Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamamamamaa

moja corka ma 13mies i nei chodzi!!!!!!!!

Polecane posty

Gość mamamamamamaa

moja corka ma 13miesiecy prawie 14scie i nie chodzi:( tzn chodzi gdy sie trzyma mebli strołu i wzdłuż tego chodzi albo jak ją za rączki trzymam kazdy sie dziwi dlaczego tak.... miala chodzik w nim chodzila troche ale juz sprzedalismy bo sie jej nie podobal.... ona nie chce zbytnio chodzic da mi rączki 2min przechadzki i siada na pupie nei chce wstac i juz. poradzcie cos

Gość xxxxxxyyy
Dziecko 13 miesieczne wcale jeszcze nie musi chodzic - tak naprawde to do 18 miesiecy sie po prostu czeka i mozna ewentualnie jakos stymulowac chodzenie , ale na pewno nie na sile - jesli az tak cie to niepokoi to idz moze z nia na rehabilitacje, ale w sumie to naprawde jeszcze nie ma takiej potrzeby . Corka kolezanki nie chodzila do 15 miesiaca - majac 13 tez wolala raczkowac niz chodzic za raczke a teraz ma 2,5 i nie widac zadnej roznicy miedzy nia a np. kolega , ktory chodzil majac 10 mies. - moze poza ta, ze on wiecznie ma jakies wypadki , bo taki narwany:). Moja zaczela chodzic tez majac 14 miesiecy dopiero a teraz biega na rowni z 5, 6 letnimi chlopakami - biega tak szybko, ze starsze dzieci az sie dziwia jak taka mala dziewczynka tak szybko potrafi biegac - i tez jest maly wypadkowa , bo jest po prostu ostrozniejsza i mimo, ze np. wspina sie jak mala malpka to nigdy nie wejdzie tam gdzie nie czuje sie na 100% pewna - to samo bylo z chodzeniem - ruszyla jak juz sie czula super pewnie i w przeciwienstwie do straszego brata - chodzil majac 9,5 mies - nigdy nie miala jeszcze zlamanego nosa i kolana tez malo poobcierane . Daj corce czas - poczuje sie pewnie to pojdzie w swiat az sama sie zdziwisz jak szybko i w zadnym wypadku nie ograniczaj je swobody ruchow chodzikami , ktore sa szkodliwe dla rozwoju dziecka.

Gość ojojjjjjjjjjjjjj
to moja ma 19 i nie chodzi i jakos sie nie martwie:) Wez daj dziecku spokoj bedzie chodzic:)

Gość Aśka38
rehabilitanci zawsze mi mówili, że do 12mies. dziecko powinno zacząć chodzić, co oznacza, że np. przy meblach. Do 18mies. ma czas na samodzielne chodzenie

Gość koło zębate
każdy ortopeda ci powie, że dziecko do 18 miesiąca życia może a nawet ma prawo nie chodzić! Dopiero po 18 miesiącu trzeba zacząć się martwić. A skoro twoja mała stoi przy meblach to ja nie rozumiem czym ty się martwisz, wszystko jest jak należy i gwarantuje Ci, że za miesiąc będzie chodzić.

Gość moja niunia
Moja córka ma rok i 5 miesięcy i dopiero kilka dni temu samodzielni zaczęła chodzić. Wczesniej chodziła przy meblach albo trzymając się ręki dorosłego. Także nie przejmuj się, ma jeszcze czas.

Gość mommma
Aśka 38 - rehabilitantów to jest teraz jak mrówek i oni szukaja sobie pracy....

Gość Aśka38
mommma- nie bardzo rozumiem. Skoro mi mówili, że do 18mies. to szukają sobie pracy?

Ja rowniez sie zgadzam ze do 18 m-cy ma czas Moja mala tez zacznie pozno chodzic.Koniec 9 m-ca zaczela raczkowac.Wstawac wcale nie myslala.Tylko robila tzw.koci grzbiet.Zaczela wstawac dopiero jak miala 13 m-cy,chodzic przy meblach 14 miesiecy. Neurolog powiedzial ze ma dosc slabe miesnie,ale zeby dac jej 2-3 miesiace.Jedyniec to o mozna mobizowc.Po miesiacu od wizyty stanela. Poza tym wszykie etapy przechodzila w granicach norm.teraz ma prawie 15 mcy

Gość kim on jest no kimm
moj mlodszy brat (o 17 lat) zaczal chodzic jak mial 15-16 m-cy

Gość hahahahaha999
aska- wez ty idz dawac zarobic rehabilitantom dalej lepiej. Dzieci to nie komputery - i stwierdzenia ze do 18 miesiaca POWINNO JUZ CHODZIC jest conajmniej smieszne. Jesli do 18 miesiaca zycia dziecko nie bedzie samodzielnie chodzic ( tylko przy meblach itp) to powinno sie dopiero ruszyc do innego specjalisty skontrolowac czy wszystko z dzieckiem ok . Ja osobiscie znam dzieci zdrowe ktore zaczynaly chodzic w wieku nawet 2 lat ! I jakos nikt nie sial paniki i nie wysluchiwal jakis rehabilitantow itp. Sama jako dziecko zaczelam chodzic w wieku 20 miesiecy i nic ale to nic sie ze mna nie dzialo i nie dzieje. Teraz co 3 dziecko ma jakies slabe napiecia itp. Dla mnie to smiesznie.

Gość hahahahaha999
a nie : juz minal 12 miesiac dziecko nie chodzi przy meblach to ma slabe miesnie i juz placic trzeb a rehabilitantom . Ojj jak im sie dobrze zyje dzieki wam.

Gość a ja.....
hahahahaha999 wyluzuj, bo Ci żyłka pęknie :D Autorko spokojnie tak jak dziewczyny piszą, do 18 m.ż. ma czas

Gość hahahahaha999
a ja... do 18 miesiaca ma czas - to po 18 co sie stanie ?:)))))

Gość a ja.....
po 18 m.ż. najlepiej skonsultować się z pediatrą, który oceni, czy dziecko jest leniuszkiem, czy to coś poważniejszego. Wiesz, piszesz, że rehabilitacji się nadużywa, ale nie znasz przypadku, więc nie odradzaj konsultacji. Moja siostrzenica ma rzeczywiście obniżone napięcie, teraz ma 26mies. i zaczyna chodzić przy meblach dzięki prawie rocznej rehabilitacji. Gdyby wcześniej się zainteresowali problemem, miałaby szanse na szybszy rozwój i mniej ćwiczeń

Gość hahahahaha999
no i powtórzyłaś co ja pisalam :) moja tez ponoc miala slabe napiecie, ktore stwierdzili w wieku 14 miesiecy - konieczna rehabilitacja. Dziecko samo zaczelo chodzic w wieku 16 miesiecy bez problemow. Bez rehabilitacji:) Jesli dziecko chodzi przy meblach i za raczke to pojdzie . Wiele tutaj daje obserwacja rodzicow. Jesli cos jest niepokojacego tzn, w ciagu kilu miesiecy nie bedzie wiekszych postepow wowczas nalezy kontrolowac to. Dajecie sie rozwijac tym dzieciom :)

Gość nbvnbvbnvnbv
uśmiałam się jak zobaczyłam temat bo parę miesięcy temu zakłądałam taki sam :) Moja też miała 13 miesięcy i nie chodziła! Zaczęła w wieku 14 miesięcy :)