Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem w ciemnej d...

Zadanie z fizyki.

Polecane posty

Proszę tutaj o pomoc, bo jesteście moim jedynym ratunkiem... Czy ktoś byłby skłonny pomóc mi z zadaniem z fizyki (ponoć prostym) z działu: termodynamika? Wątpię, żebym mogła się w jakiś sposób odwdzięczyć, ale jeśli tak - to bardzo chętnie :):)

Na jutro...

Jedno. "Pocisk o masie 12 gram poruszając się z prędkością 1800 km/h uderzył w drzewo i utknął w nim. Oblicz o ile wzrosła energia wewnętrzna drzewa i pocisku."

Gość Pani Malwinka
ja rozwalę każde zadanie z chemii! jak masz to dawaj!

Gość Pani Malwinka
a chooj z fizyką. przepiszesz jutro od kogoś.

Gość ala9148
m=12g=0,012kg V=1800km/h=500m/s Zmiana Ew pocisku i drzewa jest równa Ek początkowej pocisku. Ew=Ek Ew=mV/2=0,012*500/2=1,5kJ

Malwinika, no nie... Akurat z chemią sobie nieźle radzę, ale przy fizyce wysiadam, nawet przy najprostszym zadaniu... :O Ala, dziękuję za rozwiązanie i objaśnienie :) Bóg zapłać ;)

Gość Will_Hunting_
"ala9148 m=12g=0,012kg V=1800km/h=500m/s Zmiana Ew pocisku i drzewa jest równa Ek początkowej pocisku. Ew=Ek Ew=mV/2=0,012*500/2=1,5kJ" pozwolę sobie coś sprostować: "jest równa Ek początkowej pocisku" ->energia kinetyczna początkowa pocisku jest równa ZERO, bo w chwili początkowej prędkość v(t=0)=0. W chwili wystrzału pocisku, czyli w czasie dążącym do zera lim(t->0) =500m/s. W tej chwili całkowitą energię pocisku stanowi energia kinetyczna pocisku, czyli Ek=(1/2)*mv^2 (przy założeniu, że w układzie nie pojawiają się siły oporu gazu na pocisk, tarcia, siła Coriolisa, opady atmosferyczne, wpływ energii słonecznej etc). Wprowadźmy oznaczenia: d-różnica m-masa pocisku M-masa drzewa U-energia wewnętrzna W-praca wykonana przez układ/w układzie Q-ciepło dostarczone/utracone przez układ energia wewnętrzna ukłau wynosi: (1) U=W+Q =>gdy ciepło jest dostarczone do układu (2) U=W-Q=>gdy ciepło jest tracone przez układ Co się dzieje z naszym pociskiem w chwili uderzenia w drzewo? "Traci" swoją energie kinetyczną, ponieważ prędkość pocisku maleje do ZERA. "Traci" napisałem w cudzysłowiu, ponieważ w przyrodzie nic nie ginie. Energia kinetyczna zamieniana jest po prostu w inne rodzaje energii m.in. energię cieplną układu drzewo-pocisk. Biorąc pod uwagę stosunek masy (wielkości) pocisku do masy (wielkości drzewa), gdzie m/M->0 (zakładając M>>n) zmiana energii wewnętrznej układu pocisk-drzewo dU jest równa wykonanej pracy na układzie: dU=W Ciepło dostarczone do układu w tym przypadku pochodzi z przemiany części energii kinetycznej pocisku na cieplną Q=m*Cp*dT (gdzie Cp-ciepło właściwe pocisku {zależne od materiału, z którego wykonany jest pocisk}, dT=Tk-Tp -różnica temperatur przed i po uderzeniu pocisku w drzewo {Tp = To, gdzie To - temperatura otoczenia, przy założeniu wcześniejszym braku oporu powietrza etc, Tk- temperatura w chwili uderzenia pocisku w drzewo}. Ponieważ ciepło przekazywane jest z ciała o wyższej temperaturze do ciała o niższej temperaturze (II zasada termodynamiki), pocisk przekaże ciepło do drzewa. Z racji tego, że przyjęliśmy małą masę pocisku w stosunku do drzewa oraz faktu, że tempo przekazywania ciepła zależy od powierzchni obiektu (pocisk o małej powierzchni) zmiana temperatury drzewa dT->0 , stąd Q->0, czyli przyjmujemy Q=0. (układ nie nagrzeje się o wspomnianą różnicę dT pocisku, ze względu na masy, powierzchnie {współczynniki przejmowania, przekazywania ciepła}) A zatem dU=W,czyli pracy wykonanej przez układ: dU=W1+W2 , gdzie W1- praca wykonana przez pocisk, równa jego energii kinetycznej Ek=(1/2)*m*v^2, W2-praca wykonana przez drzewo równa ZERO Stąd dU=W1=Ek=|(1/2)*m*v^2 A czym jest dU? dU=Uk-Uo, gdzie Uk-energia wewnętrzna układu końcowa, Uo - energia wewnętrzna układu w chwili początkowej. Uo(t=0)=0, ponieważ w chwili początkowej ani drzewo ani pocisk nie wykonują pracy i nie wymieniają ciepła między sobą i do otoczenia (przy wcześniejszych założeniach). Stąd dU=Uk, czyli obliczonej energii kinetycznej pocisku. Pzdr.

Gość Will_Hunting_
::cry nie "zakładając M>>n" a zakładając M>>m ::sry Pzdr.