Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cOOle x64

Zobacz, ile zarabia Kościół w Polsce. Dużo?

Polecane posty

Gość cOOle x64

1,65 mld złotych dotacji z budżetu państwa, 1,2 mld zł z tacy. Do tego około 100 mln zł rocznie z unijnych środków oraz wiele ulg podatkowych. Portal money.pl postanowił podliczyć, ile zarabia polski Kościół rzymskokatolicki. Są to niemałe kwoty. Państwo finansuje z budżetu naukę religii w szkołach. W ubiegłym roku wynagrodzenia katechetów kosztowały budżet 1 132 mln zł. 21 mln złotych kosztowały wynagrodzenia kapelanów i duchownych w wojsku, policji, straży granicznej, więzieniach oraz straży pożarnej . Państwo dokłada także pieniądze do wyznaniowych uczelni, szkół i innych instytucji prowadzonych przez Kościół. Dotacje dla uczelni w ubiegłym roku sięgnęły kwoty 180 mln zł. Na ponad 850 katolickich ochronek, przedszkoli oraz szkół wydano blisko 300 mln zł. Dochody z tacy i co łaska to kolejne 1,2 mld złotych. Na inwestycje, remonty, dopłaty do gruntów rolnych i inne cele Kościół otrzymuje też pieniądze ze środków Unii Europejskiej - to ok. 100 mln złotych rocznie. To jeszcze nie wszystko: Kościoły są zwolnione z podatków lokalnych i tych od nieruchomości. Ponadto duchowni nie płacą podatków od czynności cywilnoprawnych, od spadków i darowizn, oraz zwolnieni są z opłat celnych - informuje money.pl. Ich radiostacje zyskały też status nadawców społecznych, co oznacza, że zwolnione są z opłat koncesyjnych. Księża płacą też zryczałtowany podatek dochodowy - łącznie ok. 63 mln zł. Gdyby - jak wylicza money.pl - objęto ich obowiązujących wszystkich Polaków podatkiem PIT do kasy państwa wpłynęłoby 233 mln zł. Większość duchownych sama odprowadza składkę ZUS. Składka na NFZ jest im potrącana z kwoty zryczałtowanego podatku. Jednak w przypadku 40 proc. duchownych zarówno składkę na ZUS, jak i na NFZ opłaca państwo: z Funduszu Kościelnego, który wynosi obecnie 94 mln zł. Gdyby nie wszystkie ulgi, zwolnienia i udogodnienia podatkowe do budżetu państwa trafiłoby 6 mld złotych rocznie więcej. Za takie pieniadze wszytkie szkoły i uniwersytety w Polsce byłaby za darmo. Każdy uczeń dostałby darmowy obiad a z wyposażeniem dla ucznia, też nie byłby problemu.

Gość dosyc biedy
jestem za!

Gość dosyc biedy
I tak nie pomagaja wiernym..ani nie mozna od nich pozyczc kasy ani datki np na studia itp. zyją sami sobie!

Gość no mi tez sie podoba bardzo je
i ksiadz za to ze naucza nas o bogu w szkole dostaje normalnie wyplate. pfffffffff lekcje wygladaja tak ze ksiadz siedzi i ma to w dupie.

Gość dosyc biedy
jeżdzą drogimi autami..ale dla siebie..czemu nie podwoza parafina? Np ktos biedny ma matke chora..500km powinna byc pomoc od ksiezy..a tak nic. Jesli TA kasa poszłaby na te cele co powyzej to zgadzam sie. Na to. Zwłaszcza ze wiele biednych dzieci jest utalentowanych a nie ma kasy na szkołe studia..itp.

Gość jestem wierząca
ale masz rację. Oprócz tego/z innej beczki/powinni znieśc celibat. Nie byłoby padofilii. I lewych związków.

Gość dosyc biedy
Pan Bóg ich rozliczy za to, ze kupcza jego sakramentami!:O chrzest 100 zł slub 500 zł pogrzeb 300 zł a jak ktos jest biedny? to co? za 100 zł jest problem bo nie chca pochowac..:O Bóg ich osądzi..

Gość dosyc biedy
Nie! Celibat ubóstwo to przysiega! Jak ktos jest słaby lepiej niech odejdzie z koscioła widac zle odczytał powołanie.. Apostołowie nie uganiali sie za babami..nikt o tym nie pisał..I sam Jezus..Oni maja opuscisc matke ojca brata i byc z Bogiem..a z Bogiem sie miłosci fizycznej nie uprawia.

Gość warszawski policjanttt
kosciół w polsce ma ogromne przywileje i zadni politycy tego nie zmienia bo polacy kochaja biskupów

Gość dosyc biedy
Pan Bóg ich osądzi ze ze swiatyni Boga robia dom handlowy..gazetki swiecie..to w sklepiku!!! albo na zewnatrz..nie w domu bozym..Jezus tak wpadł w gniew..ze pejczem biegł do takich...!

Gość ale ksiądz
też jest mężczyzną i też ma popęd płciowy.

