Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cvbnjff

czasy angielskie, małe pytanie

Polecane posty

Gość cvbnjff

czy mogę użyć present continous po present perfect?? np I have never seen it but it is... czy raczej powinno być I have never seen it but it has been...(tak dla przykładu bo te zdania nie mają żadnego sensu)

Gość cvbnjff
czyli 'I have never seen it but it was'??? na pewno dobrze bedzie??

Gość daisy_daisy
zależy co chcesz powiedzieć... Czasy tak naprawdę mają wiele kombinacji. Daj przykład zdania po polsku to postaram Ci się pokazac prawidłową strukturę zdania.

Gość ryszszszawa
może tak być i chyba chodzi ci o present simple?

Gość cvbnjff
Nigdy nie lubiłam tego co robi, ale to był jej wybór. I chodzi o to ze ona to robiła, robi i będzie robić wiec się zastanawiam czy będzie continous jako 'is' I've never liked what she does but it is her choice czy I've never liked what she does but it's been her choice

Gość cvbnjff
czy tak jak mówi babeczki w kropeczki, i've never liked what she does but it was her choice

Gość cvbnjff
eee, no dobra, trochę mnie rozumowanie z wami naprowadziło :D na poewno nie będzie continous, teraz to widzę, w takim razie przeszły albo has been

Gość daisy_daisy
I've never liked what she's been doing, but it was her choice. Ja bym powiedziała tak ale ręki sobie nie dam uciać. W sumie "what she does" też może być.

Gość cvbnjff
ok, dzięki za pomoc!!! już sobie to ułożyłam tak jak trzeba :) dzieki, nie wiem jak mogłam nawet pomyśleć o terażniejszym skoro to przeszłość....

Gość cvbnjff
i wgle dzieki za odzew o tej porze :classic_cool:

Gość ryszszszawa
nie może byc continuous - does jest ok

Gość cvbnjff
no chodzi o to ze 'to był jej wybór', coś wybrała i jest to wybrane i będzie wybrane, to będzie it was her choice czy it's been her choice

Gość cvbnjff
tak jak np Nigdy nie lubiłam tego, że ona nie słodzi herbaty ale to był jej wybór.(w przeszłości podjeła decyzję ze nie będzie słodzić, nie słodzi, i najprawdopodobniej w przyszlklości też nie będzie słodzić)

Gość cvbnjff
to i ja wiem że można powiedzieć i've never liked her choice :) ale mi chodzi o skonstuowanie konkretnie zdania w takiej formie jak pisałam