Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość freetka

Co dalej robić? kiedy mogę potwierdzic ciąże

Polecane posty

Gość freetka

Myślę, że mogłam zajść w ciąże , bo mam na dwóch testach 2 kreski choć ta druga blada. I teraz tak jestem w 33 dniu cyklu, a okres dostaje zazwyczaj po 29 -30 dniach, ale jednak test pokazał 2 kreseczki choc druga ledwo co. Co teraz robić? Oczywiscie odstawilam wszelkie używki-papierosy i alkohol (choć 2 dni temu piłąm jak jeszcze nie wiedzialam,ale na tak wczesnym etapie to chyba nie zaszkodi skoro teraz juz nie pije , aokresu nie mam dopiero 3 dni to mogę być gdzieś w 4 tyg licząc od dnia ostatniej miesiączki). Ale czy na lekarza to nie za wcześnie? No własnie poki nie pojde do lekarza i nie potwierdzi to moj mąz to w ogole traktuje mnie jakbym nie zaszła , bo on uważa że jeszcze mogę dostac okresu- i tego się boję, kiedy mogę iśc do lekarza i kiedy być pewna ,że juz raczej nie dostanę okresu?

Gość takie jest życie...
Już możesz iść do lekarza skoro wyszły Ci dwie kreski:) Jak ja byłam w ciąży to też miałam na teście słabo widoczną tą drugą kreskę:) Ale najpierw poleciłabym Ci zrobienie badania na hormon beta hcg:)

Ja poszłam w 5 tyg, bo potrzebowałam zaswiadczenia o ciąży. Więc lekarka zleciła mi test HCG by potwierdzic ciąże i na podstwie tego testu mogła wystawic zaswiadczenie. W drugiej ciąży nie potrzebowałam takiego zaswiadczenia wiec na wizyte umówiłam sie ok 10 tydz 3 dz aby od razu zrobic USG. Tobie doradzam pójsc ok 7 tyg. Wtedy lekarz moze juz potwierdzic ciąże w badaniu i USG.

Gość takie jest życie...
Jeżeli beta hcg wskazuje na ciążę to się jest w ciąży. A lekarz jak ma dobry sprzęt to wykryje nawet 4 tyg ciąże.

Gość a moze to
nie ma co lecieć zbyt wcześnie bo jeszcze może nie być zarodka ani tym bardziej serduszka i będzie stres. Mnie gin kazał przyjść w 7tc. ale myślę że 6tc od OM też będzie ok.

Gość nierto
Jak czujesz sie dobrze, nie ma plamień, to najlepiej pójść 7 8 tc, wtedy już na pewno będzie wyraźnie widać i będzie akcja serca....

Gość nierto
W 4 tc lekarz Ci nie potwierdzi, jak NFZ to nawet Ci USG nie zrobią, bo to sensu jeszcze nie ma...tylko ci może powiedzieć, czy macica rozpulchniona i ewentualnie dać skierowania na beta HCG...

Gość freetka
Ja się mogę wstrzymać z pójściem , tylko zastanawiam się czy wystarczy jak bedę nie palić, nie pić , dbać o siebie i łykać folik? Jeżeli mam iść tylko po to żeby mi lekarz powiedział, że jeszcze za wczesnie i żebym łykała folik to nie ma sensu. A kiedy Wy poszłyście na pierwszą wizyte do gin po pozytywnym tescie i co wam powiedział? czy któraś poszłą wcześniej gdzieś w 4 tyg i czy był to sens takeij wizyty?

Gość nierto
Spokojnie poczekaj chociaż ze 2 tygodnie, bo właśnie jak piszesz lekarz ci może teraz tylko powiedzieć żeby brać kwas foliowy i że to najprawdopodobniej ciąża, a to sama wiesz po teście :D Poza tym trzeba pamiętać, że różnie z tym rozwojem ciąży na samym początku, czasem jest trochę wolniej, co nie znaczy, że jest coś nie tak, dlatego właśnie jak nic niepokojącego się nie dzieje, lepiej się wstrzymać do tego 7 8 tc...