Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abdgjgjg

Problem z nastoletnią córką...

Polecane posty

Gość abdgjgjg

Moja córka ma 15 lat i zamiast zająć się nauką cały czas imprezuje. W tamtym roku goniłam za nauczycielami żeby ją przepuścili do następnej klasy, ona mi obiecała, że w tym roku zacznie się uczyć, a tu znowu ma same jedynki. W poniedziałek rozmawiałam z jej wychowawczynią i dowiedziałam się, że ucieka z lekcji i ma bardzo dużo nieusprawiedliwionych godzin, tzn. Że wagaruje. Dałam jej szlaban na wychodzenie z domu to ona w ogóle nie wraca po szkole do domu, tylko dopiero koło 22. Sama ją wychowuję i już nie wiem co mam robić. W podstawówce nie było z nią żadnych kłopotów, a teraz to ręce mi opadają. Do niej w ogóle nic nie dociera.

Gość też mam problem :(
idź do pedagoga szkolnego albo wspólnie z nią do jakiejś poradni pedagogiczno- psychologicznej, poza szkołą może jak jej ktoś 'trzeci' powie, ze jest pod Twoją opieką i ma obowiązek uczeszczać do szkoły, bo inaczej kurator, to przystopuje a moze dowiesz się czegoś- z czego wynika jej zachowanie, jak to naprawić itd

Gość hgfhfghfg
nie dawaj jej kasy to nie bedzie miala za co imprezowac

Gość pisz w miare
Mój syn ma 17 lat, ledwie przeszedł do drugiej klasy. Na początku tego roku szklnego też zaczął opuszczać lekcje. Porozmawiałm znowu z wychowawcą i doszliśmy do porozumienia,że jak mój syn będzie wagarował, to będzie się meldował codziennie u dyrektorki a ta będzie podpisywać mu listę przyjścia do szkoły :D O dziwo pomogło :D Syn nie chce ogladać dyrektorki codziennie. Sprawdzam go na librusie i nie jest źle (mam nadzieję, że będzie ok). Co do imprez, to nie wychodzi na imprezy. Czasami mu się zdarzy wyjść na jakąś pizzę z kolegami,ale wraca po 20stej do domu.

To jest niestety wpływ środowiska szkolnego. Bydło ćpające i pijące z jej klasy wciąga i demoralizuje wszystkich po kolei. Pedagog świetnie wie o tym bo w każdej szkole jest to samo. Szkoły to kuźnie demoralizacji w tych czasach, z dyskretnym przyzwoleniem ludzi którzy z powołania powinni z tym walczyć. Prawdopodobnie poznała kogoś niewłaściwego i jest pod kontrolą tej osoby. Może to być jakaś koleżanka lub kolega. Nie wykluczone, że zaczęła coś popalać, a może i ma za sobą inne doświadczenia i poczuła się dorosła. Jeśli skończyła 15 lat i ma powodzenie u chłopaków (16-17 letnie byczki najczęściej) bo jest "legalna" to... Ja dam ci jedną radę: wyjechać, zmienić miejsce zamieszkania na jakąś małą dziurę gdzie nie ma takiego towarzystwa. Bo w obecnej sytuacji nie masz szans przemówić jej do rozumu. Mogłabyś również założyć jej dyskretny podsłuch, żeby więcej się dowiedzieć, ale to jest zadanie dla speców w temacie...

