Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trzykrotka333

Związek z hemofilikiem a dzieci?Proszę o pomoc

Polecane posty

Gość trzykrotka333

Od kilku miesięcy spotykam się z facetem,chociaż spotykanie się nie jest najlepszym określeniem,gdyż dzieli nas ponad 2tyś km,więc żyjemy w związku na odległość i tak naprawdę ratuje nas tylko skype,ale do rzeczy. Dziś rozmawialiśmy na temat dzieci,spytałam jakiej płci chciałby mieć,czy chłopca czy dziewczynkę?Odpowiedział że chłopców i że on może mieć tylko chłopców.Spytałam dlaczego,odpowiedzial że to długa historia i że dziś nie jest w nastroju do jej opowiadania.Nie naciskałam,przy sprzyjającej okazji wrócę do tego tematu.Natomiast z innego źródła,już jakiś czas temu usłyszałam od kogoś,że w jego rodzinie jest jakaś choroba i że on może mieć tylko synów,aby mieć pewność że będą zdrowi. Poszukałam w internecie jakiś informacji i na podstawie tych bardzo skąpych które posiadam,wydedukowałam,że chodzi o hemofilię. I w związku z tym mam pytanie do kobiet,które są bądź były w związkach z mężczyznami chorującymi na tą chorobę- jak wyglądała w Waszym przypadku kwestia posiadania dzieci? Mówiąc prawdę,ja zawsze marzyłam o córce,chociaż myślę że z chłopca cieszyłabym się tak samo :) Ale najbardziej interesuje mnie w jaki sposób planować ewentualną ciążę tak,aby począć jedynie chłopców?Jak się w tym przypadku rozwiązuje takie kwestie?Czy w grę wchodzi in vitro i jakiś sposób wyselekcjonowania?Wiem,że już w trakcie ciąży robi się badania prenatalne,ale co w sytuacji kiedy okaże się że dziecko jest dziewczynką?Aborcja?Nie wyobrażam sobie tego... :( Bardzo mi zależy na tym facecie,natomiast jesteśmy ze sobą na tyle krótko,że nie poruszyliśmy jeszcze wielu istotnych tematów jak widać...

Gość trzykrotka333
Ten temat jest mi obcy,po to zadałam to pytanie,wiec daruj sobie obrażanie mnie. Oczywiście że z tą chorobą można normalnie żyć,pytanie czy chce się świadomie narażać dziecko (dziewczynkę)na taką chorobę?! Czytaj ze zrozumieniem...

Gość do nie pojmuje tego
cos chyba pokrecilas bo na hemofilie choruja tylko chlopcy wiec jesli bedzie mial chlopca to spore prawdopodobienstwo ze bedzie chory chyba 50% tyle wynosi to prawdopodobienstwo. a dziewczynka bedzie zdrowa (chyba moze byc tylko noicielka genu ale nie bedzie chora). tak mi sie wydaje pametam co nieco z biologii

Gość do nie pojmuje tego
oj sorki ze sie wymadrzalam. sa 3 typy tej choroby .na A i B choruja tylko mezczyzni a na C obie plcie. wszystko zalezy jaki jest typ choroby twojego faceta. ale z tym sie zyje. na pewno nie dokonuje sie z powodu tego aborcji

Gość trzykrotka333
Napisałam tylko to co,wyszukałam w internecie i to na dodatek na stronach medycznych...Sama takiej opcji absolutnie nawet nie rozważam,natomiast chciałam poznać doświadczenia osób,które miały styczność z tą chorobą.

Gość do nie pojmuje tego
pewnie ten chlopak wie jaki ma typ i rozmawial z lekarzem na temat potomstwa ktora plec bylaby korzystniejsza w jego przypadku. ludzi chorych na pewno spotkasz na forach na pewno jest takie forum gdzie spotykaja sie ludzie na to chorzy