. zacznij jesc zdrowo to nie bedziesz miec problemow

Gość seawdew
a w ogole jak mozna brac tyle lekow tak bardzo trujacych i jesc dalej smieci?? zrob sobie badania na watrobe.

Gość Wygram to !
Zdrowo tzn jak?

Gość Wygram to !
Obecnie jestem wlasnie na etapie jej "odtruwania" po aknenorminie. Biore essentiale forte i sylimarol od miesiaca i bardzo poprawilo mi sie trawienie. Takze watroba dochodzi do siebie.

Gość seawdew
to znaczy ze przy tradziku zabroniony jest na przyklad nabiał czyli jogurciki serki mleko itp zabroniony jest cukier czyli ciasta, slodycze cukrowana herbata itp zabroniona jest chemia czyli vegeta, zupki w proszku, sosu, jedzenie na miescie i na stolowkach, i wszystkie ulepszacze

Gość seawdew
myslisz ze biorac chemie sie odtrujesz??? przeciez biorac te leki jeszcze bardziej sie trujesz co ci sie wywala na twarzy

Gość seawdew
w diecie przeciwtradzikowej jemy malo jajek i mieso raz na 2 tygodnie i tylko wolowina.

Gość seawdew
ah i najwazniejsze zabronione sa wszelkie leki. nawet na bol glowy

Gość oluchnaaa
a skąd takie rady na trądzik? Pewnie, że to co jemy ma na cały organizm ogromny wpływ. Ale trądzik ma różne przyczyny, u mnie hormony (mam taki typowo hormonalny, na żuchwie gule takie). I nie wierzę, że samo jedzenie zlikwidowało by go. A co do blizn, których i ja mam mnóstwo, zaczęłam używać TriAcneal z Avene, może pomoże ;)

Gość Wygram to !
No więc walka trwa... Póki co jestem zachwycona działaniem żelu arnikowego ! Mam wrazenie ze moja skora po masakrze differinem dojdzie niedlugo do siebe. Dzisiaj lece na apteczne zakupy i robie kremik grejpfrutowy. Prawdopodobnie sklad bedzie nastepujacy: citrosept, tointex, tormentiol, olejek cytrynowy, maść nagietkowa. Wyrzucilam z receptury Różańskiego krem Nivea i wit A ze wzgledu na to ze planuje pozostac poki co przy retinoidach zewnetrznych. Do tego dorzucam peeling enzymatyczny 3xtydzien plus maseczka na bazie kwasu salicylowego (4tabletki aspiryny+łyżka jogurtu naturalnego). Planuje tez kupic algi na blizny na allegro, dzisiaj sie rozgladne i pobuszuje. Za jakis miesiac, jak skora odzyje po aknenorminie zamierzam zaczac zabawe z kwasami. Na poczatek napewno bardzo delikatnymi bez specjalnego zluszczania sie. Wiara, wiara czyni cuda...

Gość Wygram to !
A ten Triacneal redukuje Tobie blizny choc troszke? Kto uzywal Papki na trądzik z Jadwigi??

Gość nieuwazna
Wygram to,podaj mi swoje gg,chcialabym z Toba pogadac o tej batalii z bliznami i tradzikiem takze Jestem w tej samej sytuacji,tradzik od 12 lat,mam 24 lata..

