Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość diphergan

Przerośnięty trzeci migdał u 2 latka

Polecane posty

Gość diphergan

Dzisiaj byłam u pediatry i pani powiedziała ,że syn ma przerośniety trzeci migdał .Mamy logopede za tydzień i czy jeśli się okaże ,że syn ma ten migdał przerośniety to czy będzie musiał mieć go usuwany boję się poddawać go jakimkolwiek zabiegom.

Gość diphergan
Dodam ,że syn bardzo chrapie często choruje i mimo iż nie ma kataru mam wrażenie jakby miał zapchany nos

Gość diphergan
kurcze szukam na google ale nie umiem znaleść skutków ubocznych usunięnia trzeciego migdału

Gość a co ci tu logopeda powie
?? powinien się chyba laryngolog wypowiedzieć a nie logopeda, to po pierwsze. po drugie, nie chcesz go poddawać zabiegom, to lepiej zeby ciągle chorował?? dzieci z przerosniętym migdałem oddychają buzią, co sprzyja infekcjom. przerosnięty migdał moze też wpłynąc na pogorszenie słuchu!!

Gość tak trzeba
raczej trzeba usunąć,zresztą to zalezy,każdy przypadek jest inny i o tym decyduje lekarz.mój syn 4,5r ma te same objawy a od roku jest leczony na astmę!!!!!!!!!!oczywiście na 99% jest to błąd lekarski,czekamy do 03.11 aby potwierdzić nasze obawy,mały będzie miał robione badanie endoskopowe nosa,mam nadzieje,że to właśnie 3 migdał i wykluczymy astmę,alergii też nie ma,z dwojga złego wolę 3 migdał i ew sprawę sądową (zła diagnoza).

kurcze wiesz, mój chrześniak już nie mógł normalnie oddychać nosem, i słuch trochę mu sie przytępił, ale miał w chwili wycinania 6 lat a ja na przykład często chorowałam i lekarz zalecił wycięcie, jednak moja mam poszła do kilku medyków po radę i tak było 50 na 50 czyli wycinac lub nie i w końcu nie wycieli, wyrosłam z chorób, teraz sporadyczne przeziębienie łąpię i obyło się bez zabiegu zależy od dziecka i losu chyba, nie wiem

Gość diphergan
kurcze przepraszam chodziło mi o laryngologa pomyliłam się

Gość Gigguśś
Trzeba sprawdzić dokładnie, nas skierowano na rtg, gdzie laryngologów dwóch sugerowało ten migdał. DOpiero alergolog nas pokierowała do innego laryngologa, ten zlecił rtg z opisem i wyszło, ze nie ma żadnego powiększenia migdała i przyczyn szukac trzeba gdzie indziej, a inna lekarka już nas prawie kierowała na zabieg. Musisz wiedzieć, że ten trzeci migdał nie jest po to by przeszkadzać, tylko tak normalnie jest barierą ochronną przeciw syfom, niemniej częste infekcje mogą doprowadzić do tego , że on sam stanie się siedliskiem chorób (zmiana funkcji) i wtedy trzeba wyciąć. Wybranie mniejszego zła. Dlatego trzeba wybiegać się po tych lekarzach i mieć pewność na 150 %. Nie sztuką jest wyciąć migdał.

Gość diphergan
Czytałam o usunieciu ale wyczytałam ,że jets on wykonywany u dzieci powyżej 3 roku życia a syn ma 2 latka ale naprawde przeszkadza ten migdał bo ciągle ma anginy i jak jest zdrowy to ma taki głos jakby nos miał zapchany

Gość a co ci tu logopeda powie
skonsultuj to u 2 lub 3 laryngologów, zebyś miała pewność. jestem tak uczulona na to, bo moja siostrzenica w ubiegłym roku miała usuwany migdał i teraz isę okazało ze odrósł bo był źle usunięty, mała ma znowu problemy ze zdrowiem, a przeżyła straszna traumę podczas usuwania bo robili jej to w znieczuleniu miejscowym:o teraz jak słyszy ze ma iśc do lekarza pokazać migdałki to wpada w panikę:(

Gość karolilolilona
O migdale akurat trochę wiem więc postaram się pomóc ;) Po pierwsze... pediatra powinien dać ci skierowanie do laryngologa- laryngolog powinien zrobić badanie przez nos ( wkłada taką rurkę z kamerką- nie pamietam jak sie nazywa to badanie :P uprzedzam, że to badanie jest bardzo nieprzyjemne... córce krew z nosa zaczęła walić i bolało). W wieku 2 lat ludzie dzieciom wycinają migdały... jednak prawdopodobieństwo ( bardzo małe) że może odrosnąć. Wg mnie migdał należy usunąć jak jest przerośnięty. Akurat nie ze względu na chrapanie czy często choroby bo to sprawa drugorzędna. Przy mocno przerośniętym migdale istnieje prawdopodobieństwo, że dziecko zacznie głuchnąć. Jeżeli będzie wycięty za późno dziecko słuchu może nie odzyskać. Wiem co mówię, bo ze mną tak było. miałam ubytek słuchu w jednym uchu 50% w drugim ok 40% migdal znaleźli mi przypadkiem na drugiej już operacji uszu ( konowały pierdolone). Jak jest przerośnięty- wycinać!!! Żeby kłopotów większych nie narobił ;) Sama z córką idę w listopadzie na usunięcie :) Zabieg jest prosty i mało inwazyjny ;) Narkoza w tej chwili jest podawana taka, że dziecko tego samego dnia idzie do domu ;)

Cześć! Mój syn jak miał 6 lat usunięto mu 3 migdał (bardzo chorował) po zabiegu nic się nie zmieniło jak chorował tak chorował. Cała podstawówka była do bani. Dopiero w gimnazjum wszystko przeszło tzn. od czasu do czasu łapnie go coś ale nie tak jak kiedyś. Sa różne opinie ale jak bym miała podjąć teraz decyzję to nie zgodziłabym się na zabieg. Dzieci wyrastają z chorób.

Gość diphergan
karolilolilona dziękuje za radę oj jak będzie mieć przerośniety to na pewno usunę nie chcę by miał problemy ze słuchem ale zanim podejmę taką decyzje to tak jak pisaliście skonsultuję to z 3 laryngologami prywatnie będę dzwonić jutro żeby go zapisać a państwowo zapisałam go na 14 grudnia i 22listopad

Gość dodiphergan
wow co taklie długie terminy są makabra

Gość kdnsbnerjcns
karolilolilona czy ty nie masz czasem małej Julii? :) Jak tak , to pozdrawiam (Wiedeń, przychodnia ) :)

Ja sama miałam kiedyś wycinany trzeci migdał. Po wycięciu migdała mogłam oddychać swobodnie nosem bo wcześniej było to niemożliwe. Zabieg miałam robiony jak miałam 8 lat

Gość Paulina86987
Wytnij mu go jak najszybciej dziecko się męczy bo musi ciągle buzia oddychać

przede wszystkim wizyta u laryngologa, on zobaczy czy jest taka potrzeba. Kamere włozy do uszu i spr czy jest płyn to jest gł wskazanie do wyciecia, bo to płyn ma wpływ na słuch. Ale zacząć nalezy od spr zmniejszenia migdała inhalacjami (chyba ze juz sie nie da). migdał czesto odrasta a samym zabiegiem nie ma sie co tak stresowac bo to 20min a tak swoja droga dziwne jest wpychanie dziecku do nosa kamery az krew chlapie? to jakis rzeznik chyba

Gość gość
kurcze, czytam włąśnie o tym trzecim migdałku i jestem przerażona;/