Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lelijjja

Straciłam zupełnie wiarę. I nie wiem co teraz zrobić...

Polecane posty

Gość Lelijjja

Nigdy nie byłam gorliwie wierząca. U mnie w domu chodzi się do kościoła, bo "co ludzie powiedzą". Mam 18 lat i od jakichś 2 lat chce mi się dosłownie rzygać na widok kościoła, na mszy, gdy słyszę te pieśni i modlitwy. Bezsensowne i puste... Mimo to wierzyłam w Boga. Ale niedawno kiedy obudziłam się... Nagle stwierdziłam, że przecież Boga... nie ma. I teraz wiara jest dla mnie totalną abstrakcją. Nie wierzę. Nie potrafię juz uwierzyć. Żeby nie wiem co, ja tego nie czuję...

Każdy miewa kryzys. Nawet księża. Poza tym wiary nie można postrzegać poprzez pryzmat samych obrzędów. Musisz sobie jasno powiedzieć czy naprawdę nie wierzysz w nic czy jednak uważasz, że życie ma swój cel i że nie jesteśmy tu przypadkowo. A wierzyć można różnie. Nie zawsze żarliwie, ale jednak.

Gość Lelijjja
W kościół zupełnie nie wierzę. Wręcz nienawidzę kleru. A w Boga... nie potrafię już. Nie mogę. I nie wiem co robić... Czy próbować jakoś sobie wmawiać, czy dać sobie spokój.

Gość czerwona_porzeczka
Też straciłam wiarę dawno temu. Ale dla mnie to nie jest żaden problem.

Gość Tak sobie pomyślałam
ja też mam ten problem: nie umiem sobie odpowiedzieć czy wierze czy nie...

Gość ImmoRtal05
Też straciłem wiarę. Uważam tą całą religię za bezsensowną, wręcz głupią. Kościoły wypełnia banda hipokrytów, większość księży tylko liczy na pieniądze, na nic więcej. Nie widzę sensu, by dalej uczestniczyć w tym całym bagnie.

Dlaczego nienawidzisz? Wiara i nienawiść się wyklucza.Może dlatego straciłaś wiarę?

A o co chodzi z dawaniem na tacę? to jakiś problem? Przecież proboszcz płaci do Urzędu Skarbowego podatek za każdego "parafianina" w parafii.Czy da na tacę czy nie. Wypada więc zapłacić za siebie.

Gość cóż
Ja mam inne spostrzeżenie, kiedy już jestem w kościele i modlę, to zamiast skupiać się na modlitwie oglądam figurki świętych, obrazy i myślę wtedy, co ja wyprawiam. Co za idiotyzm jest tak stać i klepać zdrowaśki do jakiejś figurki, do kawałka drewna. Z perspektywy obserwatora wygląda to przekomicznie. Nie uważacie, że jest to po prostu zwykłe pranie mózgu. OD urodzenia wbijają nam niezrozumiałe dla dziecka rzeczy, które słucha się jak bajkę, trochę jak opowiastkę z życia wziętą.

Czy mam czy nie to nie tobie oceniać.Tu jest forum i istnieje opcja"zgłoś do usunięcia" Temat kontrowersyjny więc może coś wycięto.

Cóż,musisz spojrzeć na to wszystko z innej strony.To jesteś TY, najdroższa Bogu i BÓG.To jest trudny związek,ale mozliwy.

Gość nie wazne jak ludzie głosuj
wojewódzki to błazen który nawet nie ma honoru

Ale oceniasz Wojewódzkiego czy jego medialny wizerunek? Za bycie błaznem mu płacimy,abonenci.Nie znam Go osobiście,nie wiem czy ma honor ani czy jest błaznem.

Gość nie wazne jak ludzie głosuj
czy Jezus możne przemawiać do każdego człowieka tak przemawia do każdego człowieka słowa Jezusa do Faustyny Napisz: Jestem święty po trzykroć i brzydzę się najmniejszym grzechem. Nie mogę kochać duszy, którą plami grzech, ale kiedy żałuje, to nie ma granicy dla mojej hojności, jaką mam ku niej. Miłosierdzie moje ogarnia ją i usprawiedliwia. Miłosierdziem swoim ścigam grzeszników na wszystkich drogach ich i raduje się serce moje, gdy oni wracają do mnie. Zapominam o goryczach, którymi poili serce moje, a cieszę się z ich powrotu. Powiedz grzesznikom, że żaden nie ujdzie ręki mojej. Jeżeli uciekają przed miłosiernym sercem moim, wpadną w sprawiedliwe ręce moje. Powiedz grzesznikom, że zawsze czekam na nich, wsłuchuję się w tętno ich serca, kiedy uderzy dla mnie. Napisz, że przemawiam do nich przez wyrzuty sumienia, przez niepowodzenie i cierpienia, przez burze i pioruny, przemawiam przez głos Kościoła, a jeżeli udaremnią wszystkie łaski moje, poczynam się gniewać na nich, zostawiając ich samym sobie i daję im, czego pragną.

Babeczki,telewizja w ogóle czasem serwuje całkiem normalne programy. Zwłaszcza pogodowe są ok.

"nie wazne..." dlaczego wklejasz takie wyrwane z kontekstu fragmenty? Czemu to ma służyć poza zniechęcaniem ludzi do wiary w Boga? Chyba nie myslisz,że to służy ewangelizacji? Dlaczego katolik ma się kojarzyć ze świrem?

Gość sprecyzuj sfir
Gdybym miał poparcie „grupy trzymającej media i zagonił krowę z pastwiska przed kamery a pod spodem napisał, iż obiecuje „Cud Gospodarczy, aby żyło się nam lepiej, to jestem pewny, że i tym razem głupi lud by to kupił. donald Tusk