Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość je saobie tego nie wyobrażam

Czy płuczecie niemowlaki po kąpieli ? ? ?

Polecane posty

witajcie moja córka ma prawie 3 mieisące i do tej pory kupowałam hipp do kąpieli a teraz kupiłam Johnson's baby łagodny płyn do mycia ciała i włosów 3w1 i tam pisze aby opłukać włosy i skórę dziecka no al ejak to zrobić ? ;/ przecież to jest nie możliwe ;/ oczywiście można jak się kąpie z kimś więc wczoraj z mężem opłukaliśmy ale w następny,m tyg już tego sama nie zrobię bo będai emiał 2 zmianę więc czy opłukujecie ? bo jak myłam w hipp to tego ni erobiłam

o nato to nie wpadłam... . Myślałam że trzeba czystą wodą

Gość ja spłukiwałam włoski
od początku. Miałam naszykowaną wodę ciepłą w garnuszku i jedną ręką trzymałam bobasa i drugą spłukiwałam. zawsze też dziecko miało pod głową podłożoną poskładaną pieluchę tetrową, ale są jakieś wkładki do wanienki żeby dziecko wygodnie i bezpieczniej leżało. Jak mi raz mąż "pomagał" spłukać włoski to tylko pochlapał dziecku po oczach więc radziłam sobie sama. spłukiwałam też brzuszek bo najłatwiej ale całego ciałka nie bo nie miałam jak, ale używałam odrobinkę żelu tylko żeby dziecko nie było całe w pianie.

Gość cherokee_ona
ja rowniez splukiwalam woda z kubeczka a pobieralam ja z wanienki przed włozeniem bobasa. Polecam splukiwac czysta woda wloski bo lepiej wygladaja niz takie splukiwane woda z plynem do mycia

Gość mama juz dwojeczki
U nas wyglada to tak, ze corcia chodzi z mezem pod prysznic. On ja trzyma, ja ja namydlam, on splukujei i tak sobie tam razem jeszcze stoja pod tym prysznicem jakis czas :) Z synkiem robilismy dokladnie tak samo (teraz juz ponad 2 letnim).

ja bym się na to nie zdecydowała bo mam nieobliczalny bojler- nigdy nie wiadomo czy za ciepła woda nie poleci. koleżanki znajomi tak kiedyś dziecko poparzyli

Gość mama juz dwojeczki
Alonuszka - my mamy dom, wlasny kociol kondensacyjny i kran z termostatem, wiec ustawiajac kran na dana temperature, woda lecaca z kranu ma zawsze taka temp. jaka ustawisz.

dlatego piszę o sobie. mój jest nie do przewidzenia. i trochę jako przestrogę piszę- ktoś może nie pomyśleć. tamci ludzie też się nie spodziewali. dwa lata tak dziecko kąpali- i nagle się coś zepsuło:(

Gość mama juz dwojeczki
Alonuszka - to faktycznie straszne :( Ale ja akurat wiem jak to u nas dziala i jak dziala kociol kondesacyjny, bo to, ze tak powiem, moj "dziecko" :) (pracuje jako international product manager kotlow kondesacyjnych), stad wiem, ze u nas taka sytuacja jest niemozliwa. Ale tym ludziom wspolczuje bardzo...Pamietam, ze u mojej babci tez wisial taki nieobliczalny boiler, ktory dawal taka wode, jaka sam chcial, zwykle za goraca, wiec siedzac w wannie nigdy nie bylo nam wolno miec otwartego kranu...ale to zupelnie co innego i dziala na innych zasadach.

Ale macie problemy :O Ja mam synka ktor ma ponad 2miesiace i myje go w lazience w wanience jak skoncze to oplukuje go prysznicem i okrecam w recznik. Nie wyobrazam sobie zeby dziecka nie oplukac z mydlin. Wy tez jak sie namydliceie pod prysznicem to sie oplukujecie?

Gość ja plucze w wanience
nagrzewam lazienke do 25 C rozbieram dzicko na przewijaku, namydlam i wkladam do wanienki z czysta, ciepla woda.

Gość chybanieglupia
mamo dwójki, już urodziłaś córę ? To Ty, co masz synka 2 lata i miałaś rodzić na dniach ? Jak córa i jak poród ?

Gość chybanieglupia
przecież namydlasz płynem i spłukujesz wodą z wanienki - proste.

Gość ewewfwef
A mnie irytowało i męczyło kombinowanie z wanienką i gdy dziecko było w tym mniej więcej wieku (w trzecim miesiącu życia) przeszłam na kąpiele w normalnej wannie. Njapierw kąpalam się z córkąbo uprzednim umyciu siebie, a gdy córka już siedziała, kąpałam ją samą. Nie było problemu z noszeniem wody i wylewaniem, ze spłukiwaniem itp. Na dodatek nigdy córka nie weszła w etap lęków przed myciem głowy, spłukiwaniem prysznicem czy podobnych, bo do dużej wanny i bieżącej wody była przyzwyczajona praktycznie od początku.

Gość mama juz dwojeczki
chybanieglupia "mamo dwójki, już urodziłaś córę ? To Ty, co masz synka 2 lata i miałaś rodzić na dniach ? Jak córa i jak poród ?" Tak, to ja :-) Corcia urodzila sie dokladnie o tydzien za wczesnie i takich dzieci oraz porodow moglabym miec jeszcze piec ;) O 23.05 bylam w szpitalu, a corka urodzila sie o 23.58 10 pazdziernika, wiec ma niecale 2 tygodnie i narazie (w przeciwienstwie do swojego brata po urodzeniu) wylacznie spi i je, a jak placze to znaczy, ze albo jest glodna albo trzeba jej zmieniec pieluche. Innej opcji nie ma :) Do tego przesypia noce od 23.00 do 6.00 (!!) i wedlug poloznej juz moze, ale ja uwazam, ze to jeszcze za wczesnie i sama ja budze kolo 3.00-3.30. Takze jak narazie jest super. Zobaczymy jak to bedzie dalej.

nie opłukiwałam niemowlaka po kąpieli wyjmowałam z wanienki i zawijałam w ręcznik nigdy nie miała problemów ze skórą :) a włosy ma grube, gęste i długie za łopatki (nie ma jeszcze trzech lat) wiec raczej "niespłukiwanie" jej nie zaszkodziło :)