Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiaaa8900

anemia :/

Polecane posty

Gość kasiaaa8900

przeszlo dwa lata wykryto u mnie anemie. od tego momentu zmienilam diete i biore zelazo w tabletkach. testowalam juz ferrum (takie czerwone tabletki), galfer 305 mg oraz sorbifer durules w dawce 100mg zelaza i 60mg kwasu askorbowego niestety bez wiekszych zmian. macie jakies rady??? serum ferritin=12 (17-320) lekarz powiedzial, ze powinno byc chociaz 120 witamina b12 i kwas foliowy w normie. dodam jeszcze, ze po praktycznie 2-letnim leczeniu, zelazo podskoczylo do calych 14 :) czy moja niedoczynnosc tarczycy moze miec z tym cos wspolnego? lekarz twierdzi, ze nie..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześć, Rozumiem o czym piszesz, moja mama ma to samo. Dobrze, że dbasz o swoje zdrowie i walczysz o nie. Nie wiem, jak pomóc Ci doraźnie, podejrzewam, że trudno znaleźć złoty lek, który pomoże szybko, skutecznie, na długo i nie wyrządzając przy tym szkód. Nie jestem lekarzem, tylko studentem, mam 20 lat i zawsze myślałem, że jestem niezniszczalny. Nie prawda. Nikt nie jest... Przez przypadek zetknąłem się z ziołami i zobaczyłem, że może być o wiele lepiej. Piję zioła, sprawność fizyczna: 120%, umysłowa: 120%, energia: 150%. Czuję, że organizm sam sobie potrafi poradzić ze wszyskim, trzeba mu tylko pomóc. Jestem przekonany, że nie dostarczasz organizmowi tego, co jest mu potrzebne, albo to co mu podajesz wchłania się bardzo słabo. Każdy się z tym boryka i swojemu organizmowi też możesz pomó.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasiaaa8900
tylko jak pomoc??? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zywa jest dobra
do picia ofkors naprawdę działa i natka pietruszki u mnie sztuczne żelazo prawie nic nie dało :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pokrzywa.......
miało być :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilimililili
Chorowałam na to w wieku 10 lat, jadłam wtedy dużo marchewki, buraków, pietruszki i selera, do wszystkiego mama ładowała mi zieloną pietruszkę. Nie brałam żadnych leków, miałam tylko jakąś herbatke specjalną, którą się kupowało w aptece i parzyło jakby z jakiś ziół. Po jakimś roku wszystko mi się ustabilizowało i już nie wraca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość inkkkkkkkkka
witaj a ja już wyleczyłam samą anemie tardyferonem,dobry preparat jednak nadal mam niską ferrytynę 17 a norma 10-250,tardyferon już przerwałam bo ogólna morfologia w normie,jednak wybiorę się znowu do hematologa.Mam pytanko,czy rzeczywiście ferrytyna powinna być koło 120? Ferrytynę pocztkową miałam 2:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość inkkkkkkkkka
po tardyferonie ogólna morfologia bardzo poprawia się,ja mam teraz hg 13 a zaczynałam od 10

