Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Babereczka

Dlaczego w Polsce nie walczy sie z bezrobociem?

Polecane posty

Gość Babereczka

W Polsce jest około 2 mln osob bezrobotnych. Moim zdaniem panstwo powinno zmusic ich do pracy np wprowadzajac jakis dodatkowy podatek od bezrobocia badz zmuszajac ich do pracy na rzecz miasta - sprzatanie badz inne prace spoleczne. Nie mozemy pozwolic na to, zeby 2 mln osob nic nie robilo - to szkodzi naszej gospodarce i calemu krajowi

Gość Babereczka
Myślałam nad tą życiową mądrością cały dzień, teraz czekam na oklaski.

Gość ImmoRtal05
Podatek to idiotyczny pomysł, ale... ...Za "zmuszajac ich do pracy na rzecz miasta - sprzatanie badz inne prace spoleczne." masz ode mnie plusa.

Gość ytytytfggghhfj
osoba po studiach do sprzatania nie pojdzie to po pierwsze, a po drugie ejst wielu ludzi chorujących na roznego rodzaju fobie, ktorzy po prostu boja sie isc do pracy, nie mają sily przebicia, nie sa komunikatywni, gdzie tacy maja isc do pracy?

Gość jak to sie nie walczy?
podwyzsza sie podatki, sprzedaje polskie zaklady, podnosi ceny ropy i zywnosci by zmusic tych wyksztalciuchow do wyjazdu za granice i tym samym zmniejszenie bezrobocia!

nie walczy sie z bezrobociem bo zajmuje sie bezsensownym i niepotrzebnym jak na ta chwile tematem w sprawie jakiegos krzyża w sejmie

Gość Twardy Waldek
zobacz żeby chociaż polowa z nich pracowala i odprowadzała skladki ok 800zł miesięcznie ile by było kasy do budżetu policz ;) a te barany jeszcze ograniczaja środki do zwalczania bezrobocia :O

Szara strefa. Ubezpieczenie zdrowotne płacimy z naszej kasy a praca jest na czarno. Nie mam na myśli wszystkich bezrobotnych, ale niestety taka przypadłość dotyczy pewnej (nie takiej małej) części bezrobotnych.

Gość Twardy Waldek
800mln miesięcznie 9,6mld rocznie ;)

Gość Gregory*
Max Zander vel Klaun Cieszę się że jesteś przeciwnikiem aktualnej władzy-choć jeden mądry na kafeterii. Autorka może chciałaby by Po zatrudniło więcej urzędników i wtedy nasza gospodarka ruszyłaby do przodu jak struś pędźiwiatr((((((

Gość ptasiek nastroszony
nie jest w interesie UE by kraj byl bogaty poprzez bogacenie sie swoich obywateli. polacy maja byc biedni czym zniewoleni by kupowali nie to co by naprawde chcieli ale to na co ich stac czyli to tanie badziewie z Zachodu by komsumowali dajac prace i dochod prawdziwym Europejczykom Niemcom, Francuzom i komu tam jeszcze. a jednoczesnie by byli pozbawieni majatkow trwalych bo byc moze bedzie potrzeba przejac od nich te majatki . wiec nasze klaksony [ bo kierownica jest w Brukseli w Berlinie w Moskwie w Paryzewie] nie maja za zadanie nam tworzyc mechanizmow bogacenia sie jeno biernie pozwalaC BY SIE NASI UNIJNI KOLEDZY CIESZYLI Z RZADOW TAKICH TO A TAKICH. nIEMCY JUZ PISZCZA Z RADOSCI , ZE POLACY WYBRALI EUROPE , klaskony czyms musza uwage motlochu odwrocic , wiec czesc spoleczentwa podpowiedziala im ze najlepszy bedzie Krzyz

Gość Autorko.....
Po 1sze! nie ma opcji by osoba zdrowa i zdolna do pracy nie pracowała! Jeśli nie robi tego ,,legalnie" bo koszty pracy przerastają jej możliwości zarobkowania to robi to na czarno,z czegoś do jasnej cholery musi żyć i żywic rodzinę! Naprawde autorko nie potępiaj ludzi jeśli juz musisz kogoś potępiac potępiaj rządzących pokroju Tuska który nie ma żadnych skrupulów.

