Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biały jeleń

Halloween w Polsce i żebrzące dzieciaki.

Polecane posty

Gość biały jeleń

No bezczelność tych dzieciaków nie zna granic. 8.00 rano, jeszcze śpię a tu nagle słyszę dzwonek do drzwi, no nic olewam bo o tej godzinie gości się nie spodziewam i nagle słyszę łomotanie do drzwi (nawet nie pukanie tylko walenie). Myślę sobie "Boże Święty znowu zalałam sąsiadom mieszkanie". Wyskoczyłam z łóżka jak oparzona otwieram drzwi i co? Trójka dzieciaków z workami mówi "cukierek albo psikus". Pytam im się czy postradali zmysły to gówniarstwo mi odpowiada, że halloween jest i mam im dać słodycze. Nie, oni nie poprosili oni zażądali cukierków. Zgodnie z prawdą powiedziałam, że cukierków nie mam i zamknęłam drzwi to mi bachory klamkę i całe drzwi pastą do zębów wysmarowały. No jak bym ich dorwała to bym z czystym sumieniem zamordowała. Co to ma być za durne święto? Halloween, zdaje mi się że my w Polsce żyjemy i u nas nie ma zwyczaju łażenia po domach i żebrania o słodycze. Nawet jeśli już chcą zrzynać z "Hameryki" to chociaż niech robią to jak należy bo tam dzieciaki zaczynają chodzić po domach od godziny 16 najwcześniej a nie z samego rana.

Halloween jest elementem prymitywnej kultury amerykańskiej, którą usiłuje się przeszczepić na grunt europejski aby proces amerykanizacji europejskich społeczeństw postępował. Duchowość amerykańska opiera się nie tyle na wierze w Boga, bo religie tam są najbardziej rozproszone i zatomizowane na świecie, co na wierze w duchy, strachy, diabły, które, zdaniem zabobonnych Amerykanów, rządzą światem i człowiekiem. Można się pobawić dynią, jednak poza tą zabawą jest przepaść zastąpienia wiary w Boga wiara w świat duchów i diabełków. Nie każdy wyczuwa granicę poza którą zabawa się kończy. Odradzam. Proponuję rozwijać wiarę we Wszystkich Świętych. Bo tej wiary w Polakach jest mało. Ludziom to święto kojarzy się raczej ze zmarłymi, a nie świętymi. Kościół ma tu wiele do nadrobienia.

Gość spanky ziom
katolicy nie obchodzą takich świąt. a tymi dziećmi niech się rodzice lepiej zainteresują.

Gość spanky ziom
to zresztą nie żadne "święto" tylko przynosząca kasę cwaniakom wydmuszka

merkaba: Nic dodać i nic ująć. Nie otwieramy i nie angażujemy się w ten chory, narzucony na siłę "obyczaj". Gówniarze zamiast wspominać z rodziną zmarłych dziadków, ojców czy inne ciotki - latają i bawią się w najlepsze obżerając słodyczami. To jest żałosne do bólu.

no cóż, tak to jest jak się święta przyjmują, a kultura już nie. Fakt, w UK można załapać pastą do zębów albo błotem z klamkę/okno, ale nie na tyle, żeby ciężko to było usunąć. Poza tym dzieciaki zwykle chodzą przebrane wieczorem, o normalnych porach i są grzeczne.

Przy okazji - samo święto ma korzenie europejskie. Co do przebierańców - w Polsce z tego co pamiętam też chodzili, tylko z innej okazji i żebrali o pieniądze.

Gość tamtaramtam tam tam
jakos m i w UK przez prawie 10 lat nikt niczym nie zasmarowal ani drzwi ani okien za to, ze drzwi nie otworzylam czy nie dalam cukierkow (bo nie mialam) w tym roku mamy pol duzej puszki cukierkow do pozbycia sie, wiec niech pukaja :P

Mnie raz zawiesili pająki na oknie, fakt, czasami robią jakiegoś psikusa (nie mówmy, że nie), ale nigdy nic naprawdę wrednego.

Gość olivia dunhammmm
Babeczki sam jestes zalosny. Doucz sie najpierw a potem odzywaj

Nie było cukierków, był psikus... PS. pastę do zębów cholernie ciężko się zmywa, bo po wyschnięciu ciągle pojawia się taki biały nalot.

Gość Miradonna
Halloween wywodzi się z celtyckiego obrządku Samhain. Ponad 2 tys. lat temu w ten dzień żegnano lato, witano zimę oraz obchodzono święto zmarłych. Celtowie wierzyli, iż w dzień Samhain zacierała się granica między zaświatami a światem ludzi żyjących, zaś duchom, zarówno złym jak i dobrym, łatwiej było się przedostać do świata żywych. Duchy przodków czczono i zapraszano do domów, złe duchy zaś odstraszano. Sądzi się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania się w ów dzień w dziwaczne stroje i zakładania masek. Ważnym elementem obchodów Samhain było również palenie ognisk. Irlandzcy imigranci sprowadzili tradycję do Ameryki Północnej w XIX wieku. W drugiej połowie XX wieku święto trafiło do zachodniej Europy. Halloween w Polsce pojawiło się pod koniec lat 90

Gość a jak szopka
a jak sie z szopka po domach chodzi i kase woła, przebierane diabły , smierci itp, to co? co to jest? halween to zabawa dla dzieciakow. niech sie poprzebieraja, komu to szkodzi. walentynki przyjeliscie bez mrugnienia okiem, a cukierka dziecku załujecie i zwalacie to na to ze jestesmy krajem katolickim itp. dla scisłosci jeste katoliczka, wierzaca , praktykujaca itd. ale ludzie nie przesadzajacie, to ze dziewczynka raz w rou za czarownice przebrana polata to nie znaczy ze z niej jakis demon wyrosnie.