Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nadia!

Podatek katastralny..

Polecane posty

Temat pewnie znany wielu z Forumowiczów. Jesli nie to odsyłam: http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_katastralny Co sądzicie o tym ''pomyśle''? Orientujecie się w stawkach jakie obowiązują w innych krajach europejskich? W problemach z jakimi mieli do czynienia mieszkańcy? Co nas czeka? Jaki spadek ceny nieruchomości? Co z osobami posiadającymi kredyty hipoteczne według obecnych cen. Zapraszam do wymiany informacji:)

Gość 8w78e7w8w
nie wywołuj wilka z lasu.

PO przygotowuje to od 2 lat i wejdzie w 2012. Stawka początkowa to 1% bodajże, a docelowo 2.4% czyli 2400zł od każdych 100 tys. wartości posiadanego domu lub mieszkania, również na kredycie. Ja się cieszę - wreszcie ceny spadną i będą normalne, a nie że klita z betonu kosztuje 250 tys. gdy niedawno była warta 75 tys.

Ja reprezentuję klasę rolniczą:P Wiem, że dla wielu z nas taki podatek to będzie morderstwo! Ciekawe jak wyliczą cenę ziemi.. Wartość budynków.. Obecne ceny rynkowe są bardzo wysokie.. Pierwsze przejście do nowych realiów może być trudne.. bo z wysokimi kwotami będziemy mieć do czynienia.. Jestem pwoażnie zaniepokojona.. A podatek wejdzie, ponieważ jest w wieeeeelu krajach UE

Spadek cen nieruchomości to niewątpliwy plus. Ale boję się ''przejścia'' ...wiele osób może nie wytrzymać, sprzedać dorobek za grosze.. Ze spadkiem cen idą dodatkowe koszta.. Jednak faktycznie, większa dostępność mieszkań, nieporównywalnie... fajne ceny... ale bogaci ostro odczują ''zmiany''. Ten kto ma niewiele..cieszy się..

Gość 8w78e7w8w
nie pojawi się, wyjdziemy na ulice i rozpieprzymy wszystko. Koniec tematu.

Gość ImmoRtal05
Nie rozumiem jednego - albo jestem głupi, albo niedoinformowany... Jaką rolę ma spełniać ten podatek? Rząd i tak wypłaca grosze poszkodowanym, którzy tracą swe dobytki w wyniku katastrofy, dlaczego miałby ktokolwiek (nie jestem jeszcze "na swoim") płacić taki podatek, skoro i tak żadnych korzyści z tego nie wyciągnie, a pieniądze większości będą szły na odszkodowania dla ludzi NIEUBEZPIECZONYCH ? Mamy płacić za czyjąś głupotę (tak, wiem, nie wszystkich stać na ubezpieczenie wszelkich dóbr, ale tak uogólniam)?

Ja patrzę na to szerzej. akurat przez pryzmat zachodu - niemiec, Holandii.. Wzrosnie socjal. pomoc biednym, mieszkania socjalne.. Cieżko będzie klasie średniej, nie reprezentującej wysokich dochodów a posiadającej duży majątek. Rolnikom (zależy jak wycenia ziemię) Może być krucho..

Ludzi trzeba wydoić i utrzymać rzeszę urzędasów i ich rodzin, a także armię emerytów i rencistów dla których już dawno zabrakło kasy w ZUS-ie i PO sięgnęło nawet do rezerwy demograficznej, której zabraknie już w listopadzie. Nasz budżet to katastrofa, kochani.

Gość a przepraszam kto niby
A kto niby co roku ma dokonywać wyceny nieruchomości???? może jeszcze mamy za to płacić z własnej kieszeni? Czy państwo zafunduje każdemu usługę OBIEKTYWNEGO rzeczoznawcy? Bo jak inaczej niby określić wysokość podatku do zapłaty???? Paranoja jakaś.

1 % to dużo.. od 500tyś to 5tys rocznie, tak? Suma może nie zawrotna... ale osoby posiadające wartościowe grunty będą zmuszone sprzedać.. bo podatek ich zeżre(o ile nie mają zawrotnych dochodów) Wynajem zacznie być najatrakcyjniejszy... jak w Niemczech,...

