Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kamlrenina

Wpadka. Czy wyjazd to dobry pomysł ?

Polecane posty

Gość Kamlrenina

Witam. Zaliczyliśmy z dziewczyną wpadkę i będziemy mieli dziecko. Od razu dodam, że nie chce go usuwać czy też porzucać matki, Kocham ją i mimo iż będzie Nam cięzko to wiem, że damy rade(mamy 21/19 lat). Moje pytanie tylko pozostaje, czy wyjazd na wyspy(Irlandia-Dublin( byłby dobry w takim wypadku ? Ja mam prace w Polsce...ale zarobki rzędu 1500zł raczej nie pozwolą na cokolwiek. A tam mógłbym zarobić przez 2-3 miesiące, przygotować mieszkanie i ściągnąć ją do siebie. Co o tym myślicie ? Czy jest takie coś możliwe w Dublinie ?

Gość Kamlrenina
Chodzi mi raczej o to czy za 1500-2000 mozna utrzymać 3 osoby w Dublinie

Gość Kamlrenina
chodzilo mi o 1500-2000 euro

Gość olivia dunhammmm
a masz pewnosc, ze dostaniesz prace z takim wynagrodzeniem?

Gość olivia dunhammmm
poza tym mieszkanie? Chlopie ty chyba nie masz pojecia o cenach mieszkan. DO tego dochodza rachunki, jedzenie, jakies pieprzoty inne. I co?

Gość tamaszga
To bardzo zly pomysl! Jestescie mlodzi, oczekujecie dziecka a emigracja jeszcze dodatkowo wywraca zycie do gory nogami. Moim zdaniem za wiele zmian w zyciu, w krotkim okresie czasu chcecie sobie zaladowac. Zycie na tzw: zachodzie ;-) wcale nie jest uslane rozami. Jest latwiej niz w PL ale na to "latwiej" trzeba sobie zapracowac. Z malenkim dzieckiem, sami jeszcze prawie dzieci, jak rozumiem bez jakiegos wyksztalcenia bedzie wam baaaardzo ciezko.

Gość Kamlrenina
Doświadczeniem sie nie martwię, a tylko tym czy wszystko się tam poukłada. Tzn praca, mieszkanie. Pytanie tylko czy to prawda, że znajomosc języka pomoga w znalezieniu pracy ? W sensie, że im lepiej się go zna tym prościej o pracę ?

Gość tamaszga
Kamlrenina "Pytanie tylko czy to prawda, że znajomosc języka pomoga w znalezieniu pracy ? W sensie, że im lepiej się go zna tym prościej o pracę ?" :O Ja wam dobrze radze, wy zostancie w Polsce :O

Po musisz sobie zadac pytanie, czy znajdziesz pace. Tutaj nie jest o nia latwo a jak do tego kulejesz z angielskim to mozesz byc pewny ze jesli beda miec wybor, wybiora kogos z jego znajomoscia. O pracy za 1500 lub 2000 euro na starcie nie licz. Najnizsza stawka to 8.65, przy normie 37 godzin zarobisz 1350 euro i z tego ci jeszcze zabiora na podatki. Na poczatku bedziesz mial (o ile ci sie uda znalezc prace) emergency, wiec bedziesz dostawal tylko 60% zarobkow do czasu uzyskania PPS.

Wynajem pokoju, okolo 300 euro miesiecznie. Apartament z jedna sypialnia w dublinie od 700, studio taniej ale warunki takie ze szkoda gadac. Z dwoma sypialniami miesiecznie od 800 euro a dom to w Dublinie kolo 1000. Za wyzywienie, nie mowie o samym makaronie skromnie, 50 euro tygodniowo na osobe.