Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takaja00000000000

siniaki

Polecane posty

Gość takaja00000000000

pytanie nie na temat ale wybaczcie bo bardzo mnie dreczy,a wiec ostatnio zauwazylam ze bardzo szybko mi wychodza siniaki,nawet po bardzo lekkim uderzeniu odrazu mi sie siniak zrobi :( jeszcze kilka lat temu tak nie mialam wiec czym to moze byc spowodowane? dodam ze w ciagu ostatnich paru lat przytylam 20 kg ,czy nadmiar tluszczu moze byc powodem tego?

Gość a jak u Ciebie z tarczycą
?

proponuję zwykłą morfologię i czas krzepnięcia, powinno się wszystko wyjaśnić nadmiar tłuszczu nie ma tu nic do rzeczy zdrówka

Gość tez tak mam od dziecka
mam slaba krzepliwosc krwi i prawie non stop chodze posiniaczona :D

Gość karolilolilona
Kochana! A więc podstawowe pytanie... przytyłaś od jedzenia czy sama z siebie?:> Ja Ci powiem jak jest u mnie ;) córka ma 5 lat. Byłam piękną szczuplusią dziewczyną ;) Buzia cudna a figura jeszcze lepsza... pół roku po porodzie zaczęłam tyć... nie zmieniłam diety, nie zaczęłam więcej jeść- po prostu sobie tyłam. Trochę się odchudzałam ( mż nie działało wcale.... mogłam jeść jeden posiłek a i tak nie chudłam.. mogłam jesć 5 malusich- nie chudłam... chudłam tylko na dietach jednoskładnikowych, ale np. po dukanie bardzo odbiło się to na moim zdrowiu- 2 m-ce ostrych biegunek :/). Oprócz tego co się zgrzałam to na ciele wyskakiwała mi pokrzywka ( takie krostki jakby pokrzywą mnie ktoś poparzył). I spałam- mogłam/ mogę spać nawet 20h na dobę. Cała rodzina prosiła, błagała- zrób tarczycę!!! Olałam- Ja? Tarczycę??? buehehehehe ( mimo iż u mnie każdy prawie ma z nią problemy a siostrę ledwo odratowali... jak była mała to najpierw zdjagnozowali raka mózgu- wtedy jedyne dziecko moich rodziców, wiec nie musze mówić co przeszli a potem 5 lat na padaczkę ją leczyli.... a to tarczyca była :D). Suma sumarum... chcieliśmy się z mężem teraz starać o drugie dziecko. Stwierdziłam, że należy zrobić jednak badania, żeby dziecko było bezpieczne itd... aha... dodam, że teraz z tej boskiej pięknej kobiety jest ze mnie monstrum i wazę jakieś 87kg ;( No i zrobiłam te badania... tsh wyszło poniżej 0,05 cholesterol ( ten zły) 280 a tętno mam ok 120 w stanie spoczynku- lekarz straszy zawałem w najbliższym czasie :] No i co z siniakami spytasz? A no to, że jednym ludziom krew rzednieje a drugim gęstnieje przy tarczyce. Ja zawsze miałam rzadką krew- jak rozdrapałam strupa albo zacięłam się przy goleniu np. nóg to krew leciała i leciała i leciała.... a teraz? w locie gęstnieje.... wg mnie zrób sobie tsh, ft3 i ft4 ( czasem tsh może wyjść w normie a ft3 i ft4 wyjdzie źle) Pozdrawiam

Gość i trzeba pamiętać, że NIE
PATRZYMY na normy laboratoryjne TSH, bo te mówią, że norma TSH jest od 0,27 - 4,20 a TSH max powinno wynosić 2, a jeśli starasz się o dziecko, to 1 wszystko powyżej kwalifikuje się już do niedoczynności tarczycy

Gość karolilolilona
No właśnie te normy laboratoryjne są dziwne :/ W każdym labo mają inne :D U mnie dla tsh norma jest 0,25-5 :D Ja mam poniżej 0,05... 14 listopada mam wizytę u endo i do tego czasu mam jeszcze zrobić ft3, ft4, przeciwciała i usg tarczycy :D Ciekawa jestem co mi wylizie szczególnie na usg, bo mam tak, że mi tarczyca wyłazi nad obojczykiem i aż do barku leci ( tak mi się wydaje...:P) i raz jest większa a raz mniejsza ( różnica jest znaczna)... ciekawe co to za cholerstwo :P

Gość i trzeba pamiętać, że NIE
u Ciebie to w ogóle ciekawy przypadek, bo masz ewidentną NADCZYNNOŚĆ tarczycy, a mówisz, że tak bardzo przybrałaś na wadze, a powinno być dokładnie odwrotnie

Otyłość ma niewiele wspólnego z powstawaniem siniaków - jestem bardzo szczupła i praktycznie każde uderzenie skutkuje śladem. Wina leży w krzepliwości krwi lub słabości naczyń krwionośnych. Jeśli z krzepliwością nie masz problemu to przyczyną jest nr2. Ja od kilku miesięcy stosuję preparat wzmacniający naczynia krwionośne (skuteczny również przy żylakach i pajączkach) i zauważyłam poprawę.

niedobór magnezu powoduje takie tworzenie się siniaków kup magne B6 i łykaj po 2 tabletki dziennie przez jakiś czas, powinno pomóc

Gość karolilolilona
I trzeba pamiętać, że NIE- masz racje :/ wszyscy mi to mówią ;( Wychodzi znaczna nadczynnoś i wszystkie objawy są ok oprócz tego tycia- powinnam wyglądać jak suchar ;( Swoją drogą... to bardzo niesprawiedliwe ;( Ciekawe czy podanie odpowiednich leków spowoduję jeszcze większe tycie? A może super hiper chudnięcie? Boje się, ze niedługo drzwi się nie zmieszcze -.-

Gość karolilolilona
Hashimoto jest przy niedoczynności... prędzej mam graves'a basedowa z resztą... nie wiem... diagnoze pozostawiam endokrynologowi :P mogę mieć nawet raka i umierać byleby schudnąć ;(

Kuzynka tyła w szybkim tempie i nic nie działało - żadne diety, ograniczenia.Poszła do lekarza i wyszła jej niedoczynność (przy niedoczynności się tyje, przy nadczynności chudnie - przynajmniej tak mi mówiła).

Gość karolilolilona
Salianka masz rację- z reguły tak jest... ale ja jestem jakimś pechowym wyjątkiem i tyję z nadczynnością :( masakra

Gość takaja00000000000
sorry dziewczyny przez ten caly okres nie mialam neta i dopiero co przeczytalam wasze odpowiedzi,a wiec mysle ze mam cos z tarczyca ale nie jestem pewna czy nadczynnosc czy nie doczynnosc,mam tez policystyczne jajniki i kiedys mi lekarka cos gadala o tarczycy ale to wszystko bylo dla mnie nowe i nie wypytywalam sie dokladnie z dodatkiem ze do mnie gadala po angielsku bo mieszkam za granica :/przytylam praktycznie w ciagu 2 lat 20 kg i wlasnie tez tak mam ze chudne na dietach jednoskladnikowych i jakos przy zdrowym stylu odzywiania nie chudne :( a te siniaki kiedys mi tak nie wychodzily ,to tylko w te ostatnie lata ...