Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytań kilka mam

Jak to jest kiedy niepełnoletnia dziewczyna jest w ciąży?

Polecane posty

Gość pytań kilka mam

Słyszałam, że w świetle prawa nawet jeśli jest matką to dlatego, że nie jest pełnoletnia nie ma prawa decydować o dziecku i jego prawnym opiekunem stają się rodzice małoletniej. Chciałabym się dowiedzieć czy to jest prawda. Co jeśli ojciec dziecka jest pełnoletni? Czy rodzice mają prawo decydować gdzie dziecko ma mieszkać?

Gość pytań kilka mam
To jest bardzo ważne. Muszę to wiedzieć:(

Gość ghjyutrsedgfhgyju
Jak ojciec dziecka jest pełnoletni to przez sąd robi się badania na ojcostwo i jeśli ojciec uzna dziecko ma do niego prawo. Jeśli chodzi o rodziców małoletniej to jeśli jest pare miesięcy przed osiemnastką jej rodzice są opiekunami z ustawy, jeśli do osiemnastki jeszcze trochę to sprawę w sądzie trzeba założyc o ustalenie opiekuna.

Gość jaonajaonajaona
ja bylam nie pelnoletnia jak urodzilam syna. moja mama stala sie prawnym opiekunem dziecka do czasu kiedy ja skonczylam 18 lat. ale mama musiala wyraic zgode ze bierze odpowiedzialnosc za malego. a ojciec dziecka jak jest pelnoletni i uzna w sadzie dziecko to tez staje sie pelnoprawnym opiekunem

Gość pytań kilka mam
A kto kieruje sprawę do sądu? Dlaczego mają być badania na ustalenia ojcostwa skoro dobrze wiemy, że on nim jest i się do tego przyznaje i chce uznać i wychować razem ze mną dziecko. Ja mam jeszcze 16 lat jak urodzę będę mieć 17. Moi rodzice się odgrażają, że odbiorą mi dziecko. Nie chcę by mieli do niego jakiekolwiek prawa. My sami sobie poradzimy. Co mam zrobić w tej sytuacji?

Gość yuikjhgtfvbhju
Ale Ty też wyrażasz zgodę na to kto będzie opiekunem dziecka. Zanim się urodzi to idź z chłopakiem do urzędu stanu cywilnego (pod koniec ciąży) i chłopak niech napisze oświadczenie, że jest biologicznym ojcem i przymuje ojcostwo. ALE, Ty jako matko musisz to potwierdzic, ale nie możesz bo nie masz osienastu lat. Czyli musisz skierowac sprawe do sądu jak urodzisz i oni ustalają ojcostwo i wtedy on uznaje dziecko. Ja urodziłam w sierpniu, w listopadzie mam osiemnastkę, teraz prawnym opiekunem jest moja mama a jak skończę osiemnastkę to idę z chłopakiem do USC napisac to oświadczenie. Moja mama jest opiekunem z ustawy, bo nie opłacało nam się sprawy zakładac, bo zanim by sie zaczela ja bym juz skonczyla ta osiemnastke :)

Gość mam kilka pytan
Aha rozumiem. A czy muszę w takiej sytuacji mieć prawnika? Nie chcę za żadne skarby ustanowić mojej mamy opiekunem, bo ona jest nie do życia. Najpierw kazała mi usunąć, potem oddać do adopcji, a teraz wymyśliła, że jako prawny opiekun mi go zabierze i niech mnie nie obchodzi co z nim zrobi. Wolałabym by prawnym opiekunem był ojciec dziecka lub nawet moja "teściowa". Ale nie moja matka ona chce mi życie zniszczyć.

Gość yuikjhgtfvbhju
Musiałabyś się przejsc albo zadzwonic do USC bo ja nie wiem jak to jst skoro nie chcesz, żeby rodzice mieli prawa do dziecka. Oni chyba muszą napisac oświadczenie a Ty się zgodzic. Ja tak miałam, moja mama napisała takie oświadczenie a ja sie zgodzilam.

Gość yuikjhgtfvbhju
W takim razie nich teściowa wniesie sprawę do sądu o przyznanie opieki. Ty nie zgodzisz się na to, żeby opiekunem byli Twoi rodzice i wtedy teściowa wniesie sprawę o opiekę. Ale ni jestm pewna czy to przypadkiem nie musi byc osoba z rodziny.

Gość yuikjhgtfvbhju
Prawnika nie musisz chyba miec. Ja nie wiem, bo ja nie miałam żadnej sprawy, tak jak mówię parę miesięcy przed osiemnastką urodziłam. :)

Gość yuikjhgtfvbhju
I powiedz jaka jest sytuacja, co Twoja mama mówiła. Ja na szczęście miałam dobrą sytuację, bez problemów, ale jakby moja mama mi się odgrażała, że mi dziecko zabierze to też bym nie dała za wygraną.

Gość mam kilka pytan
Dziękuje Ci za rady.

Gość yuikjhgtfvbhju
Podam Ci moje gadu w razie co to pisz. :) 36970220 (zawsze na niewidoku jestem, pisz nawet jak bd niedostępna, gdybyś potrzebowała.:))

Gość dgdsgs
moja kolezanka urodzila w wieku 16 lat i nie miala nic tzn normalnie jest jej i tylko ona decyduje o to co z nim sie dzieje opieka tez sie nie interesuje

Gość yuikjhgtfvbhju
Ale ja też decyduje o moim dziecku i jest moje - moja mama tylko składa podpisy. :p Na szczepienia, do lekarza, na usg bioder np chodzę ja i cały dzień siedzę z dzieckiem, przewijam, karmię, chodzę na spacery. Mama jest tylko od papierków. :)