A rozwiazanie jest proste, tak jak w wielu innych krajach. Brak zasilkow dla bezrobotnych, czyli chcesz zyc i jesc --musisz pracowac. Proste. Nie jest wazne jakie masz wyksztalcenie, jest praca to ja bierzesz i juz. A nie jak to w Pl """ ja magister , wiec do piekarni nie pojde.""" Takie slowa sie slyszy, a kogo to obchodzi co sie skonczylo i czego nauczylo, chcesz zyc to pracuj i tyle. Rozumiem jakies zasilki ze wzgledu na problemy zdrowotne, ok. Jednak normalny kraj nie da nikomu zadnego zasilku tylko dlatego ,ze komus nie chce sie pracowac. Bzdury. Chcesz zyc pracuj i nie wybrzydzaj tylko bierz to co mozna i zarabiaj. Tak bym powiedziala...

Gość 8w78e7w8w
"Moim zdaniem panstwo powinno zmusic ich do pracy np wprowadzajac jakis dodatkowy podatek od bezrobocia " buachachachacha.... :) kretynizm stulecia. Jeszcze lepsze kiedyś słyszałam- czy tej elektrowni w czarnobylu nie mozna zburzyc... he he Autorko, pochwali sie ile masz lat, czym się zajmujesz? Zafascynowałaś mnie... :)

Gość 8w78e7w8w
a co do walki to nie dawno własnie przyczynili się do dodatkowego wzrostu podwyzszając płace minimalną przed wyborami.

Gość 67676837
W polsce pracuje tylko 58 % osób w wieku produkcyjnym, czyli bezrobotnych jest de facto kikanaście milionów, a nie 2 miliony. Wiekszosc - czyli te kobiety ze wsi wychowujące dzieci, sie nie rejestruje w urzedach, bo i na co? I tak nie ma tam pracy.

Gość weź sobie strzep boberka
gdyby się walczyło z bezrobociem partia o nazwie PiS, straciłaby sens istnienia i bycia na scenie politycznej

Gość 67676837
arpad17- zanim zaczniesz rozsiewac te "mądrosci" to wiedz, że nie masz pojęcia o bezrobociu. Przed wejsciem do Ue jak wynosiło pow. 20 % nawet w Poznaniu, na kazde stanowisko nawet do zwykłej pracy w biedronce było kilkudziesięciu chętnych. Ja będą świeżo po historii składałam do Biedronki i sie nie dostałam. Nie przyjęli mnie do monopolowego za 700 zł w najgorszej dzielinyc miasta- bo było 19 chętnych na miejsce. A na stanowsiko sekretarki w dobrej firmie jak szukałam- zgłosiło się 2 tys. chętnych. W roku po skończeniu studów z mojej grupy pracy nie miał nikt. Żeby zostac sprzedawcą z Empiku trzeby było miec znajomosci...

Gość grube dziobaski
to prawda że się o bezrobocie nie troszczy już nawet nie ma staży w UP, a to byłą przepustka do zdobycia jakiegoś doświadczenia dla wielu absolwentów studiów, szkół średnich, szkół zawodowych obcięto o połowę środki dla UP

Gość 67676837
Up w ogóle nie powinno byc! Nie spełniają funkcji do tego tamtejsze panie chowają dobre ofert po stoł zeby miec dla rodzinki!

do 67676837 jak sie nie ma co sie lubi , to sie lubi co sie ma.... na pewno praca gdzies jest tylko trzeba chciec i szukac, i nie wybrzydzac, to nie wiem idz zamiatac ulice.....poszukaj w innym miejscu czy miescie, jasne lepiej marudzic ,ze nawet po studiach pracy nie ma. Nie wierze....

a po co???? Praca jest. Tylko ludzią się nie chce pracować. Tak jak mi:-) Jest super,jest supe więc o co ci chodzi:D