Gość Wygram to !
Dzien kolejny... niuwazna-> podaj mi maila swojego to popiszemy, ja z gg praktycznie nie korzystam. Zrobilam posrednie zakupy wczoraj, ale wszystkiego nie dostalam, wiec kremiku jeszcze nie zrobilam. Moja skora nadal mocno przesuszona differinem ale powoli dochodzi do siebie. Prawdopodobnie obejdzie sie bez dodatkowych blizn. Hura :)! Kupilam wczoraj peeling enzymatyczny z dermiki. Baaaardzo fajny. Siedzialam z nim na buzi z godzine, a buzia po nim jest bardzo uspokojona i nawilzona. Zluszczac za bardzo moze nie zluszcza, ale jak na start i tak jest fajny. W planach mam peeling enzymatyczny z Kanebo, ten w proszku. On naprawde potrafi zdzialac cuda na buzi... I prawdopodobnie juz niedlugo bede jego posiadaczka :) Poki co nic mi nie wyskakuje, a jestem praktycznie 2 miesiace po leczeniu Aknenorminem. Wiec poki co jest powod do zadowolenia. Choc zobaczymy co bedzie dalej... Narazie wszelkie masci przeciwtradzikowe poszly na bok. Czekam tylko na dzien, kiedy to znowu retinoidy zewnetrzne pojda w ruch! 5. listopada jestem umowiona na laserowe usuwanie dwoch moich pieprzykow na plecach. Maja tam takze laser fraxel CO2. Ostatnio jak bylam na zamykaniu naczynek podpytalam nieco o ten laser. Pani obejrzala moja buzie i powiedziala, ze moze byc problem jedynie z blizna po kolczyku i od razu zastrzegla ze na jednym zabiegu sie nie skonczy. Ja planuje ich zrobic 5! Od stycznia chce zaczac. Szczerze mowiac, najbardziej interesuje mnie fraxel repair... Ale ufam mojemu lekarzowi, bo odpowiada rzetelnie na wszystkie moje pytania, zamykala mi juz naczynka, jest przemila i zawsze kiedy mam jakies watpliwosci do niej dzwonie, a ona mi na wszystkie pytania odpowiada. Mowi ze po tym jej fraxelu sa duże efekty. I powiedziala mi, ze na probe moge zrobic sobie tylko jakis maly fragment skóry, żeby zobaczyć jaki jest efekt. Więc nie chce mnie naciągnąć napewno... Poza tym, jak zamykałam naczynka, a dodam ze mialam zamykane na prawie calej buzi, to zapłaciłam 250zł ! I dostalam jeszcze receptę na differin, A zgodnie z cennikiem powinnam zapłacić jakieś 600zł! No nic. W listopadzie o wszystko wypytam co i jak i napewno Wam napisze.

Gość dfsdvfds
a ja mam poytanie: stosujesz krem z wysokim filtrem codziennie?

Gość kak
Na niezbyt głębokie blizny po trądziku najlepsza jest mikrodermabrazja. To kuracja, która polega na mechanicznym usunięciu naskórka. W tym celu wykorzystywana jest specjalna głowica, którą wodzi się po skórze, a która usuwa wierzchnią warstwę wraz z płytkimi i łagodnymi bliznami. Co więcej - mikrodermabrazja jest zabiegiem zupełnie bezinwazyjnym i bezbolesnym. Poddanie się zabiegowi nie wymaga więc rekonwalescencji. Warto też wiedzieć, że po kuracji skóra może być delikatnie zaczerwieniona i lekko obrzmiała. Wszystkie te „defekty szybko znikają jeszcze w ciągu tego samego dnia. Polecam ten zabieg, mimo, że jest on kosztowny. Jeśli chcecie więcej informacji na temat leczenia blizn po trądziku, to warto zajrzeć na http://tradzikmlodzienczy.info.pl/2011/02/22/leczenie-potradzikowych-blizn-inne-metody/

Gość ffdffgfg
tylko surowa dieta, cale zycie mialam pryszcze a jak jestem od roku na surowej diecie to mam buzia jak pupcie niemowlecia

Gość marzycielkaaaaaaa
kiedy przestałaś brać Aknenormin? radziłabym poczekać z laserem, innymi zabiegami pół roku od zakończenia kuracji:)

Bardzo dobre efekty daje seria zabiegów z zastosowaniem peelingu (np. kwsa migdałowy) wykonywanch w gabinetach medycyny estetycznej, jako uzupełnienie proponuję również IPL. Jeżeli wgłębienia są głębokie i po wcześniej wymienionych zabiegach nie znikną istnieje możliwość wypełnienia ich kwasem hialuronowym. Przed zabiegiem upewnijcie się jednak, że klinika do której się udajecie jest certyfikowana!

Gość Wygram to !
Tak, w tej chwili używam filtrów. Choć latem się np opalałam bez żadnych poparzeń. Ale mimo wszystko opalałam :( Dzisiaj tego żałuję, bo napewno to nic dobrego dla blizn.... No cóż, głupota nie boli :( Aknenormin odstawiłam 2 miesiące temu. Lecz ja byłam na bardzo małej dawce. 10mg na dzień wychodziło. Boję się tylko, że trądzik wróci i szlag wszystko trafi ! :(

Gość estoy_la_tuya
ffdffgfg, możesz napisać o tym coś więcej?? Tak się składa że sama próbuje na nią przejść ale jest bardzo trudno, chociaż nie poddaję się. Największym problemem w tym jest mój strach przed schudnięciem na surowej diecie. Bardzo nie chcę, żeby tak się stało.. ;)

Gość szubikaa
Ja sama boję się różnych defektów. A choroby skóry są wywołane mim zdaniem często przez naszą głupotę. opalałam sie bardzo w młodości, nie stosowałam filtrów, a teraz z obawą myślę o mojej skórze. znalazłam ostatnio fajną stronę: http://speczona.org/ co wy na to?

