Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

artemizia

Słaby odruch chwytny u 5dniowego noworodka

Polecane posty

Dziewczyny zaobserwowałam, z moj synek ma słaby odruch chwytny. Jak wloze mu palca do raczki to ja zacisnie ale bardzo slabo (zdarza sie, ze wcale). Maly ma 5dni, dostal 5 punktow w skali Apgar, w 3 minucie 9. Czy ktos spotkal sie ze slabym odruchem chwytnym?Jaki to mialo wplyw na rozwoj dziecka

Gość fffffffffffffff fff
przeciez on ma dopiero 5 dni czego ty wymagasz zastanow sie..

Gość z tego co pamiętam
dokładnie, u noworodka ten odruch powinien być bardzo silny. Mój syn prawie nie chwytał, związane to było z obniżonym napięciem mięśniowym. Generalnie rozwijał się wolno fizycznie np. przewracał się z brzucha na plecy i w drugą dopiero w 8mies., siadał w 15 i wtedy też raczkował, chodził około 2r.ż. Tylko dzięki rehabilitacji tak szybko poszło. Początkowo podejrzewali też jakieś inne zaburzenia neurologiczne, ale na szczęście było ok. A w szpitalu nic nie mówili?

Nie, w szpitalu nic mi nie mowili. Moj synek zaciska piastki, ale niezawsze. Nie wiem, moze zle to sprawdzam. A powiedz mi jak Twoj Mały jako noworodek w ogole nie zaciskal piastek? Ajak sie teraz rozwja? Co jest przyczyna takiego stanu?