Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcę się przebadać!

poronienie-badania

Polecane posty

Gość chcę się przebadać!

Miesiąc temu okazało się,że moja 9tyg ciąża obumarła. Mój lekarz ginekolog (prywatnie), nie zlecił mi żadnych badań. Pytałam,stara śpiewka,że niby po pierwszym nie trzeba. Więc postanowiłam sama się tym zająć. I tu pojawia sie problem-jakie i gdzie badania wykonać? Gdzie moge zrobić wymaz z pochwy w kierunku chlamydi? Ktore badania są z krwi. Może tępa jestem,ale już się pogubiłam. Dziewczyny jakie badania robiłyście?

Gość chcę się przebadać!
Hallo!

Gość no to tak kolejno:
- tarczyca (wynik TSH ma być około 1) - prolaktyna (po owulacji najlepiej wstrzymać się z seksem na 2 doby przed tym badaniem) - progesteron (7 dni po owulacji) - toxoplazmoza - cytomegalia

Usg kontrolne Wymaz tez na chlamydie ureaplazme , cytologia Tarczyca jak ktos wyzej napisal Hormony (kaplet wazne prolaktyna i progesteron w drugiej fazie cyklu) Toxo i cotomegalia (to powinnas miec robione w ciazy) morfologia ,mocz To tak na szybkiego... Po 1 stracie to wystarczy.

Gość chcę się przebadać
Dziekuje:-) A ten zespół fosfolipidowy? Czyli co,badania krwi tak?i wszystkie zrobie w jednym laboratorium? A wymazy zrobi mi każdy ginekolog?

Gość w Laboratorium Diagnostyka
spokojnie zrobisz wszystkie badania, a u gina wymazy

Gość chcę się przebadać
Ginekolog mnie ignoruje. Z nfz nie mam co liczyć. Bardzo długie terminy. Mój ginekolog niby ma dobre opinie, jest kulturalny... Ale mam wrażenie , że sie nie stara. Jak zapytałam,gdy byłam w ciąży czy mam jakieś suplementy przyjmować, powiedział, że mogę dla kobiet w ciąży. Nic na temat kwasu foliowego. Pozatym, mam białe upławy, i pomyślałam, ze to może nie być grzybica, na co mnie uparcie leczą a on ignoruje. Powiedzcie mi, czy jak zrobie cytologie, i nie wyjdzie mi stan zapalny jest sens robić te wymazy ?? Znalazłam na necie test UroGin czy cos takiego, ale kosztuje prawie 500 zł i tak do końca roku niebardzo mni e będzie na to stać

Gość chcę się przebadać
w szpitalu powiedzieli, ze mam sie nie wyglupiać iść do psychologa no i , że żadnych badań tylko kontrolne USG. Chyba z trzech lekarzy pytałam - i każdy młody czy stary to samo ...

Gość przede wszystkim zmień
lekarza, bo ginekolog, który nie zaleca kwasu foliowego w ciąży, to żaden ginekolog poza tym ten lekarz ma być kompetentny, a nie miły i kulturalny ma się znać na rzeczy dlatego poszukaj kogoś kompetentnego by móc działać dalej

Gość chcę się przebadać
Lekarza zmienię, bo mam wrażenie, ze poszedł na ilość pacjentek i nie bardzo się skupic potrafi. Tylko, że szkoda trochę, bo w okolicy jest jedynym ginekologiem-endokrynologiem, wiec jakby się okazało, że tarczyca to wolałabym, by on mi ciążę prowadził. Jeszcze jedno pytanie, czy obumarcie ciązy to to samo co poronienie ?? Tzn. czy przyczyny są takie same ? I czy wiek ciąży może być jakąś wskazówką ?

jeśli wszystkie wyniki wyjdą Ci prawidłowo, to z największym prawdopodobieństwem zadziałała u Ciebie "natura" poronienia czy obumarcia płodu w pierwszym trymestrze przede wszystkim powodowane są nieprawidłowymi zarodkami (z wadami genetycznymi, aberracjami chromosomalnymi)

Gość ja też poroniłam
Ja już na początku poroniłam (6 tydz) a ginekolog, do którego zaczęłam chodzić, zlecił mi badania na toxoplazmozę, cytomegalię, tarczycę oraz zrobił wymazy bakteriologicznego z kanału szyjki macicy + wymaz na bakterie atypowe, czyli właśnie mycoplazma, ureaplazma, chlamydia (te są dość drogie prywatnie). Z tego pierwszego wyszły mi bakterie, z tego drugiego na szczęście nie.