Gość Nael
Witam wszystkich. Placówki które posiadają orginalny laser ablacyjny Fraxel repair Co2 wyprodukowany przez Reliant Technologies Inc która jest filią Solta Medical można zweryfikować wchodząc na stronęwww.fraxel.com. Następnie klika się w odnośnik "find a DOCTOR' po czym wybiera się kraj i w tabelce wyświetlają się nazwy klinik i laser jaki posiadają (fraxel restore wystepuje pod nazwa fraxel@ 1550) Na tej stronie również pod linkiem http://www.fraxel.com/consumer/what-to-expect /fraxel-results/term/62 pokazywane są efekty zabiegów z informacją jaki laser był stosowany i jaka była ilość zabiegów. Znalazłem ciekawy wątek na forum zagranicznym w którym wypowiadają się amerykańscy chirurdzy plastyczni na temat orginalnych laserów fraxel repair i fraxel restore link: http://www.realself.com/question/fraxel-repai r-how-it-different-fraxel-laser W skrócie to lakarze w tym wątku twierdzą że jedna sesja laserem fraxel repair zrobi tyle co 3-5 sesji laserem fraxel restore z tym że repair jest laserem ablacyjnym przez co okres rekonwalescencji społecznj (chyba tak to sie poprawnie nazywa czyli poprostu to w jakim czasie twarz będzie wyglądała normalnie bez zaczerwienienia i będziemy mogli pokazac sie na oczy ludziom w pracy czy szkole) jest długi i dochodzi do 10 dni i więcej a w przypadku lasera fraxel restore okres ten wynosi dzień góra 2 dni. Ogólnie to wydaje się mi że w stanach ludzie poprostu mają kase i stać ich na kilka zabiegów fraxelem restore w czasie lunchu i wolą zrobić pare i nie być wyłączonych z życia na jakis czas niz zrobic fraxelem repair i czekac ponad tydzien aby skóra wróciła do pewnej normalności bez sączących się ran. Tak uważam. Polecam przeczytanie tej stronki gdyż ci lekarze b ciekawie piszą i w dosyć przystępnym języku z tłumaczem google można sobie poradzić. Miałem dwa zabiegi jakims dennym laserem na bliznę i mi mało co pomogły więc szukam właśnie tego lasera fraxel repair. Jeżeli macie takie informację to proszę o podanie namiarów na gabinety które w swojej ofercie posiadaja orginalny laser fraxel repair. Na stronce fraxela są podane takie: http://www.liftmed.pl/ http://www.mfp24.pl/ http://www.elite.waw.pl/ http://www.estivance.pl/ Może byliście już na tych zabiegach i możecie polecić jakiegoś lekarza który ma wprawę z tym laserem? Póki co celowałbym w gabinet Elite w warszawie, czy jest tam lekarz od laserów godny polecenia? Jak ten gabinet stoi cenowo w porównaniu do innych? Pozdrawiam

Gość inesines666
Hej. Ja też cierpię na blizny potrądzikowe i szukam fajnego gabinetu, gdzie mogę poddać się zabiegom, które zlikwidują ten problem.. Mieszkam w Krakowie. Czy polecicie mi jakieś miejsce? Słyszałam, że dobry jest Dermique - czy ktoś usuwał tam blizny?

Gość Cameelek
Witam, Jestem na kuracji Aknenormin. Czy w trakcie tej kuracji można zrobić zabieg kwasem hialuronowym - powiększenie ust, wypełnienie zmarszczek lub blizn potrądzikowych? pozdrawiam

Gość Anyż
Ktoś pisał, że na niego dieta nie ma wpływu, bo ma trądzik hormonalny, paranoja... Dieta ma również wpływ na hormony, wysoki poziom testosteronu ma spory związek z cukrami i cholesterolem, także dieta ma wpływ również na hormony.