Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem kretynka

zle wlozone baterie do aparatu - czy bylo zwarcie?

Polecane posty

Gość jestem kretynka

mam aparat canon 350D. wlozylam do niego naladowana baterie do innego aparat, o napieciu 6V. O dziwo bateria przy wyciaganiu byla bardzo ciepla, z czego wniosek ze cos sie z nia dzialo. Po sprawdzeniu woltomierzem wciaz ma 6V (5, 99) z czego wniosek ze proad nie przeszedl w aparat czy cos Jednak mimo to aparat sie nie chce wlaczac. A tego samego dnia sprawdzalam go z normalnymi bateriami i bylo dobrze. Nie wiem co to dla mnei oznacza. Wczesniej padla mi plyta glwona i wymiana kosztowala 500 zl. Ciagle musze cos w tym aparacie wymieniac i naprawiac, jest mi zle i smutno. Da sie go odratowac??

Gość jestemkretynka
prosze o jakakolwiek odpowiedz!

Gość kwarnik
ale powiedz konkretnie, czy to są baterie alkaiczne, czy akumulatorki ?

Gość kfkjkfjklfkjls
Masz oryginalną baterię ? może ma inaczej rozstawione styki. Przyłóż jedną do drugiej i porównaj .

Gość kwarnik
tych baterii już nie zakładaj , zrób próbę z nowymi, absolutnie nowymi bateriami , moim zdaniem Canon zakłada zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją i błędem użytkownika

Gość kwarnik
UWAGA ! akumulatorki odwotnie założone mogą nawet zmienić polaryzację , czyli plus zamieni się w minus i odwrotnie, jeżeli się nagrzały to wyrzuć

Gość kwarnik
dobre firmy takie jak Canon zakladają diodę za plusem z baterii lub akumulatorków, więc przy pomyłce zmianie polaryzacji być może tylko ta dioda się przepaliła

Gość jestemkretynka
dzieki za odpowiedz! mam akumatorki ale oryginalne canonowskie, jeden byl dolaczony do tego modelu przy zakupie a nie sadzisz ze jak sie wlozy baterie (do nikona zeby bylo zalosniej) ktora ma zupelnie inne napiecie niz przewiduje aparat to tez bedzie problem? a co zrobic z tymi juz zuzytymi akumulatorkami? wyrzucic?

Gość jestemkretynka
powinnam byla wlozyc akumulatorki o napieciu 7,4 V natomaist to co wlozylam to byla bateria litowa 6V

Gość jestemkretynka
no odbra wiec mysle dalej, wychodzi mi, ze to nie roznica napiecia (dzieki kwarnik!) tylko polaryzacja! zwlaszcza ze bateria 6V miala odwrotnie ustawione bieguny niz oryginalny akumulator super, czuje sie lepiej, ale pewnie i tak krzykna conajmniej 300 zl za naprawe...;> teraz musze sprawdzic czy ten model ma jakas ochrone tak jak kwarnik mowi a styki 1 miala 3 a druga 2, ale nie wiem co to ma do rzeczy?