Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joannaxx

zna sie ktos na robieniu dobrych zdjec??

Polecane posty

Gość joannaxx

Witam Mam problem ze zrobieniem dobrej jakosci zdjecia. Chodzi o zdjecia takiego pokroju jak tutaj: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=1899589953&utm_source=ars&utm_socket_id=6&utm_rule_id=0 A moje zdjecia wychodza tak https://picasaweb.google.com/114369158234038152775/28Pazdziernika2011#5668613175636196578 Moza poprostu mam zly aparat do tego? Uzywam kamery sony. Możliwe, ze kamera nie zrobi tak dobrych zdjec jak aparat? Prosze podpowiedzcie cos, co moge zrobic aby moje zdjęcia były wyraźne i przejrzyste.

Gość po pierwsze twoich zdjec
nie widac po drugie to pierwsze zdjecie jest srednio dobre po trzecie nie uzywam kamery moge powiedziec jak zrobic dobre zdjecie aparatem

Gość joannaxx
Ok czekam na instrukcje.

Gość joannaxx
nie wiem czemu nie pokazuje Ci sie moje zdjecie. U mnie sie wyswietla. I nie wiem czemu mowisz ze zdjecia z aukcji sa srednio dobre dla mnie sa idealne, chcialabym robic wlasnie takie zdjecia. Najwyrazniej bede musiala zainwestowac w aparat

Gość madziorraaa
może skup się najpierw jak dobrze załadować zdjęcie i pokazać je na forum :O

Gość wklej to swoje zdjęcie
na voila to Ci wytłumaczę co jest nie tak. PS te foty z aukcji są normalne, nie wiem dlaczego uważasz je za dobre. przeciętną cyfrówką takie cykniesz.

Gość madziorraaa
oczywiście, że kamerą zdjęcia nie wyjdą dobrej jakości jeśli chcesz strzelić kilka fotek, to może pożycz od kogoś aparat cyfrowy i będzie po sprawie

Gość ehhżycie
joannaxx powiem ci ze ja robie swietne,wyrazne zdjecia.... moja komorka,aale do tego trzeba miec umiejetnosci uchwycenia kontrastu,ostrosci barw etc

Gość bo fotki trzeba obrabiać
mój mąż nie raz robi komórką fotki nawet, a ja je Ps-ie rozjaśnię, wy-kontrastuje i ludzie łykają jak ciepłe bułki... a sprzedaje samochody.

Gość joannaxx
https://lh5.googleusercontent.com/-DkVc0CdA_u8/Tqr1pk7k_OI/AAAAAAAAAUQ/UEcEKHYmeEA/s800/DSC00853.JPG to moje zdjecie. No ok pozycze od kogos aparat. Ale powiedzcie jeszcze jakie powinnam zrobic ustaiwenia zeby zdjecie bylo dobre. Dla mnie te zdjecia z aukcji sa bardzo dobre bo sa pelne koloru i sa wyrazne. A mi wlasnie o teki foty chodzi. Tez chce wystawiac ubranka na sprzedaz, ale z takimi zdjeciami to nie mam szans

ta fotka jest robiona w zbyt ciemnym otoczeniu, dlatego taka ziarnista, do zdjęcia musi być dobre oświetlenie, po drugie zdjęcie jest nie ostre.

Gość madziorraaa
faktycznie ubranka mogą być fajne, ale nieciekawie prezentują się na zdjęciu pamiętaj, żeby zdjęcia robić w dzień przy naturalnym świetle robiłaś je jak już było ciemno przy sztucznym świetle?

te foty z aukcji są robione z lampą. w jasnym miejscu, ale widać po cieniach, że jest lampa. ustaw na tryb auto, nastaw dobrze ostrość i jazda, co tu więcej radzić?

Ale najpierw pokaz swoje

Gość joannaxx
robilam je w dzien, no ale pokuj jest generalnie ciemny. To co moge zrobic zeby zdjecie miala wiekszosc ostrosc? Czy poprostu ta kamera sie nie nadaje do niczego?

nie znam się na kamerach. czy kamera ma ISO? jeśli tak, to pewnie automatycznie się zwiększyło przy kiepskim świetle i dlatego na focie śnieży.

A juz widze. Twoje zdjecie jest niedoswietlone. (Tamte nie sa dobre, ale to szczegol). Wez zwykle dwie lampy w ktore mozesz wsadzic mocne zarowki, setki albo dwusetki. Postaw je kolo fotografowanego przedmiotu tak zeby nie bylo zbyt chamskich cieni (mozesz rozproszyc swiatlo przez papier lub folie) Ustaw w aparacie tryb zdjec na swiatlo sztuczne, uwazaj zeby zlapac ostrosc i wszystko a najlepsze foty wychodza w swietle dziennym jesli masz mozliwosc

Gość joannaxx
nie ma ISO. Szukalam i nie ma

kurde głupio napisałam, na pewno ma ISO :p wszystkie kamery i aparaty mają

ale nieważne, spróbuj mocno oświetlić tą lalkę i spróbować. a czy jakiekolwiek zdjęcia tą kamerą wychodzą ostre? bo nei wiem, czy to jej wina, czy kiepskiego światła

Gość joannaxx
rozumiem. Sprobuje z tymi lampami i zmienie kamere na aparat. Zobaczymy czy cos z tego wyjdzie :) Dzieki za wskazowki

Gość madziorraaa
też mam kamerkę sony, ale do zdjęć kupiłam aparat, bo zdjęcia takie sobie wychodzą. Tak też tobie radzę - kup albo pożycz

zle napisalam , 60 albo 100 200 nie ma, chyba ze do lampy fotograficznej :D

Gość joannaxx
No niezla obrobka A jakiego programu uzywasz? i jakich opcji do obrabiania?

bo fotki trzeba obrabiać - ok, ale Twoja fota od razu jest ostra...te zdjęcia w aukcji nie wyglądają za to na obrabiane

jedynego z możliwych Photoshopa + filtry nico

ale mi obróbka, zwiększony kontrast...jak fota jest nieostra, to niewiele da się zrobić