Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JBBM

Pomoc z WORDEM! Potrzebuję kogoś kto się zna!

Polecane posty

Gość JBBM

Mam mały problem z Wordem. Piszę pracę mgr i wymogiem jest żeby wszystkie strony były w orientacji pionowej. Tylko że w mojej pracy mam kilka tabelek, które nie zmieszczą się szerokością na pionowej stronie, dlatego w wersji roboczej miałam je w orientacji poziomej. Teraz chcąc mieć wszystko w pionie musiałabym ją obrócić o 90 stopni tylko już nie mam pojęcia jak to zrobić. Dodam, że funkcja obrotu o 90 stopni nie działa. Czy mógłby mi ktoś pomóc kto ma jakiś pomysł albo wie jak to zrobić? Bardzo proszę o pomoc:)

Gość JBBM
Pomoże mi ktoś? Może to jakieś banalne rozwiązanie ale już wszystko chyba próbowałam.

plik --> ustawienia strony -- > pionowo - tylko musisz zaznaczyc, ze dotyczy calego dokumentu

Gość JBBM
Nie działa. Tabelka jest poza krawędziami. Muszę ją mieć obróconą na pionowej stronie. Wiem że jakoś to można ale nie wiem kompletnie jak:(

a możesz mi wysłać to na maila ? spróbuję coś pokombinować (chociaż pewnie nie będziesz chciała) Jak wyjezdza ci poza krawędzie to musisz dostosować jej rozmiar (suwakiem/linijką na górze strony)

nie bardzo rozumiem CO TO ZA RÓŻNICA - przecież na wydruku po prostu obrócisz kartkę .... a jak wymusisz obrócenie w programie to on CI tabelkę skompresuje :O

Gość no i co w związku
skoro w pionie się tabela nie mieści to musisz ja zmniejszyć i dopasować do strony. inaczej sie nie da.

w tej regulacji chodzi o to, żeby nie pisać wzdłuż krótszej strony kartki powodując tym samym zwiększenie 5krotnie objętości pracy ;) pojedyncze strony nie mają znaczenia - to oczywiste 🖐️

Gość JBBM
Jest różnica bo automatycznie przestawiają się wszystkie marginesy a wymogi pracy są inne. Jeżeli nawet zostałaby mi pozioma to może polecieć mi ocena w dół za pracę biorąc pod uwagę wymogi formalne. w pionie nie mogę jej zmniejszyć bo jest to zestawienie danych i szerokość tabelki wynosi 21 cm. Jeżeli bym ją zwęziła na pionowej stronie to byłaby nieczytelna.

ja wiem z własnego doświadczenia, że jak się trafi na promotora frańcę, to każda strona jest sprawdzana. W mojej pracy była sprawdzana wielkość KAŻDEGO akapitu.

Gość no i co w związku
już rozumiem o co chodzi, ale nie chce mi się szukać jak to się robi.

skoro dostaniesz pypcia na języku to przestaw ..... i tyle a jak tabelka będzie nieczytelna - to zmniejsz czcionkę do 8mki i basta - wtedy obniżą CI nie za przestawienie tableki - którego i tak nikt nie zauważy w wersji elektroniczniej, ale za nieczytelną czcionkę ps. wyrzuć ze 2 kolumny z niej 🖐️

Gość JBBM
Dyrektorke- pisząc pracę mgr mam określone wymogi i zanim ją wydrukuję sprawdza mi ją promotor nawet pod kątem technicznym. Zmniejszając czcionkę sprawię że tabelka będzie nieczytelna, przez co promotor mi nie zatwierdzi pracy. To samo tyczy się usuwania kolumn- brak danych.

stawiam TYSIAKA - że CI zatwierdzi z jedną stroną o orientacji poziomej! 🖐️ NIE CHRZAŃ tylko zajmij się treścią - a tracisz godziny na nic nie znaczącej poprawce technicznej..... w razie czego powiesz, że zmiana orientacji na tej stronie została podyktowana dbałością o odbiór czytelnika 🖐️

Gość JBBM
Po pierwsze to nie jedna strona tylko mam takich 8. Po drugie gdyby mi zatwierdził te strony w formie poziomej to bym nie kombinowała niepotrzebnie żeby to zmienić. A skoro piszę tu i pytam się to widocznie jednak mi nie zatwierdził tego i kazał zmienić.