Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja nie chcę...

szyk przestawny w niemieckim. pomocy.

Polecane posty

Gość ja nie chcę...

jak wygląda szyk przestawny w niemieckim z czasownikiem modalnym? a dokładnie chodzi mi ze spójnikiem "weil". np. takie zdanie jak będzie wyglądać w niemieckim? Ja nie chcę iść do kina, bo jestem chora.

Gość ja nie chcę...
pomoże ktoś?

Gość ja nie chcę...
Modalny na końcu? Czyli jak powinno wyglądać to moje zdanie?

Gość germanistkaa
po "weil" orzeczenie (co robi?) zawsze wedruje na koniec niezaleznie czy jest cz. modalnym czy nie. W praktyce, jeśli wystepuje w zdaniu cz modalny, jest on orzeczeniem, czyli po weil idzie na koniec zdania. Er geht nicht ins Kino, weil er seine Hausaufgaben machen muss.

Gość efciak.
Po weil czasownik leci na koniec zdania. Jesli sa dwa czasowniki ( jeden modalny, drugi normalny) to ostatni zawsze bedzie modalny. Mam racje? :)

Gość ja nie chcę...
Czyli moje zdanie powinno wyglądać tak?: Ich gehe nicht ins Kino, weil ich krank bin will. Czy inaczej?

Gość efciak.
Ich gehe nichts ins Kino, weil ich krank bin. Nie mu tu czasownika modalnego.

Gość germanistkaa
sprawa jest prosta. Zawsze szukaj orzeczenia, CZYLI TEJ CZĘŚCI ZDANIA KTÓRA ODPOWIADA NA PYTANIE CO ROBI? zdanie "nie ide do kina, bo jestem chory." - która cześć odpowiada na pytanie "co robi"? /co robie? IDĘ i JESTEM. Idę nas nie interesuje, interesuje nas tylko zdanie podrzędne po weil (bo). Czyli jestem (bin) i to właśnie idzie na koniec.

Gość gość
po weil, nie koniecznie wystepuje szyk koncowy, np w zdaniu z czasownikiem modalnym plus perfekt, szyk bedzie wygladał tak: ...., weil ich mich habe absichern wollen.

Gość gość
A tobie co mokro w kroku sie zrobilo, ze odkopujesz temat sprzed dwoch lat?? A moze nauczasz niemieckiego i zglosilas sie po zasluzona kare?