Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie lubię gotować

Co dziś macie na obiad?

Polecane posty

Gość nie lubię gotować

Planujecie obiady na kilka dni naprzód czy każdy dzień to spontaniczna decyzja? Co gotujecie? Bo ja mam wrażenie, że u mnie cały czas to samo. Albo kurczak w różnej formie. Albo mielone. Albo gulasz. Czasem jakaś zapiekanka. Albo makaron z sosem. Czasem naleśniki. Dziś np. mam na obiad kotlety z piersi kurczaka, puree ziemniaczano-dyniowe i fasolkę szparagową. Jutro planuję dynię z zacierkami i makaron z cukinią i tuńczykiem w sosie śmietanowym. Czy Wasze dzieci ładnie zjadają obiady? Bo u mnie jest grzebanie w talerzach i wybieranie. Szlag mnie trafia.

Gość Katjja86
u mnie zupa pomidorowa z wczoraj i pierogi z mięsem. Z reguły planuje wcześniej co w danym tygodniu ugotuję, a przeważnie sa to: rózne zupy, naleśniki, gulasz, mięso duszone, przeważnie jak robię to na 2-3 dni bo nie mam czasu codziennie gotować...

Gość Katjja86
mój mały ma rok, karmienie go to istny horror, dzisiaj zjadł doslownie łyżkę zupy...

Gość kikilotumanka
Ja mam spaghetti z tuńczykiem :)

Gość Dinnanna
Ja mam ogórkową ktora wlasnie zajadam;p

Też mam ogórkową:) i schaboszczaki. Mistrzynią w kuchni to ja nie jestem, oj nie.

u mnie w domku dla pozostałych placki ziemniaczane, a dla mnie tylko krupniczek, bo się wczoraj zatrułam i mam za swoje

Gość Dzisiaj się nie
wysilałam, bo od poniedziałku były jakieś poważniejsze dania, więc dziś tylko ogórkowa z ryżem i frytki :P

Gość kilkaliterdlapseudo
hihi. u mnie też ogórkowa ale do tego placki ziemniaczane.

Gość kaskadaaa
u mnie mielone z ziemniakami i kapustą pekińską wczoraj byla kapusta grochowa

Gość ja mam na dzisiaj
właśnie gotuje mi sie kapusta biała na surówkę z cebulką podsmażaną i boczkiem:) do tego rolady dla męża i kratofelki a ja mam mięsko z kurczaka z sosem i bułeczką ja nie przepadam za kartoflami wole bułki :D a córcia zjadła już kluseczki z mięskiem :)

Gość dzisiaj mam barszcz z jajkiem
i łazanki z kapustą, makaronem i mięsem ;) Jutro będą kluski na parze z truskawkami. Na sobotę planuję schab ze śliwką, do tego ziemniaki i jakaś sałatka

a u mnie dzieci wszystko jedzą, nie wybrzydzają ale od początku były uczone że je sie to co jest a nie wybrzydza. Ja np nie lubię słodkiego więc jutrzejsze kluski z truskawkami sobie odpuszczę ale zjem barszcz, łazanki też zostaną więc jest ok :)

Gość Dzisiaj się nie
Z czego robisz te łazanki, że oprócz mięsa i kapusty jeszcze makaron?

Gość no a z czego niby robi się
łazanki jak nie z makaronu?

Gość Dzisiaj się nie
Dla mnie łazanki to rodzaj makaronu, pokrojony w takie kwadraciki. Ja napisałabym, że robię łazanki z kapustą i mięsem, po co jeszcze dodatkowo pisać o makaronie :P

Napisałam dodatkowo makaron żeby nie było niedomówień :p Na necie widzę różne zmodyfikowane przepisy łazanek, tu z grzybami, tamm z kiełbasą, u mnie zawsze się robiło z mięsa i kapusty (mięso najpierw ugotowane z warzywami a następnie podsmażane z cebulą i do tego dodawało się wcześniej ugotowaną kapustę i makaron i oczywiście przyprawy według uznania). Szczerze mówiąc to ja np wolę łazanki z makaronem świderki, bardziej nam smakują ;)

Gość wy tak wymyślnie a ja
w koło ziemniaki z mięsem jakimś, kopytka, zupa, pierogi, jakiś sos z makaronem, zapiekanka, gołąbki, na szybko frytki albo placki ziemniaczane z sosem z torebki .

Gość schab w sosie piwnym , kasza
jeczmienna i marchewka z groszkiem

Gość kucharka za 5 groszyy
ale moj maz chcialby miec takie zny jak wy, co sie tak gimnastykuja w kuchni nad jakimis łazankami, zapachy u was w kuchni codziennie ze hoho... ja gotuje 2 razy w tygodniu obiad. npw poniedzialek zupa szczawiowa a w sobote spagetti, gotruje makaron i sos z torebki. corka je tylko sloiczki lub banan, chrupki. i to tyle. maz po pracy je w kfc lub mc doanldzie a ja w ciagu dnia kanapki z pasztetem i keczupek przelece, i to tyle. zazdroszcze tych zapachów ale jakos nie chce mi sie gotowac, wymyslac jakis potaw z dynia, łazanki itd, przeciez ile to zachodu, lepic to, blat brudzic, a dynie kupie cala i co jak to użyc... moze jakies extra latwe przepisy i zeby zapchy sie unosily jak maz wraca? to bym jutro cos skleciła.

Gość u mnie byl kurczak a la KFC
ziemniaczki podpiekane. Z surowka nie chcialo mi sie kombinowac, wiec byl pomidor.

Gość nie lubię gotować
---> kucharka za 5 groszy A po co ci cała dynia? Jak pisała koleżanka wyżej w marketach są w torebeczkach, obrane i pokrojone w kostkę. Ja kupuję na ryneczku warzywnym obok mojego domu. Kupuję sobie kawałeczek dyni - taki księżyc - jak cząstka pomarańczy. Taką świeżutka, jeszcze w skórze ale już bez pestek . Okrojenie ze skóry i miąższu zajmuje średnio 3 minuty. Tyle co obranie ogórka. Bo przecież nie drążę całej dyni. :D Co do puree z dyni i ziemniaków to proste jak konstrukcja cepa. Gotujesz ziemniaki i na 10 minut przed końcem gotowania dorzucasz dynie pokrojona w kostkę. Odcedzasz, gnieciesz na puree, dodajesz masło, mleko/śmietankę, odrobinę cukru, soli i pieprzu. I wszytko. Dynia z zacierkami to nic innego jak zupa dyniowa z kluseczkami. Dynię gotujesz na mleku przez 10 - 15 minut. Jak miękka to traktujesz to blenderem na jednolity krem dodając serek topiony śmietankowy, sól, pieprz i odrobinę cukru. Dodajesz ugotowane zacierki - można zrobić lub kupić w sklepie (jak makaron). I wszystko. Ja teraz położyłam dzieci spać i wrzuciłam 3 ćwiartki kurczaka do gotowania. Zrobię kilka galaretek drobiowych i będę miała na śniadanie dzieciom i mężowi. Ja jak w nicku. Nie lubię gotować. Ale robię to bo muszę. Moje dzieci mają 6 lat i 3 lata. Już wyrosły ze słoiczków a McDonaldem ich karmić nie będę. Gotuję z musu a nie dla przyjemności.

Gość ja tez nie mama czasu gotować
więć albo obiad na miescie albi fasfood...a jak potem smakuje obiad zrobiony przez babcię:)