Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaplamiona zakłopotana

Plama na szyi

Polecane posty

Jakiś czas temu wyskoczyła mi dziwna plama na szyi. Przypominało to jakby trzy kropki po ukąszeniu komara, zaczerwienione wokół. Z początku myślałam, że to może ze stresu, bo miałam wtedy dosyć burzliwy tydzień, nic więc z tym nie robiłam, nie drapałam, bo nie było potrzeby. Po 2-3 dniach skóra w tym miejscu zaczęła się łuszczyć i lekko swędzieć, teraz zaczyna mi schodzić ta skóra i nie ukrywam.. piecze to niemiłosiernie. Słyszałam, że może to być liszajec? Przyznam się szczerze, że nie bardzo wiem, na czym on polega i czy akurat mnie to dopadło? Taka "łuszcząca się skóra" zdarza mi się już nie pierwszy raz. Nie jestem teraz w stanie dokłądnie tego określić, ale mam wrażenie, że mam z nią do czynienia właśnie jesienią i wiosną. Nie mam pojęcią.. Czy to wynik uczulenia, niedoboru jakiejś witaminy, przesuszenia skóry (włączone ogrzewanie)? Jeśli ktoś już się spotkał z podobnym przypadkiem, to byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie rady :)

Gość obejrzyj dokładnie
całe ciało, wymacaj skórę we włosach głowy, bo moga to być początki łuszczycy, która jest paskudną nie do wyleczenia dolegliwością

Gość obejrzyj dokładnie
prawdę mówiac łuszczyca nie piecze, ale często swędzi

Zdjęcie byłoby mi ciężko teraz zrobić. Ciało mam w porządku, skórę głowy też. Tylko ta plama na szyi - pojawia się zawsze w tym samym miejscu.

Gość mnie sie cos takiego
dziwnego robi od czasu do czasu na policzku po zewnetrznej stronie oka. Trwa klika dni, tez swedzi, troche piecze. Wylazi jak jestem przemeczona, niedotleniona. Jak wypoczne, po paru dniach sie zmniejsza az zniknie

Nie... Tylko taka czerwona plama, która nie piekła, ani nie swędziała. Po kilku dniach skóra w tym miejscu zaczęła się łuszczyć, "schodzić" no i dlatego mnie piecze.

Idź do dermatologa. Możliwe: alergia atopowe zapalenie skóry łojotokowe zapalenie skóry łuszczyca raczej nie

Alergia- bardzo możliwe...zwłaszcza,że zmiany na szyi występują okresowo Łojotokowe Zapalenie skóry- odpada z racji na zupełnie inny obraz zmian skórnych i odmienne ulokowanie Atopowe zapalenie skóry-nie wystąpuja dolegliwości bólowe przy złuszczaniu a jedynie świąd

No więc tak... Na szyi nie widać zmian, dalej mi schodzi skóra... Ale teraz zauważyłam, że na zewnętrznej stronie dłoni, na wysokości kostek skóa jest mocno przesuszona, kiedy się kąpałam, to pod wpływem ciepłej (no dobra, gorącej) wody - czułam pieczenie w tych miejscach na dłoni. Podejrzewam, że za dzień, dwa skóra z kostek też zacznie mi "złazić". Dermatolog... Cóż... Nie wiem, czy jest sens czekania w tych wszystkich kolejkach... Nie wiem, może powinnam łykać jakieś witaminy albo smarować te miejsca czymś specjalnym, czy wystarczy tylko krem nawilżający?

możliwe że to liszaj.. idź do lekarza, nawet rodzinnego, albo dermatologa. To nic strasznego, ale trzeba leczyć. Moja córka - co była na basenie dostawała po tygodniu, dwóch liszaja :o Wystarczała maść.