Nic nie wzrośnie bo i tak jedziemy na pożyczkach. Tusk nakręcił dług do blisko 900 mld... ten kataster może na odsetki wystarczy i pomoże w wypłatach bieżących świadczeń. Nic więcej. Mało tego. Od nowego roku w górę akcyza na paliwo (będzie lekko po 6zł), a nawet na LPG (spodziewajcie się ceny rzędu 4zł za litr). W górę również prąd o 40% podobno. Wiecie co będzie z cenami żywności? By żyło się lepiej! Niech żyje PO!

Ciekawe jak z tą wyceną. Może być różnie. Ja doceniam to, że kaster poniesie za sobą wiele dobrych zmian.. o ile te pieniądze nie znikną - jak zwykle.. Obawiam się i jeśli miałabym wybierać to powiedziałabym NIE. Protest coś da? Skoro cała ue prawie ma to.. Łotwa np.. Już wiem, czmu na łotwie tak słabo.. ciekawe jak w Grecji?:P

Gość 8w78e7w8w
skąd pomysł że biedni zyskaja???? Jesli chodzi o nieruchomosci, spadną ceny tych najdrozszych , a potwornie wzrosną- najtańszych mieszkań. Jak biednego teraz ledwo stac na jakiekolwiek mieszkanie, to po tym wzroscie nie będzie go stac tym bardziej. A bogaci będą mogli obkupywac się w rezydencjach za przysłowiowy bezcen- i jeszcze bardziej będa się bogacic. Proste.

18:52 Nadia! Spadek cen nieruchomości to niewątpliwy plus " Niewątpliwy plus???? :o Dla kogo?? Może dla kredyciarzy, którym spadnie wartość hipoteki?? Czy dla mafii rządzących, która za dużo mniejsze ceny będzie skupowała co atrakcyjniejsze nieruchomości/działki w miastach??? Zlituj się kobieto.

Plus to jedynie większa dostepność mieszkań i przystępniejsze ceny. ale po co kupować jak i tak tzreba płacić?> dlatego Niemcy nie kupują

Gość 8w78e7w8w
Nie rozumiem jednego - albo jestem głupi, albo niedoinformowany... Jaką rolę ma spełniać ten podatek? Ten podatek, największy w Usa, jest zrobiony po to, żeby odzielic klasy społeczne. Tam są dzielice- slumsy, klasa średnia, bogaci. nigdy wsród bogatych nie mieszkają biedni bo ich nie stac. ci najlepiej uposazeni nie musza oglądac nędzy w swoim eskluzywnym otoczeniu.

Plus dla milionów ludzi bez własnego dachu nad głową. W latach 90-tych typowe mieszkanie w bloku kosztowało 60 tys. Jak zaczęła się zasrana unia, kredyty, agencje - napompowali ceny o 300% i więcej. Czas żeby się to skończyło w końcu.

Gość 8w78e7w8w
Jak w ogóle wynajem musiałby wzrosnąć! Jak teraz za mieszkanie płaci się np. 1500, to dojdzie jeszcze kilkaset złotych podatku do tego.

Gość ptasiek nastroszony
i dobrze jezeli ten podatek jest w UE a wszystko co jest w UE jest dobre bo zachodnie to trzeba go przyjac i sie cieszyc ze do Europy zmierzamy. nie moze tak byc , ze bezzebny motloch , ktorego ledwie stac na czynsz albo i nie mieszka sobie w 100m2 w centrum , a tak bogaci eleganccy Europejczycy zaczna przejmowac od biedoty wieksze mieszkania a sami sie do blaszakow na przedmiescia wniosa i kazdy bedzie mial swoje miejsce w zyciu

Gość 8w78e7w8w
babeczki w kropeczki- jak cię nie stac na zadne mieszkanie, to nie będzie cię stac tym bardziej, bo wszystkie tanie zrobią się strasznie drogie. u nas wybuchłaby panika, ludzi nie stac na płacenie tego podatku, bo po rpsotu za mało zarabiamy.

Jak słusznie ktoś pomarańczowy napisał wyżej, ceny małych mieszkań zapewne jeszcze wzrosną! Bo ludzie sprzedający większe majątki będą się rzucać właśnie na coś małego. Rynek nieruchomości zostanie kompletnie upośledzony 🖐️

Gość 8w78e7w8w
Nie dojdzie bo nikt tego nie zapłaci. Skończy się eldorado i dojenie po 1500zł z ludzi. sami piszecie, ze przy tym katastralnym nie opłaca się miec mieszkania tylko lepiej wynajmowac. Więc zapłaci, i to będzie wielu chętnych.