Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulinaa__22

od czego zacząc korepetycje z niemieckiego.

Polecane posty

Gość paulinaa__22

Witam, jestem studentka germanistyki. Od przyszlego tygodnia zaczynam udzielanie korepetycji chlopakowi, który jakies podstawy tego jezyka ma ale chce sie podszkolić głównie w rozmowie po niemiecku, ponieważ chce wyjechac do pracy do Berlina w przyszlym roku. Od czego mam zaczać, w jaki sposób prowadzić zajęcia?? Prosze pomóżcie bo już naprawde nie wiem...

Gość paulinaa__22
pomóżcie:((

Po co zakładasz drugi taki sam temat? Kilka osób odpowiedziało ci już w poprzednim. Jeśli to mają być głownie konwersacje, przyszykuj mu tematyczne spisy słówek, a sobie zestaw związanych z nimi pytań. Możecie też opisywać ilustracje, lub czytać jakiś tekst po niemiecku, np. artykuł z gazety, a potem o nim rozmawiać. :)

najpierw idx i zorientuj się co on potrafi, na ile jest kumaty, pierwsza lekcja niech będzie ogólnym wprowadzeniem. Musisz wiedzieć na czym stoisz!

Toranaga też ma rację. Najpierw zorientuj się w poziomie ucznia, bo może się okazać że np. chce ćwiczyć samo mówienie, a jego gramatyka mocno kuleje, a bez niej nie skleci się przecież poprawnego zdania! Może się okazać że w praniu wyjdą inne rzeczy nad którymi będziecie musieli popracować.

Gość rzeczywiście świetna z ciebie
"korepetytorka"! Zacznij od jakiegoś testu sprawdzającego wiedzę, chociażby gimnazjalnego czy matury (są dostępne na stronie CKE) żeby zorientować się co uczeń wie, a nad czym trzeba popracować.

Gość paulinaa__22
dzięki:) myslałam też o tym żeby może powiedział mi pare zdań o sobie kim jest gdzie pracuje itp i moze wtedy wyjdzie troszke jego poziom wiedzy. co myslicie??

dziewczyny dobrze pisza, zorientuj sie jak stoi z gramatyka, sprawdz czy zna zasady wymowy. na kazdym spotkaniu rob cwiczenia gramatyczno- leksykalne, duzo konwersacji, odgrywanie scenek w roznych miejscach tak, zeby musial zrealizowac jakies zadanie (podobnie jak na maturze) itd. czyli na pierwsze spotkanie przygotuj podstawowe, proste zadania z gramatyki i ze slownictwa.

Ja zawsze na pierwszym spotkaniu z uczniem zawsze robię test kompetencji - część pisemna to ogólny przekrój gramatyki, w części ustnej uczeń musi odpowiedzieć na kilka prostych pytań, np. opowiedzieć jak spędził wakacje, czy opisać ulubiony film ;) To pozwala mi się ogólnie zorientować w jego poziomie i wiem nad czym będę musiała z nim popracować w przyszłości.