Gość nmnmmn
zabierz komorke i komputer na tydzien.nastolatek potrzebuje tego jak powietrza..... za kazde wagary i podobne wyskoki trakowy zestaw zabierasz na tydzien i tyle. kasy tez nie dawaj. gadanie na nastolatkow nie dziala :O musi czuc ,ze jestes silniejsza i wiesz co zrobic. powiedz jej tez ,ze martwisz sie o nia i poniewaz nie mozecie sie dogadac poprosisz o pomoc psychologa ,pedagoda a jak bedzie trzeba dostanie kuratora. powiedz ,ze albo od tej chwili stosuje sie do warunkow umowy albo wdrożysz plan w zycie. ..co zeby byc wiarygodnym zrobisz. zaproponuj tez cos w zamian. np.w kazdym semestrze moze raz oficjalnie nie isc do szkoly.powod cie nie interesuje.zgadzasz sie i juz. pokaz tez ,ze jest juz dorosła:P-kup jej np. tusz do rzes nawet jezeli ma 100 albo sie nie maluje. wysłuchaj ja .i daj jej "wolnosc" np .w piatek impreza do 24 a nawet 1 w nocy?;)warunek odbierzesz ja z ze wzgledu na niebezpieczeństwo. moze daj jej "wolna chate"i spłyn do kolezanki raz na jakis czas.;) warunki imprezy tez ustalcie.bedziesz miala okazje poznac jej kolegow... chodzicie razem na babskie zakupy? gadacie o dupie maryni? spontanicznie sie przytulacie? mowiesz ,ze kochasz? opowiada ci o tym co czuje? mowisz jej ,ze jest ładna,mądra,ze slicznie jej w tej bluzeczce ? dostrzez w niej kobiete! pamietaj najgorszy rodzic to upierdliwy rodzic.a kazdy z nas taki jest w oczach nastolatka.robimy to z troski i lęku.tak naprawde tracimy z nimi kontakt.czasami takie niewychowawcze metody zblizaja nas na nowo do siebie.... dziecko przestaje widziec marudzacego i nudnego rodzica a powoli dostrzega fajnego i rozumiejącego go rodzica.wtedy DUZO moze sie zmienic. pisze z wlasnego doswiadczenia. puki co dziala:)

Gość abdgjgjg
W tamtym roku byłam u pedagoga szkolnego. Moja córka miała tam chodzić w każdy czwartek po lekcjach, ale nie chodziła, a przecież siłą nikt jej nie będzie tam zaprowadzać. Podobno z tą klasą w której jest moja córka to cały czas są jakies problemy. Więc mogłabym ją przenieść, ale ona nie chce mówi, że wtedy to już w ogóle nie będzie chodzić do szkoły. Spróbuję tak zrobić jak mówisz nmnmmn. Może cos poskutkuje. Kurcze, najgorsze jest to, że co raz bardziej tracę z nią kontakt. Kiedyś mi wszystko mówiła kogo poznała, do kogo idzie, kiedy wróci. A teraz to ja nawet nie wiem gdzie ona jest. Nie wiem czy ona nie pije, czy pali. Jak się jej pytam to mówi, że nie, ale nie chce mi się w to wierzyć.

Ja bym się wypiął na nią i był twardy. Niech się zdemoralizuje, zejdzie na psy, a nawet zajdzie w ciążę. Olałbym ją i doprowadził do łez tak, że czołgałaby się na kolanach liżąc mi stopy. Nie płaszcz się przed nią. Nie warto.

Gość jest jedyna szansa.
jak z nią kiedyś będziesz miała okazję pogadać, powiedz, że martwisz się o nią, że ma jakiegoś faceta i musi się przed tobą ukrywać i przez to traci czas. Powiedz, że wolałabyś, żeby już oficjalnie z swoim chłopakiem pokazywała się w domu, zamiast szukać melin. W końcu w domu będzie im wygodniej, i jak chcą, to niech robią, co chcą, byle tylko na razie uważała, bo boisz się tylko za wcześnie babcią zostać. Młodej kopara opadnie, bo przecież nie o to chodzi, ale może rzeczywiście zamiast ćpać i się ppp to będzie się miętosić w domu. Korzyść jest, bo masz ją przynajmniej trochę na oku, a ona ma czas czasem do jakiejś książki zajrzeć, jak będzie chciała. Poza tym, jak raz napijesz się z nimi wina, to może jej chłopak ją przekona, że bez gimnazjum, to będzie jej trudno w życiu, bo żadną fryzjerką, czy ekspedientką nie zostanie, jakieś minimum trzeba mieć. Że drastyczne dla ciebie, bo ty wierzysz w jej czystość, dziewictwo i takie tam? A to sobie wierz dalej. Bo tu nie chodzi o szlaban, to chodzi, żeby chociaż kawałek dla siebie wyrwać z tego, co się wyrwać da jeszcze. Niech się pieprzy, ale z jednym chłopakiem i bez narkotyków. Dobre i takie rozwiązanie.

Zdecydowanie popieram. Bo tu na 90% chodzi o jakieś narkotyki i seks gówniarski. To są uzależnienia niszczące więzy rodzinne z siłą wodospadu, a dziewczyny w tym wieku są pilnie obserwowane przez maniakalnych ruchaczy ścigających się który więcej zaliczy. Bardzo brutalna i szokująca prawda, ale co tu owijać... ja już dłużej przez chusteczkę nie będę mówił też. Czasem wystarczy jedna mineta i taka świeżo upieczona "legalna" świata poza gówniarzem nie widzi.