Gość chcę się przebadać
no ok, a ile prywatnie kosztuja ?? bo czytalam ze z nFz nie bardzo chca robic

Gość ja też poroniłam
Nie wiem jak gdzie indziej, ale ja płaciłam 400 zł za te atypowe !! Lekarz powiedział, że on sobie tego nie wymyślił, niestety tyle kosztują - chyba więc od laboratorium zależy? Normalny wymaz jest w cenie wizyty.

Gość chcę się przebadać
400zl kurde, drogo. Ja robie wszystkie prywatnie, nawet OB. Cóż, wolę to niż drugi raz przeżywać. Mam białe upławy , kurde czytam ze moze to byc ta chlamydia a lekarz mnie olewa... ehhh

Gość ja też poroniłam
Ja też miewam upławy, ale ginekolodzy z reguły to olewają. A nie masz np. nadżerki ?

Gość chcę się przebadać
cytologia wykazala mi grupe druga i stan zapalny. Nie krwawie miedzymiesiączkami, nie plamie po stosunku. Nie sądziłam, że będę miała taki problem. Takie upławy mam juz ze cztery lata, a lekarze przepisuja mi tylko przeciwgrzybiczne

Gość chcę się przebadać!
powiedzcie mi też czy to prawda, ze chlamydie da sie wykryc tez z krwi ?

tylko chlamydia z krwi to zupełnie inna bakteria niż ta z pochwy najpierw radziłabym Ci zrobić podstawowe badania, wcześniej już wymienione, a potem dopiero szukać głębiej

Gość hhhff
najlepiej zadzwoń do laboratorium, bo chlamydie są dwie: jedna płciowa, a druga pneumoniae powodująca np. zapalenie płuc(i tą właśnie można wykryć we krwi)

Gość hhhff
"Chorobę można stwierdzić w laboratoriach diagnostyki molekularnej robiąc badanie testem immunofluorescencyjnym, lub enzymatycznym i pobierając wymaz z kanału szyjki macicy u kobiet lub test Elisa polegający na określeniu poziomu specyficznych immunoglobulin we krwi (we wczesnej fazie infekcji IgM, w późniejszej IgG) - jeśli wysoko dodatni - pacjent zainfekowany." Więc z krwi też można.

Gość chcę się przebadać!
robiłam badania krwi i moczu. Oprocz tego, że mialam nieco podwyzszone krwinki biale bylo ok. Dziewczyny, ja wiem, ze sie nakręcam i w ogole. Moje koleżanki w wiekszosci ufaly lekarzom i rzeczywiscie - drugą ciążę donosiły. Najpierw pomyślałam, ze tylko i wyłącznie nastepna ciąża może mnie 'uratować', teraz wiem, że drugi raz bym tego nie przeżyła ' przykro mi, ale nie ma bicia serca ' nie, drugi raz nie będę w stanie

Współczujemy. O badaniach, które powinnaś decydować powinien decydować Twój lekarz. W zależności od tego co zaleci Ci lekarz może to być: Szczepienie przeciw grypie Szczepienie przeciw żółtaczce Wykrycie wad anatomicznych Badania hormonalne (endokrynologiczne) oraz obserwacja cyklu Badania nasienia (partnera) Badania immunologiczne Badania antyinfekcyjne różyczka toksoplazmoza cytomegalowirus opryszczka parvovirus B19 listerioza zakażenia dróg rodnych Gardnerella vaginalis Enterococcus faecalis Escherichia coli Streptococcus agalactiae Chlamydia trachomatis Ureaplasma urealyticum Neisseria gonorrhoeae Mycoplasma hominis Trichomonas vaginalis Candida Badania kariotypu

Gość gośŚćć
Teraz coraz częściej (na szczęście!) zwraca się uwagę na rolę genetyki w przyczynach poronienia. W większości przypadków poronienie jest spowodowane wadą genetyczną u zarodka. Dobrą informacją jest to, że taka wada zazwyczaj występuje spontanicznie i nie będzie się powtarzać w kolejnych ciążach. Dzięki temu szansa na dziecko jest spora. Jedno badanie - wad genetycznych u płodu - znacznie skraca czas posuzkiwania przyczyny i wyrzucania pieniędzy na zbędną diagnostyke.