Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwiat_paproci_0978

Pierwszy raz u GINEKOLOGA.

Polecane posty

Gość kwiat_paproci_0978

Mam zamiar się tam wybrać. Mam prawie 19 lat. No i się boję. Idę tam po to by upewnić się czy mam hormony w normie i chciałabym jakieś tabletki antykoncepcyjne. Czego mam się spodziewać na tej wizycie? czy ginekolog bedzie mi tam zaglądał? Czy mam się wydepilować? :O Wiem, głupie pytanie.

Gość kwiat_paproci_0978
no dobra...tak naprawdę mam 31 lat :o ale wygladam młodziej...czy lekarz patrzy na rocznik?

Gość kwiat_paproci_0978
Podszywie spadaj :P proszę o poważne odpowiedzi.

Hej ja też się chce wybrać do ginekologa tez moja pierwsza wizyta i też chciałabym tabletki anty tylko że ja mam 17 lat i nie wiem jak to będzie... i lepiej iśc prywatnie czy na nfz?

Zapyta czy jesteś dziewicą, jeśli nie to zrobi Ci badanie, pobierze cytologię. Jeśli jesteś to może (ale nie musi) zrobić badanie przez odbyt (wiem, straszne). Nie depiluj się na zero. I tak nie zwróci na to uwagi. Aha, przypomnij sobie kiedy była ostatnia miesiączka, bo zapyta o to

Gość kwiat_paproci_0978
dziewicą nie jestem :O ale tak na prawdę nigdy nie uprawiałam seksu, tylko petting no i straciłam przez to dziewictwo. Tylko własnie nie wiem czy tak do konca. Co ja mam powiedziec?

Jeśli Wam nie zależy na czasie to na NFZ(wiadomo prywatnie się krócej czeka), bo prywatnie za wypisanie recepty na tabletki będziecie musiały zapłacić.

Gość kwiat_paproci_0978
Ale co mam powiedziec? Ze nie jestem pewna czy jestem dziewicą? :( ja się tam zapadnę pod ziemię. Na szczescie wiem, ze kobieta przyjmuje. To bedzie mi łatwiej.

oczywiście, że Cie powinien zbadać, chyba, że odmówisz. Ale nie rób tego, możesz mieć np. nadżerkę, a to poważna sprawa. Depilacja, to Twoja sprawa, ale koniecznie idź"świerza".Taka wizuta to nic strasznego.

Gość kwiat_paproci_0978
a jak ona sprawdzi czy jestem dziewicą?

Gość kwiat_paproci_0978
Przeraża mnie to.. ale ja ogolnie to chcę sprawdzić czy hormony są w porzadku, a wiem, ze na 99% nie są :( to chyba da mi skierowanie do innego lekarza od hormonów prawda? czy od razu pobierze mi krew?

Nie martw sie:)Najlepiej na początku powiedz że to Twoja pierwsza wizyta - dobry lekarz będzie wiedział jak pokierować dalej wywiad i badanie żebyś się nie bała i nie wstydziła Samo badanie nie jest bolesne Możesz odczuwać wstyd ale pomyśl ile on już kobiet oglądał:P Co do dziewictwa Powiedz że nie uprawiałaś seksu ale pieściliście się z chłopakiem i nie jesteś pewna jak to z tym dziewictwem jest Ogolona czy nie zapewniam ginekolodzy niejdno widzieli i nie ma to dla nich zadnego znaczenia Moim zdaniem na pierwsza wizyte powinnas isc prywatnie Krócej czekasz-mniej stresu z oczekiwania a niestety czesto tak jest ze lekarz na prywatnej wizycie jest milszy niż na nfz:P I naprawdę nie bój się Zadawaj pytania i nie stresuj się:)

Skoro się boisz to pierwszy raz idz do kobiety Ja z własnego doswiadczenia wole mezczyzn bo łatwiej się dogadać Poza tym facet nie wie jak to jest byc kobieta, co boli a co nie i jest delikatniejszy - bardziej sie angazuje

Gość kwiat_paproci_0978
ok załatwie to w nastepnym tygodniu. musze w koncu :(

Zaraz ktoś mądry napiszę że lubie jak mnie facet maca - wiec uprzedzam - nie lubie jak mnie obcy faceci macaja Ginekolog mezczyzna jest jednak lepszy niz kobieta

Gość kwiat_paproci_0978
tego całego badania sie boje ale chyba jeszcze bardziej tego, ze cos jest ze mna nie tak :( ze wykryje cos złego. ja czuje, ze nie jest ze mna dobrze w tych sprawach

Gość bibibi83782
Powiedz, że masz już przerwaną błonę dziewiczą z powodu pettingu. Zresztą on sam zobaczy, jak się rozbierzesz, bo przecież potrafi rozpoznać przerwaną błonę od nienaruszonej po prostu patrząc z zewnątrz, przecież wtedy ją widać. Zapyta o ostatni okres, BYĆ MOŻE też o długość cyklu (więc policz w kalendarzyku, ile dni mija Ci od pierwszego dnia okresu do następnego pierwszego dnia okresu, może się przydać) Ginekologów nie obchodzi, czy masz wydepilowane na zero, czy przystrzyżone, czy cały las. On wie że masz tam włosy. Dla własnego komfortu po prostu przytnij tyle, ile chcesz i umyj się. Badanie przez odbyt jest nieco DZIWNE (to słowo najlepiej oddaje naturę tego uczucia, nie jest bolesne ani straszne) Możesz odmówić badania. Jest ono takie straszne, że trwa max 10 sekund. Nie bój się tego zdemonizowanego wizerunku ginekologów, być może obijały Ci się o głowę różne historie, że są tacy i owacy, ale to lekarz jak każdy inny i jest tak samo nudny jak flaki z olejem jak pierwszy lepszy prawnik, księgowy czy sportowiec.

