Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

a co tam sie wpisze

łazanki

Polecane posty

Gość aaa3333
zależy jaką lubisz i wolisz. Ja preferuję z kiszonej. Obgotowuję kapustę, a potem podduszam z podsmażoną cebulką i pieczarkami (a jeszcze lepiej prawdziwymi grzybam. Na koniec łączę z ugotowanym makaronem i voila!!!

haha no i tu pytanie: jakie lubie? zebym to ja wiedziala;) nie wiem czy to co jadlam bylo z kiszonej czy ze swiezej:Ddawno temu , oj dawno temu jadlam lazanki...mam swieza i ja by pasowalo zuzyc ale czy lazanki ze swieza to TE?hm...

Gość aaa3333
mi się wydaje, że to nie będzie to. Ale ja generalnie nie przepadam z produktami ze słodkiej kapusty. Zrób z tej co masz i się przekonasz. To jest tanie danie, więc nawet jak Ci nie posmakuje to strata niewielka

Jeśli łązanki to tylko z kiszonej kapusty. Słodka nie daje tego fajnego posmaku kwasowości w łazankach. Zrobiłam mi wielkiego smaka na to danie. Chyba jutro będą łazanki na obiad :) DZiękuje :)

-bardzo cienko pokrojony boczek--zrobiłam z niego skwarki -kiszona kapusta -- ugotowana z przyprawa do bigosu, poszatkowana i podsmażona. - pieczarki usmażone -podsmażona cebula - makaron moja wersja łazanek. :)

Gość zauwazylam ze kazdy robi
inaczej łazanki :) Ja zaś robię ze słodkiej kapusty i takie lubię najbardziej. Kapustę kroję w kostkę, gotuję ją z przyprawami (liść laurwy, ziele angielskie, kminek, maggi lub lubczyk, pieprz, cukier i na końcu jak już będzie miękka daję sól) Osobno gotuję mięso (łopatka lub karkówka, też z przyprawami i jak już mięso będzie miękkie wyłączam i studzę. Po ostudzeniu kroję je bardzo drobno, podsmażam w rondlu cebulę, wrzucam na to wcześniej ugotowane mięso, podsmażam, następnie dodaję kapustę i ugotowany wcześniej makaron (nie wiem dlaczego ale mi i domownikom bardziej smakuje makaron świderki w łazankach a nie ten tradycyjny łazankowy) i doprawiam jeśli trzeba :) Wiem, że niektórzy robią łazanki z pieczarkami lub grzybami, z kiełbasą, z mięsem mielonym ale ja ten przepis swój wyniosłam z domu i zawsze tak łazanki robię i wszyscy zachwalają i bardzo im smakuje :)

Dzieki dziewczyny:) ale chyba zaryzykuje dzis z ta swieza bo musze ja zuzyc, zostalo mi pol glowki wiec i tak jakas porcja dla armii nie wyjdzie;) ugotuje kapuche, przysmze boczek z cebulka potem to podsmaze jeszcze z kapucha ugotowana i potem wymieszam z makaronem, podsmaze wsyztsko razem jeszcze i powinno byc dobre:D dzieki dziewczyny za rady!

Skoro masz pół główki słodkiej kapusty to zrób surówkę do słoika z olejem, cebulę, koperkiem i marchewką. Może stać dłuuugoo w lodówce. A łazanki tylko z kiszonej :)

Cieszę się, że pomysł odpowiada. Dokładnego przepisu nie mam przy sobie - robiłam tego hurtowe ilosci dawno temu. Trzeba poszukac na necie. Nam wytrzymało 1,5 miesiaca w lodówce pod szczelnym przykryciem - miało w sobie zalewę z octu.