Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość merci mille f. :)

Studia - arabistyka?

Polecane posty

Jestem w II klasie liceum, zastanawiam się nad kierunkiem studiów...[profil z rozszerzonym polskim, angielskim i WOS-em] Ciągnie mnie na arabistykę, myślałam o filologii angielskiej, a może po prostu polonistyce. Wiem, że jako osoba, która jest na humanie, nie mam za dużo możliwości, ale może ktoś mógłby doradzić, w internecie opinie o pracy po arabistyce są bardzo różne, a mnie to strasznie kręci. I w ogóle-chciałabym studiować to co lubię, ale co po stadiach? Jak myślicie?

Jeśli chcesz wybrać się na arabistykę 10 razy się zastanów. Jest to trudny, wymagający poświęcenia kierunek. Wiąże się też to z wyjazdem w tamte strony. Do jakiego miasta chciałabyś pójść? Wiesz, samo zainteresowanie nie wystarczy. W Krakowie jest również kierunek kultura Bliskiego i środkowego Wschodu, też ciekawa. Arabistyka odbywa się jedynie w trybie stacjonarnym,.

Gość agnieszka bablewska
ale co zamierzasz po tym robic? wg mnie to beznadziejny kierunek.

Po studiach w Polsce możesz być tłumaczem albo wyjechać w tamte strony i tam znaleźć pracę.-

Gość poke poke
jak dla mnie studia językowe mogą się nadawać, ale jako drugi kierunek 🖐️

W sumie, tylko 3 uniwersytety mają arabistykę, a ja mieszkam w takiej dziurze w środku Polszy, że mi wszystko jedno, gdzie przyjmą ;) Praca? Tłumacz, może kursy arabskiego... Wiem, że arabski ciężki, studia, wymiany, ale jednak. myślę, że dam radę. Właśnie, też myślałam, jako 2 kierunek, ale nie wiem czy to da się połączyć. Znam ludzi, którzy studiują 2, ale podobno niexłą jazdę mają ;_)

Gość zależy co chcesz potem
robić. Moja przyjaciółka studiowała równolegle arabistykę i hebraistykę, potem robiła jakieś certyfikaty z rosyjskiego. Wyjechała na Bliski Wschód, potem do Rosji i z tego co wiem to trzepie grubą kasę jako pracownik pewnej firmy, zajmującej się hutnictwem, na Izrael i Jordanie Ale to już trzeba mieć na prawdę szczęście

arabistyka jest to kierune bez przyszlosci. na pewno ciekawy, ale nie ma co liczyc na jakie zarobki. z 1 powodu - bezrobocie w rajach arabskich jest kolosalne. z 2 ich potencjal finansowy maleje, surowce sie konacza. po 3 kobiety nie sa tam traktowane powaznie. jezyk jest trudny. sadze, ze przes czas studiow nie opanujesz go by sie swobodnie komunikowac. to trzeba zaczac znacznie wczesniej.

Warto robić to co się lubi (: jeszcze mam czas na myślenie, ale tak planuję. generalnie, nie idźcie na humana, trzecioklasiści, mały wybór jest potem :/

Gość jedyny samiec na forum
[zgłoś do usunięcia] Haadia durne polki na arabistyce----> Phi! Tu chodzi o coś więcej... http://haadia.powiedz.to haadia@o2.pl tak sobie tłumacz to tłumacz. Wasze fascynacje żydami, arabami są niezdrowe marzenia licealistki to jeszcze ale starsze baby? wstyd!

Gość lejjjla
hejka ja jestem po iranistyce, o arabistyce tez kiedys myslałam , ja akurat pracujew zawodzie, ale powiem ci ze dzis nie dla pasji sie studia robi a dla hajsu a po tym kiszka jest, lepiej ucz sie arabskiego i tyle, po co zaraz kierunek ps. byłas w kraju arabsim??

Gość 67hnnberenika 100
a co przestrzepał ci jakis picze na wakacjach?? ze tak sie fascynujesz?

Gość kolaaaaaaaaaano
dlaczego bez przyszlosci? i co ma do tego bezrobocie w Egipcie, jak mozna pojechac do Dubaju np?

Gość lepsze są w burdelu w Teherani
jako kurva mozesz niezłą kasiorkę trzepać, i alfons, nie zrobi ciebie w kutasa, bo bedziesz rozumiała co mówi.

Gość lejjjla
spoko spedziołam tram 3, 5 roku cudowny , kraj sympatyczni ludzie, piekne krajobrazy, kuchnia ekstra.tylko prohibicja i dla europejki ciezko ogolnie sie zyje, zwero rozrywek itp.. mi było brak opalania i pływania a pogoda super.Byłam tez w tunezji, egipcie, libi, algieri, syri turystycznie i zawodowo.

Gość wleioqwelkdj
ja mialam isc 2 lata temu na arabistyke i nawet sie na tak owa dostalam ale ostatecznie poszlam na prawo i czas pokaze czy to byl dobry wybor...

Mam wykształcenie hotelarskie, turystyczne i też mam zamiar w przyszłości zwiedzić Iran.

Gość lejjjla
jade 24 lisopada do meza, jak bedziesz zapraszam do mnie:) mnostwo polakow gosci w mym domku