Gość dddfffff
odradzam chodzenie do jakiejs panstwowej przychodni.. bo to syf brud i ubóstwo. najlepiej do jakiejs prywatnej, albo prywatnej ktora ma podpisana umowe z nfz i czesc pacjentow przyjmuje w ramach tego nfz. ja tam wole chodzić do facetów i na pierwszej wizycie u faceta wlasnie byłam. najlepiej to mu powiedz, że to twoja pierwsza wizyta. zapamiętaj kiedy mialas ostatni raz okres, bo będzie pytał. a co do tego wspolzycia to tez mialam mega dylemat. nie mialam blony, bo sobie ja zlikwidowalam przy sporcie albo masturbacji.. sama nie wiem. dlatego do gina dopiero poszłam jak już rozpoczęłam wspolzycie :o a ty najlepiej powiedz prawdę. jak się zapyta czy rozpoczelas wspolzycie, to powiedz, ze nie. to ze komus wczesniej sie przebije blona, albo w ogole jej nie miał jest zupelnie normalne. po rozmowie skieruje cie do innego pomieszczenia(gdzie powinnas miec toalete i bidet), a potem zaprosi na fotel. najlepiej ubrac spodnice, albo dluzszy sweter zeby nie paradowac pol gabinetu z golymi posladkami. usadzi cie na fotel. nie bój sie nic tam cie nie bedzie ogladal i sie przygladal ze zdziwieniem. bedzie profesjonalnie. po prostu zrobi co ma zrobić. rozchyli ci lekko wargi sromowe i wsunie wziernik. obejrzy pochwe w srodku. zrobi cytologie takim patyczkiem... jak nie zrobi to sie upomnij. i tyle. trwa to moze z 1 min? potem sie ubierasz i spowrotem na rozmowe i tam ci juz mowi. czy wszystko jest ok, ew jak jakies zapalenie to wypisze recepte. w tym momencie mozesz poprosic o leki antykoncepcyjne. najlepiej jest sobie zrobic profil hormonalny. jesli cie stac to sobie zrob, wtedy bedziesz miala najlepiej dobrane tabletki od razu. inaczej to taki chybił trafił.. bedzie na tobie testować. raz te, raz tamte etc.

Gość kwiat_paproci_0978
własnie mam problem z cyklami, mam bardzo nieregularne. ostani cykl wyniósł 55 dni :O to nie jest normalne, boje sie. nieraz mam co 35 dni, co 30, ale czesciej mam np. co 40 dni. czyli takie długie no i z 3 razy zdarzylo sie ze trwał okolo 50 dni

Gość dddfffff
a zapomnialam. jak juz wysunie wziernik to do pochwy ci wsunie 2 palce, a druga reka bedzie macal podbrzusze i bedzie sie przy tym patrzyl w sufit najpewniej :P takze zero krepacji :)

Możesz odpuścić sobie zwykłego ginekologa i iścdo lekarza rodzinnego po skierowanie do endokrynologa ginekologa - tylko on może skierować Cię na szczegółowe badania hormonalne (przygotuj się na 3 dni w szpitalu). I radziłabym Ciiśc do faceta jednak. Mnie zawsze boli jeśli bada mnie kobieta, a faceci są bardzo delikatni...

Gość bibibi83782
trudno, powiedz mu to wszystko. To wazne żebyś nie okłamywała. Chyba po to idziesz. Nie amrtw się, zakres infekcji TAM jest tak samo rozległy jak zakres infekcji gardła, przeciez jak Cie ono boli to nie panikujesz że mozesz zaraz umrzeć, czasem ejst coś poważniejszego a czasem nie, prawda? Tak samo tu.

Gość kwiat_paproci_0978
3 dni az? :( wiedziałam ze cos jest nie tak...

Gość dddfffff
"A ja chodzę na NFZ i żaden syf i ubóstwo. Gabinet ten sam, w którym przyjmuje prywatnie" czytaj ze zrozumieniem :o napisalam, zeby poszla prywatnie, albo do prywatnej przychodni gdzie maja podpisana umowe z nfz i czesc pacjentek przyjmuja tak, a czesc prywatnie. mowiac o syfie, brudzie i ubóstwie miałam na mysli panstwowe przychodnie, albo takie w panstwowych szpitalach. ja kiedyś lezac w szpitalu mnie skierowali pietro nizej na takie badanie w panstwowym gabinecie. nie dosc ze wziernik zimny, duzy i metalowy.. to za lekarzem, spogladajac na moje krocze w kolko chodzila pielegniarka. nie bylo osobnych pomieszczen tylko jakies parawany. musialam sie rozbierac za jakas kotara:o zalosne

Gość bibibi83782
chodzę cały czas do mężczyzny, jest bardzo delikatny i budzi zaufanie.