Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jabardzo

Skąd się bierze endometrioza?

Polecane posty

Gość Jabardzo

Byłam kiedyś u ginekologa, takiego starszego wiekiem :). Mam endometriozę najwyższego stopnia. Zapytał się mnie, czy kochałam się kiedyś "na indianina". Powiedziałam, że tak (pewnie każdej się to zdarzyło), powiedział mi, że najprawdopodobniej mam endo przez to, że krew podczas orgazmu cofnęła się do macicy i dalej. Ciekawa teoria, co Wy na to? Może lepiej z tym uważać, tak na przyszłość.

Gość no nie ma jak widać
no jest taka teoria: "1. Wsteczna menstruacja - teoria postawiona przez dr Sampsona we wczesnych latach 20-tych. Oceniał on, że podczas każdego okresu pewna ilość krwi przepływa wstecznie z macicy i "opływa" narządy i ściany miednicy. Jednakże badania pokazały, że wiele kobiet doświadcza wstecznej menstruacji, ale nie rozwija się u nich endometrioza. W rzeczywistości zjawisko cofającego się przepływu dotyczy ponad 90% kobiet. Teoria ta upada również wobec faktu, że ogniska endometriozy pojawiają się w odległych obszarach organizmu, takich jak: płuca, sutki, węzły chłonne, a nawet oczy."

Gość no nie ma jak widać
podczas okresu

Gość Jabardzo
Saleminka - słowo „endometrium po łacinie oznacza śluzówkę macicy, która w trakcie cyklu miesięcznego kobiety narasta a potem złuszcza się podczas miesiączki. W organizmie chorym na endometriozę tkanka ta narasta poza obrębem macicy, najczęściej na jajnikach. Prowadzi to do dolegliwości bólowych, niepłodności, a w skrajnych przypadkach do rozwinięcia się chorób nowotworowych.

Gość stfgrew
ja mam endometrioze i to jest nic innego jak sluzowka macicy ktora jest poza macica. podczas okresu sluzowka sie zluszcza i wyplywa w postaci krwi. kiedy sluzowka znajduje sie rowniez poza macia ( u mnie jest niedaleko odbytu) wtedy tam tez dochodzi do krwawienia ale ta krew nie ma ujscia , poniewaz ujscie jest z macicy przez pochwe na zewnatrz. w takim przypadku ta krew zbiera sie w tym miejscu i tworza sie tzw. cysty endometrialne inaczej zwane czekoladowymi . nic mi nie wiadomo zeby to bylo przez stosunek na indianina. ja nie mialam nigdy stosunku podczas okresu

Gość ale co to znaczy
na indianina!