Gość dosyc biedy
jesli powiedza ze ta kasa pojdzie na biedne dzieci i KAZDY bedzie miał za to darmowa nauke..to sie zgodzą..bo wiele ludzi ma żal..ze ksiadz ma auto mega..sprzet mega tv radio..a wierni są biedni..i zadnej pomocy od nich. Dostaja wypłate niech sobie smai opłacają te składki jak inni patsorowie kosciołów. Ale oni pomagaja wiernym.

boga nie ma i nikogo nie osadzi a my i biskupi pójdziemy do ziemi ale oni sobie chociaz uzyja życia zaden biskup w boga nie wierzy

ale peło i pis sa za kosciołem

Gość dosyc biedy
nie..facet tak ale nie osoba duchowa..czyli zyjaca dla Boga..ona na to nie pozytkuje energi..robi inne rzeczy. Jesli ktos ma pociag to jest stworzony do zycia rodzinnego. Jakos zakonnice wytrzymują..a ksieza co? Inni?

jestem za państwem świeckim i to jak najszybciej, być księdzem to powołanie a teraz bardzo często jest to praca

Gość dosyc biedy
ale ludzie mają żal że ksiadz ma mega auto mega sprzet tv radio..a wierni nic..nawet na nauke dla dzieci.. ksieza sami powinni z tego zrezygnowac..honorowo..bo nie pomagaja wiernym a składki moga płacic sami jak inni pastorowie kosciołów.

kosciół chroni swoi pedofili oni sa bardzo solidarni

Gość ja bym raczej chciał, żeby
nie można znieść celibaty, przyczyn niezależnych. Twórcy religii chrześcijańskiej nie lubili kobiet, a także byli homoseksualni. Pierwszy biskup Rzymu, był nim św Piotr bał się i nie lubił kobiet, a twórca religii katolickiej św Paweł, chory na padaczkę, epilepsję, także do kobiet sie nie palił, więc wszystko jest OK. Księża lubia chłopców, bo religia, ma elementy homoseksualnie, nawet Jezus Chrystus, coś za bardzo podejrzanie przytulał sie do św Jana. Więc powstaje pytanie dlaczego Kosciół tak nie znosi gejów???????

znajomy znajomego jest ksiedzem i mówił ze ksieza robia sobie polewke ze spowiedzi ludzi

bo gej sie nie rozmnozy a im chodzi o niewolników

Gość dosyc biedy
Pierwszy biskup Rzymu, był nim św Piotr bał się i nie lubił kobiet, a twórca religii katolickiej św Paweł, chory na padaczkę, epilepsję, także do kobiet sie nie palił, -- bo pokus trzeba unikac...wiec unikali.. jesli oko twoje grzeszy wyłup je..anizeli całe ciało pojdzie na zatracenie- piekło.. Jan był jego ukochanym uczniem..Tak Jezus pokazał ze trzeba kochac obych..nie tylko swoich- rodzina wiezy krwi..

Gość nietylkobrałaleodsiebiedawal
"dosyc biedy jeżdzą drogimi autami..ale dla siebie..czemu nie podwoza parafina? Np ktos biedny ma matke chora..500km powinna byc pomoc od ksiezy..a tak nic." Mnie zawsze odwożą do domu z moimi przyjaciółmi . Wszyscy narzekają na kościół. Czysta zazdrość oczywiście uzasadniona , są księża którzy zapominają o czystości ubóstwie, ale ręczę , że są też tacy którzy maja powołanie . Sama przez takich , dzięki takim ludziom jestem tym kim się stałam , a wiem że jest to dobre . Kościół pomimo tych wszystkich rzeczy o których mówicie jest niesamowity , sama jestem kościołem i przypominam, że każdy katolik nim jest wiec ludzie wierzący nie powinni bluźnić na kościół bo mówią o samym sobie.

Gość ja bym raczej chciał, żeby
byłem na pielgrzymce w Gietrzwałdzie, a tam oczywiście sto ze 100 konfesjonałów pod gołym niebem i spowiadają ludzi. Chodziłem sobie i patrzyłem, jak ludzie pozbywają sie grzechów i widać było jak te kiecuny znudzone, pierdotami starych bab, demostracyjnie sie nudzili. Chciałem zrobić film by wrzucić na youTube, ale nie jestem samobójcą i nie chciałem zostać zlinczowany przez wściekłe mohery.

Gość dosyc biedy
Niekazdy ksiadz bedzie zbawiony..za swoje zycie i postepowanie miliony ida do piekła. To jets fakt. natomiast czemu biedni ludzie maja cierpiec?

Gość stooleyasha
a ile pieniędzy podatników wydajemy na promocję lewactwa?

Gość dosyc biedy
Otóz to! Mniej kasy na kampanie! po co tyle kasy? tylu biednych a polska wydaje miliony na kampanie:O czyli kasa jest..ale jest zle rządzona.. zyjemy z podatków biednych ludzi, bo bogacze nie płaca..i politycy wiec te podatki maja słuzyc biednym!

Gość nietylkobrałaleodsiebiedawal
"Niekazdy ksiadz bedzie zbawiony..za swoje zycie i postepowanie miliony ida do piekła" Osobiście mam zdanie , że ..hmmm... Nie jestem pewna czy ludzie w ogóle idą do piekła . Może ..... Ale Bóg daje za nas wszytko , wiedząc, jak jest w piekle ... Myślę że nas za bardzo kocha żeby nam to zrobić . Bóg ,ma niewyobrażalne miłosierdzie

Gość niegrzeczny-niebezpieczny
sie podniecacie a historii nie znacie? Kler od wieków w Polsce żyje jak pączek w maśle.Komuna go nieco przecisnęła a teraz sobie odbija.Najpierw były dary z zagranicy przez kościół rozdawane a potem dostali przywileje od solidarności i konkordat.Są nietykani.To państwo w państwie i nikt nie mógł temu zaradzić