Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bartekzkrainygolluma

Czy jest techniczna możliwość pisania spod cudzego IP?

Polecane posty

Czy jest możliwe, aby ktoś pisał spod mojego IP, tak aby wyszło to jakby z mojego domowego komputera?

Gość dupki z kafełki
nie

No to jest czy nie jest? Bo mam problem - ktoś wysłał do jakiejś laski ( którą widziałem moze ze dwa razy w zyciu) maila z groźbą karalną. Ja tego nie zrobiłem i nie miałbym zadnego powodu, aby to robić. Tymczasem na policji okazało sie, że wyszło to z mojego kompa. Mam IP neostrade zmienne. Ktoś pisał spod mojego IP.

Gość vsnksjnvksJNskjnksj
no teraz bedziesz mial dwa lata w zawiasach

Gość moze w tp sie pomylili
w przypadku neostrady nie da sie podszyc pod czyjes ip bo telekomunikacja do ktorej trafia wniosek policji to stwierdzi bez problemu. ktos sie mogl podlaczyc do twojego lacza to technicznie bardzo proste.

na ile sie znam na IP to policja w dupie byla i gowno widziala. ostatnio biegly mi na sprawie w opinii napisal ze nie ma mozliwosci podszyc sie pod IP to mu odeslalem 1000 stron dokumentow poczawszy od 1995r nt tej techniki a aktualnie ma sprawe z art 233 i 271 kk za napisanie tego typu bzdur. dowody elektroniczne to bardzo slabe dowody. nawet pod twoj numer komorki moge sie podszc, no problem...

No to co mam powiedzieć na policji? Czego zażadac? To mały osiedlowy komisariat.

to zbyt skomplikowane zeby napisac tak po prostu jakie dokumenty, ale jedno wiem napewno, jak zalaza sprawe i bedzie jakis glupi biegly (po prostu koles z lapanki) to nie przekonasz. bedziesz zadawal pytania a on bedzie mowil ze przeciez to twoje IP i IP i IP. nic innego dla niego nie bedzie sie liczyc. popros o przekazanie dowodow z serwera e-mail (od providiera) ze z twojego IP wyszedl mail, oraz ze w tym czasie ty pod swoim loginem i haslem byles zalogowany na poczte. nastepnie popros o przekazanie dowodow na styku miedzyoperatorskim czy istnialo polaczenie z twojego IP (lokalizacyjnie) z tym serwerem poczty. ale to wszystko takie pisanie, bo rownie dobrze za chwile wysle ci maila z dowolnego ip gdzie nadawca bedzie janusz.palikot@sejm.gov.pl. to jest technicznie tak proste, ze ktos kto mial stycznosc (prawdziwa) z kompem doskonale wie o co biega...

Gość wygooglaj se
http://pl.wikipedia.org/wiki/IP_spoofing IP Spoofing - termin określający fałszowanie źródłowego adresu IP w wysyłanym przez komputer pakiecie sieciowym. Takie działanie może służyć ukryciu tożsamości atakującego (np. w przypadku ataków DoS), podszyciu się pod innego użytkownika sieci i ingerowanie w jego aktywność sieciową lub wykorzystaniu uprawnień posiadanych przez inny adres (atak wykorzystany przez Kevina Mitnicka w celu dostania się do komputera Tsutomu Shimomury). Obecnie ataki tego typu są w pewnym stopniu udaremniane przez filtrowanie wprowadzone przez niektórych dostawców usług internetowych, a także stosowanie kryptograficznych zabezpieczeń komunikacji i trudnych do odgadnięcia początkowych numerów sekwencyjnych TCP/IP. Ataki DoS na usługi TCP/IP mogą być dodatkowo ograniczone mechanizmem SYN cookies.

techniczna możliwosc jest, tak jak to napisał zbereznik - to tzw spoofing i tajemnicą to nie jest... zresztą z neostradą są jeszcze więskze klocki, bo tam IP zmienne, więc to że ktoś miał jednego dnia takie samo IP jak Twoje dzisiaj, to nie musi oznaczać wcale, że ktoś się podszył pod Ciebie, mógł zwyczajnie pisać ze swojego komputera ;) powiedz policji, że jak się za coś zabierają to niech się najpierw dowiedzą sami czego szukają, bo pewnie ich wiedza jest bardzo ograniczona... niech zaczną choćby od sprawdzenia u Twojego operatora kto w danym dniu w określonej godzinie mógł mieć takie IP, moze nawet ten ktoś nie podszył się wcale a to już będzie widać w logach u TPSA, jak nie to niech badają dalej...

To nie zostało wysłane z mojej poczty, tylko ktos sobie założył fikcyjny login " superman 167@interia.pl" i wysłał z tego loginu. Konto po wysłaniu zostało zlikwidowane, wiec nie mozna sprawdzic na nim logów. Tylko IP wykazało ze to niby ode mnie z domu.

Gość jesli tp tak stwierdzila to
tak bylo. jak udowodnia ze to ty ? nie udowodnia mogl to wyslac kazdy uzytkownik twojego domu plus goscie. mozna sprawdzic wersje silnika renderujacego przegladarki i inne rzeczy aby sprawdzic czy to bylo z twojego komputera czy sie ktos podlaczyl. jelsi bylo z twojego to pozostaje w domu popytac kto.

Zaden biegły, TP SA podała. Nikt tego nie mógł wysłać, bo mieszkam sam, ale fakt sporo gosci u mnie bywa:):) wiec dlatego sie pytam, czy ktoś mógł sie włamać spoza mojego domu i pisac jakby ode mnie. Ja sie nie przyznaje, laski prawie nie znam, nie miałbym zadnego motywu do niej pisac dyrdymały.

a jak mogliby zdobyc te dowody i czy w ogole policji z osiedlowego komisariatu chciałoby się to robic w kwestii głupiego maila? konto z którego zostało to napisane, zostało skasowane.

Gość ona ma maila tam sa
dane odnosnie przegladarki wersji systemu operacyjnego etc. mozesz skladac wnioski o powolanie bieglego czy o sprawdzenie tego z czym sie nie zgadzasz. jesli to z twojego to jedyna linia obrony to powolywac mase swiadkow ktorzy stwierdza ze czesto korzystali z twojego kompa. dolaczyc dane emaili ktore wyslali od ciebie do kogos ze swojego adresu itp. jesli to pochodzi z twojego komputera tzn. tak ozekla TP to na 99% dostaniesz wyrok jesli sam nic nie zrobisz w kierunku tego aby go nie dostac.