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielony stożek morski
a moze by zwrcic uwage na diete najlepiej przyswajalne skladniki dla organizmu znajduja sie w pozywieniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Racja, pożywienie ma ogromny wpływ na kondycję organizmu. Ale... ile teraz jest jabłka w jabłku ? Kupmy w sklepie piękne duże jabłuszko, przekrójmy je na dwoje i... I będzie sobie stało pół dnia i zobaczymy lekkie utlenianie żelaza na miąższu. Idź do swojego sadu, albo zerwij owoc z lasu, ugryź i zrobi się brązowy za kilka sekund. O czym to świadczy? Jak pachnie pomidor z supermarketu? Nie pachnie niczym. Zapach pomidora poczujecie zrywając owoc z grządki- to jest pomidor.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość atsus
Ja polecam Acti-Globin, szczególnie dla osób, które przeszły przez anemię i nie chcą by ten stan powrócił. Są to tabletki korzystnie wpływające na krew. Zawierają miedzy innymi odpowiednią dawkę żelaza i kwasu foliowego i czegostam. Sam biorę, mam świetne wyniki krwi dlatego polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla autorki topiku
Mój kolega w przeciągu 3. miesięcy tą terapią uregulował u siebie ciśnienie tętnicze krwi a u córki usunął anemię. Masz tu linki, wybierz co uważasz, wg Ciebie, za słuszne, choć radziłbym realizować wszystkie punkty: Notabene, nie ma leków/sposobów cud na zdrowie, zatem jedyną radą, to realizacja 5. punktów : 1.prawidłowe odżywianie, postudiuj dokładnie t. „Chudnij bez wyrzeczeń, „Zasady dietetyczne, W walce z chorobą i w profilaktyce należy wzmocnić organizm prawidłowym odżywianiem - najlepiej dietą surową warzywno-owocową http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ http://www.youtube.com/watch?v=sNcF_f5sdoo 2.wysiłek fizyczny-rekreacyjny na poziomie potu i sauna sucha raz/tydz. To i wiele innych wiadomości znajdziesz pod linkiem: WWW.vademecum.zdrowia.prv.pl 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne, w tym trening autogenny wg Mironskiego, szczegółowo postudiuj temat z www pn.STRES 5. systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn, tu masz linki do filmów http://www.gerson.yoyo.pl/film.html http://www.youtube.com/watch?v=YsT6qNk8_qQ&fe ature=related http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_lewatywa_-_jak_to_zrobic_cz2.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość I tak
atsus,ale to sa chemiczne rzeczy,nie bardzo nadaja sie dla człowieka,polecam sok z czerwonych buraków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość buraczki
Jesień? Jedzmy buraki 2010-11-04- z o2 Kiedy owoców i warzyw coraz mniej, nie zapominajmy o burakach. Są one źródłem wielu witamin i minerałów, m.in. potasu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, kobaltu, witaminy A, C i B1. Ale to nie wszystko. Jak dowodzą najnowsze wyniki badań, codzienne picie pół litra soku z buraków może opóźnić demencję. O dobroczynnym działaniu buraków wiemy od dawna. Buraki zawierają kwas foliowy (200 g buraka pokrywa aż połowę dziennego zapotrzebowania), który zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność organizmu. Jego niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Kwas foliowy poprawia wygląd matowych włosów, ma wpływ na przedwczesną siwiznę, łamliwe paznokcie. Buraki od zawsze były zalecane przy leczeniu anemii, ze względu na zawartość kobaltu. Jest on niezbędny do tworzenia czerwonych ciałek krwi. Zalecane jest picie soku buraczanego, również dla rekonwalescentów i osób z wysokim ciśnieniem (burak obniża ciśnienie). Sok buraczany wypłukuje toksyny i oczyszcza organizm. Buraki unieszkodliwiają chorobotwórcze bakterie i blokują ich zdolność przylegania do tkanek. Są również zalecane przy schorzeniach gastrologicznych. Zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie. Zaleca się jedzenie buraków nawet po poważnych operacjach jelita grubego. Ale to nie wszystko. Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku. O badaniach naukowców z Uniwersytetu Wake Forest w Winston-Salem w Północnej Karolinie informuje specjalistyczne pismo „Nitric Oxide: Biology and Chemistry. Buraki (ale także seler, kapusta, szpinak i niektóre odmiany sałaty) zawierają wysokie stężenie azotanów, które bakterie obecne w jamie ustnej przekształcają w azotyny. Związki te pełnią ważną rolą w tkankach niedotlenionych, powstaje z nich bowiem tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, a przez to poprawiający dopływ krwi i tlenu. Badania przeprowadzono w grupie osób w wieku 70 lat i starszych. Azotany dostarczane z dietą mogą poprawiać krążenie krwi w rejonach mózgu odpowiedzialnych za wyższe czynności psychiczne, przez co rozwój demencji w starszym wieku zostanie spowolniony. (PAP; mamzdrowie.pl)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość libertina_32
dokładnie buraki ponad wszytsko, a w szczególności sok z buraczków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość an_dom22
też słyszałam o burakach i jakimś np. szpinaku. Ale znalazłam też info niby o owocach jak: śliwki, morele, brzoskwinie. ma ktoś jakieś info albo zestawienie jak one wypadają przy mięsie itp. ? Bo info znalazłam na: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-krwionosny/anemia-przyczyny-niedokrwistosci_35670.html chociaż komentarze mnie tam trochę martwią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
twoje problemy z anemią moga mieć związek z celiakią. mówisz ze przyjmujesz leki a nic to nie daje. bo najprawdopodobniej masz problemy z przyswajaniem wit i minerałów. celiakia wyniszczająć kosmki jelitowe utrudnia przyswajanie wit b zelaza i kwasu foliowego. Dlatego bez wzgledu na ilosc przyjmowanego przez ciebie zelaza, jego pzoiom nie ulegnei zmianie - bo nie przyswajasz go. dopiero leczenie celiakii spowoduje ponowne wchlanianie zelaz ai kwasu foliowego https://www.youtube.com/watch?v=P5scdpHEYzE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×