Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tryuuiopopo

Pierwsza wizyta u ginekologa-NIE ZA PÓŹNO?

Polecane posty

Gość tryuuiopopo

Witam, 24 .09.2011 mialam ostatni raz okres, teraz mija 7 dzień od braku spodziewanej miesiączki, mozna powiedzie,że od dnia ostatniej miesiączki jestem gdzieś w 5 tc. Natomiast ciąża potwierdzona jest tylko przez testy ciążowe. Nie zamierzam iść do gin tylko po to żeby mnie odesłał , że za wczesnie i żebym przyszła za 2 tyg np. Powiedzcie, jeżeli lekarz na tym etapie ciąży zauważy tylko pęcherzyk to nic innego nie jest w stanie zbadać, np.prawidłowego rozwoju ciąży? Czy tylko na podstawie USG i widocznego zarodka jest w stanie stwierdzić prawidłowość? Bo jeżeli tak, to zastanawiam się nad tym, czy by nie zrobić w poniedziałek Beta hcg dla potwierdzenia ciąży i nie wstrzymać się do 7-8 tyg ciąży z wizytą , z pierwszą wizytą? Czy to za późno na pierwszą wizytę?

Zadzwon juz i umow sie na wizyte tak za jakies 10 dni. bedziesz miala pewnosc ze nie ma kolejek i juz jestes umowiona, i za jakies 10 dni mysle ze bedziesz dobijac do 7tyg wiec powinien juz widziec wszystko, co widziec powinien :) a w miedzy czasie zrob ze 2 razy bete. Bo 1 badanie potwierdzi ciaze, ale drugie ( na 2 dni od pierwszego ) pokaze Ci jak przyrata, czyli - czy sie rozwija dobrze.

Gość czasi idealny na pierwszą
wizytę to właśnie przełom 7/8 tc nie licz jednak na to, że jeśli lekarz stwierdzi ciążę, to oznacza to automatycznie, że nosisz w sobie i urodzisz zdrowe dziecko tego nikt nei jest w stanie stwierdzić na tym etapie od tego jest usg genetyczne między 11 a 14 tc i test Pappa i kolejne usg między 20 a 22 tc albo i nawet badania inwazyjne jeśli są duże wątpliwości lekarz na tym etapie (7/8tc) może tylko stwierdzić, że ciąża jest żywa i to wszystko

Gość tryuuiopopo
tak sie zaczęłam zastanawiać czy ajk pójde w czasie kiedy nawet zarodka nie bedzie widać to czy lekarz może chociaż wysłąć mnie na podstawowe badania na krew mocz itp? Czy dopiero badania te sa wykonywane jak widać zarodek?

Gość a nie latwiej poprosic
o podstawowe badania lekarza pierwszego kontaktu? Chyba ze chcesz toxo/cytomegalie i rozyczke tez zrobic, ale jesli chodzisz do gina prywatnie to i tak sie bardziej oplaca zrobic badanie na wlasna kieszen niz placic za wizyte, ze ktorej wiele nie wyniknie. PS. A jesli sie zdecydujesz na wizyte to nie zapomnij o skierowanie na hormonty tarczycy, to wazne!

Gość loris26
Pierwsze co to zaczęłabym zażywać kwas foliowy i zrobiłabym morfologię, TSH i cukier.I z tymi wynikami poszłabym za jakies 2 tyg do lekarza już.

Gość mamama27
ja byłam w 6tc - widziałam serduszko i dostałam liste badań do zrobienia na następny raz - a co do wizyty u rodzinnego to mało który rodzinny da ci takie skierowania - chodzisz prywatnie to chodzisz - a wogóle to gdzie internista na tokso - wyśle cie do gina na nfz a oni rzadko dają na takie badania