Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bromergonieczka

twardniejacy brzuch

Polecane posty

Gość Bromergonieczka

drogie dziewczyny jestem na koncowce 7 miesiaca a juz od paru tygodni zmagam sie z twardniejacym brzuchem i bardzo sie boje Lekarz prowadzacy powiedzial aby lykac no-spe i magnez, tylko ze te leki nie zawsze pomagaja, do tego mam sie oszczedzac i duzo odpoczywac, ale to tez niewiele pomaga Jak jus z tym u Was? Co robicie?

Gość kaskadaaa
MIAŁAM TO SAMO I TEZ TYLKO MAGNEZ I NOSPA.

Gość a u mnie to
też brzuch mi się stawia i twardnieje i to tak od 6 miesiąca. Obecnie zostały mi 3 tygodnie do terminu porodu, więc j uż sie tak nie boje, ale bardzo dobrze Cię rozumiem. Mi lekarka nic nie zapisała - biorę magnez i to wszystko. Do tego sporo odpoczywam. Wiem jakie to nieprzyjemne uczucie. I miałam takie momenty, że nawet leżenie nie wiele mi pomagało. A teraz od niedawna jest lepiej. Jakby się uspokoiło na koniec. Może po prostu u nas ten typ tak ma. Skoro lekarka nic Ci innego nie zapisała, to chyba wie co robi. Stosuj się do zaleceń. Jak widać na moim przykładzie, czasem kobiety tak po prostu mają. Nie stresuj się za bardzo, bo to tym bardziej zwiększa częstotliwość stawiania się brzuszka. Gdydby Ci się "pogorszyło" to zgłoś się do lekarza. A jak u Ciebie z rozwaciem? U mnie mimo owych skurczy nie było żadnego rozwarcia. Dopiero na ostatniej wizycie okazało się, że jest na opuszek palca. Z tym, że ja mogę "już" bezpiecznie rodzić, więc mam się tym nie przejmować.

Gość zagubiona.w.ciazy
A lekarz nic nie wspominal o FENOTEROLu? Moja siostra bedac w zaawansowanej juz ciazy miala brzuszek twardy jak skala i lekarz przepisał Fenoterol. Tylko słyszałam, ze go sie nie bierze gdy np wystepuja plamienia..ale Ty o takim czyms nie wspominałas.

Gość ciezarowka11
ja miałam twardnienia brzucha, czyli skurcze ( bo to jedno i to samo, brzuch twardnieje, bo się macica napina, stawia). Pytanie, jak często w ciągu dnia masz takie akcje? Ja chodzę do gina z nfz, opowiedziałam mu tych twardnieniach, to zalecił magnez i no spe, po czym trafilam z kolką nerkową do szpitala i okazało się, że moje twardnienia są zbyt mocne na take "leczenie",, regularne i na wysokim % na ktg. 4 dni w szpitalu, stres, kroplówki itd, a wszystko przez bagatelizacje tych twardnień. Po wyjściu ze szpitala Fenoterol co 2h 1/2tabl. aż do ukończenia 36 tygodni. Teraz odstawiony i czekam na rozwiązanie. Ale gdybym posłuchała tylko gina, i nie miała tej kolki, to urodziłabym w 34t. Więc radzę częste skurcze skonsultować.

Gość Bromergonieczka
nic o tym nie wspomnial :( plamien nie mam i nigdy w ciazach nie miala, nawet jak bylam w ciazy, ktora w 12 tyg poronilam a co to jest? na twardnrdniejacy brzuch?

Gość zagubiona.w.ciazy
tak - własnie przy twardniejącym brzuchu czyli skurczach. Na początku ciąży jak pojawiaja sie bole i skurcze to wiadomo, ze "leczy sie" je no-spa i magnezem. Gdy dzieciatko juz jest duże wtedy magnez i no-spa moga nie wystarczyc. Powiem Ci, ze mojej siostrze lekarz nie chciał przepisac Fenoterolu (nie pamietam dlaczego) i wolal wyslac ją do specjalistycznego szpitala na badania do ktorego nie zostala przyjeta z powodu braku miejsc (o zgrozo). Miała czekac wekend. Wiec wrociła do lekarza i kazała mu cos zrobic wiec on jej przepisał ten fenoterol po ktorym nastapiła poprawa. Mam kolezanke ktora jest teraz w 26 tc i lekarz wpominal jej, ze jak stan twrdnienia brzucha sie nasili wtedy wlaczy do leczenia fenoterol. Zapytaj koniecznie lekarza o ten lek.

Gość gocha gggggg
witam ja jestem w 19 tygodniu i coraz bardziej mnie boli brzuch mięśnie chyba wcześniej mnie tak falami bolało co jakiś czas a dziś cały dzień w łóżku i nic nie pomogło twardy jest trochę ale nie jakoś bardzo i bolą mnie plecy i krocze tak jak bym na rowerze pojeździła jutro niedz i sama nie wiem co robić przejdzie czy iść do szpitala nie chce panikować

Gość calineczkacelina
NIE MARTW SIE. ja urodzilam 4 tyg temu i w ciazy mialam to samo. brzuch sie stawia tzn macica sie przygotowywuje. uzywaj magnez i no spe i glowa do góry. tez sie martwilam a jest ok