Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pionteczek

plamieia + anemia

Polecane posty

Gość pionteczek

czy plamienia w drugiej polowie cyklu moga byc wynikiem anemii ? bam b niskie zelazo, hemoglobine i krwinki czerwone zbyt malej objetosci.

w sumie mogą podczas długo utrzymujących sie krwawień może się pojawić anemia, ale kto wie, co tam u Ciebie piszczy a jak długo sa te plamienia? i jakie masz parametry krwi?

Gość pionteczek
mam zelazo =27 a hemoglobine 127

Gość pionteczek
a co to rbc i plt?

Gość pionteczek
sorry, hemoglobina = 10 nie wiem co ja tam nawypisywalam

hm czerwone krwinki i płytki krwi i podaj raz jeszcze hemoglobinę, bo 127 to sie nie zdarza w wynikach i podaj jakie masz normy do tych parametrów

Gość pionteczek
hemaglobina = 10 (norma to 14-16) zelazo = 27 (norma 47-127)

Gość pionteczek
czerwone krwinki 5 mln (ale malej objetosci, wiec lekarz powiedzial, ze to nie jest dobry wynik) plytki krwi - mam w normie

krwinki w ilości 5 milionów sa jak najbardziej ok, ale objętość to juz inna sprawa

Gość pionteczek
tzn od dosc dawna, ale przypuszczam,ze ta anemie tez mam od dosc dawna. Poza tym, nie wiem co uznac za plamienia - czy lekko pobrudzona wkladka to juz plamienie? tzn lekko brazowy sluz?

Gość pionteczek
tak, ale a propos krwinek lekarz mi powiedziala, ze wyszlo ich tyle dlatego, ze sa malej objetosci i dlatego ich tyle sie zmiescilo w jednostce krwi. Natomiast to nie jest taki dobry wynik, bo gdyby byly prawidlowej objetosci, to byloby ich mniej niz 5 mln.

no tak, bo jakby ci ciurkiem leciała czy sączyła to juz krwotok ale i tak dziwne to wszystko dosatłas jakieś pigułki na to zelazo? i brak zelaza powoduje wahania objętości krwinek

możesz zrobić jeszcze poziom ferrytyne we krwi, ten wynik oddaje rzeczywisty stan zelaza w organiźmie

Gość pionteczek
tak, dostalam zelazo w tabletkach Tardyferron

Gość pionteczek
ale czy te plamienia moga byc z tego?

to bierz i zapewne lekarz kazał ci za jakiś czas zrobić badania kontrolne zrób sobie tą ferrytynę i moze retikulocyty przy okazji zapewne ta aniemia z powodu plamienia, ale w sumie nie wiadomo jak dużo ci ubywa krwi i jak długo, miesiąc dwa czy dłużej

Gość pionteczek
chodzi mi nie o to czy anemia jest wynikiem plamien, tylko czy te plamienia moga byc konsekwencja anemii.... czytajcie co pisze :)

słuchaj anemia może być objawem innych chorób, przyjmijmy, ze jest wynikiem plamień ale lekarz co na to powiedział?

Gość pionteczek
jaki rozmaz? cytologie?

Gość pionteczek
bylam u gina i powiedzial, ze wszystko niby ok. Poniewz mam cykle trzydziestoparodniowe to powiedzial, ze nie musze sie tak martwic tymi plamieniami, ze to nic takiego, ale troche sie denerwuje tym, ze mi nie dal skierowania na hormony. Anemia na pewno nie jest wynikiem plamien czy obfitych miesiaczek, bo takich nie mam.

Gość pionteczek
po prostu chce sie starac o dziecko, no i chcialabym, zeby wszystko bylo dobrze pod wzgledem ginekologicznym.

no to powinnaś zrobić pełny komplet badań i wtedy może coś pokażą zrób sobie to co ci napisałam, bo moze być to zwykła anemia, niezależna od plamień lub coś odrobinę gorszego ale ogólnie krwawienia wszelkiego rodzaju mogą przyczynić sie do powstania anemii

no i hormony powinnaś zbadać pzred staraniami ja dostałam takowe skierowanie, a jak masz kasę to zrób na własną rękę poza tym czas krzepnięcia i mocz, bo coś dziwnego z tymi plamieniami się dzieje

Gość pionteczek
ale ja sie ta anemia tak nie przejmuje. bardziej sie przejmuje tymi plamieniami. lekka anemie tez kiedys mialam i jak pobralam zelazo przez 3 miesiace to bylo ok chodzi mi glw o te plamienia