Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misielinka

Czy w moim przypadku mogą mi odmówić chrztu dziecka?

Polecane posty

Gość misielinka

Witam. Mam pytanie. Jestem po rozwodzie i w trakcie stwierdzenia nieważności małżeństwa w kościele katolickim (ja złożyłam skargę powodową). Za pół roku wychodzę za mąż ( ślub cywilny) za kawalera (wyznanie prawosławne). Po ślubie od razu chcemy mieć dziecko. Wiem,że proces nie skonczy się do momentu ewentualnych urodzin dziecka. Dziecko chcielibyśmy ochrzcić w kościele. Czy w tej sytuacji ksiądz moze odmówić nam chrztu? Bardzo proszę o pomoc!

Gość ertyuiop[]
zależy od proboszcza ja mam tylko cywilny i dziecko mi ochrzcil bez problemu ale rok wczesiej był inny proboszcz i mojej znajomej nie chcial i musiala isc do innego miasta, tam tez dostala chrzest bez problemu sadze ze w wiekszych miastach nie ma problemu ja pochodze z malego maisteczka gdize jest tylko 1 kościol a 20km dalej jest juz ok 4 i tam nie robią problemow

Gość przelote_em
Nie, nie może odmówić.

Gość przelote_em
Ale po co się tym martwisz na zapas, nawet nie jesteś jeszcze w ciąży.

Gość misielinka
Domyślam sie, że zalezy od proboszcza,ale ja zamierzam wziąć kościelny po stwierdzeniu nieważności. A myślę o tym,bo teściowa mi suszy głowę,bo twierdzi,że nikt nam nie ochrzci dziecka.

ksiądz nie powinien odmówić. Czasami odmawiają, kiedy rodzice nie mają ślubu kościelnego, a nie ma ku temu przeszkód.

Gość misielinka
Czyli to,że jestem w trakcie stwierdzenia nieważności małżeństwa,to jest na plus (i,że po procesie mam zamiar z narzeczonym wziąć ślub kościelny) ?

Gość wszyscy szczesliwi sa
nie będziesz szczęśliwa w tym małżeństwie bo dalej w oczach boga jesteś poślubiona temu pierwszemu i popełniasz grzech a grzech to cierpienie jedynie to albo z powrotem zejscie sie z pierwszym albo do konca zyc samemu