Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samuela0090

skąd rząd miał kiedyś pieniądze ?

Polecane posty

Gość samuela0090

Kiedyś nie było mandatów, płatnych autostrad, dużych podatków, kas fiskalnych, kar za palenie, kar za brak pasów, kar za brak fotelika i wszystkich tych nonsensów a ciągle brak kasy i brak. Kiedyś nie było niby dochodów a budowało sie tyle mieszkań dla ludzi i opłata była prawie symboliczna. Co prawda czekało się długo na mieszkanie, ale było. Ludzie domy sobie budowali, rodziły się dzieci. O co tu chodzi ? Jestem młoda i nie wiem, w szkole pomija się ten etap naszej historii. Ktoś mi wytłumaczy ?

Kiedyś państwo trzymało w ręku własność i z niej czerpało zyski. Ale było ich mało. I dlatego PRL upadł, bo nie był w stanie sprostać wydatkom systemu socjalistycznego. Socjalizm nie jest zły, tylko potrzebni są eksperci a nie kolesiostwo i solidna gospodarka, a nie kołchoz.

Kiedyś drukowano bezwartościowe pieniądze, był równy podział nędzy, na to "tanie" mieszkanie czekało się 30 lat, samochód mogłeś kupić na talon z komitetu partii, żeby go potem sprzedać za potrójną cenę(albo po dwóch latach za podwójną), po studiach musiałeś pracować 3 lata za 1/5 tego, co dostawał niewykształcony rówieśnik(po kolejnym zwolnieniu go za pijaństwo z pracy)... Jak nie masz pojęcia, czym był tamten system, nie zabieraj głosu albo emigruj na Kubę lub do Korei Północnej, tam jest DOJRZAŁY SOCJALIZM.

Gość teraz polska eh
Moi rodzice mają mieszkanie z tamtych lat. Ja nigdy swojego nie kupię bo nie mam zdolności kredytowej ;) pensja 1300 zł. i nie chce sznura na 30 lat

Wg Korwina-Mikke socjalizm jest w USA :) A co do mojej wypowiedzi, socjalizm bez demokracji jest skazany na klęskę. W Polsce socjalizm przywiozła armia radziecka, postawiła swoich ludzi, którzy promowali swoich ludzi. To nie ma nic wspólnego z kompetentnym rządzeniem, stąd w pewnym momencie niezdolność do stałego podnoszenia poziomu życia. Jak tak psioczysz na socjalizm, to może wolałbyś żyć w II RP, gdzie ani demokracji, ani zabezpieczenia socjalnego nie miałeś? I tam znów, było kolesiostwo i układy, przecież nawet Piłsudski mianował ludzi po znajomości. I potem ta niedemokratyczna władza doprowadziła nas do katastrofy. Ja napisałem wyraźnie - socjalizm jest możliwy tylko w odpowiednio dużej gospodarce, która ma środki na socjał, i przy ludziach, którzy mądrze wydadzą pieniądze państwowe, co jest nie do pogodzenia z kolesiostwem i brakiem kontrolo społecznej. Ale ty pewnie z tych, co obwiniają Lenina za rozkułaczenie, któremu był przeciwny. A czemu do niego doszło? Bo go przegłosowali. Nie bronię tu lenina, ale świat nie jest czarno-biały. Kapitalizm zapewnia szybki rozwój, który zjadają kryzysy. Co z tego, że przez 10 lat rozwijasz się w szybkim tempie, jeśli tracisz później wszystko w dwa lata?

To wszystko utopia i pierdoły, żeby socjalizm miał co marnotrawić, najpierw normalna gospodarka musi te dobra wypracować. Marzenia o socjalizmie, komunizmie czy jak to nazwiecie we wszystkich krajach kończą się jednakowo: jak już nie ma co rozkraść, zmarnotrawić i zniszczyć, zaczyna się konkretny zamordyzm, rządy terroru- albo też odwrotnie, pozorna demokratyzacja w ramach której własność wcześniej upaństwowionych dóbr przechodzi płynnie i niezauważalnie w ręce grupy oligarchów, wywodzących się z dawnych działaczy partii socjalistyczno-komunistycznej oraz ich krewnych i znajomych(państwa byłego ZSRR). Z kapitalizmem jest jak z demokracją: jest to system fatalny. Ale nikt nie wymyślił lepszego.

A swoją drogą, Brovar, masz mierne pojęcie o II Rzeczypospolitej. Tak, wolałbym żyć w Polsce międzywojennej niż w jakimkolwiek socjalistycznym raju. A do katastrofy wrześniowej Polski napewno nie doprowadziła polityka władz Polski. Pułkownik Beck(nie licząc sprawy Zaolzia) był znakomitym ministrem, tylko nasi "sojusznicy" mieli u władzy durniów.