Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewka AG

Coś lekkiego z piersi kurczaka ?

Polecane posty

Gość dzieweczko nie smuc sie
te panie, ktorych wypowiedzi ci sie nie podobaja, chca przekazac proste a cenne informacje, z ktorych powinnas sie cieszyc. zeby sie zdrowo odzywiac nie trzeba jesc samych warzyw, ale ograniczac niezdrowe, chemiczne, syfnie hodowane i cukrowe sprawy. make tez mozna organiczac, bo i czemu nie? ;)

Gość dzieweczko nie smuc sie
sie jeszcze dowiedz, co oznacza slowo trendy ;) bo to, ze ktos w gotowaniu posluguje sie logika i stosuje to powszechnie wiadomych faktow dotyczacych zdrowszego zywienia bynajmniej nie oznacza trendy ;) takze nikt nikogo nie osmiesza, ale osmieszamy sie sami glupio gadajac ;)

Gość o matko cudowna
campari34 - twoje przepisy wynalezione na "wielkim żarciu są super,ale co na to czepialska?Kobieta spazmów pewnie dostanie:p

Gość egzotyczka77
Ja tylko jedno zdanie napiszę na temat mąki. Od kiedy 1 łyzka maki może szkodzić, przecież jest dobrze zagęścić sos odrobiną maki. W kromce chleba jest jej o wiele więcej i żyjemy, a sosy przecież nie jemy codziennie.

campari34 - twoje przepisy wynalezione na "wielkim żarciu są super,ale co na to czepialska?Kobieta spazmów pewnie dostanie a kto to jest czepialska?

Gość o matko cudowna
czepialska to ta która zrobiła dramat z dodania odrobiny mąki do sosu,by go zagęścić,oraz użycia przypraw KNORR-a.

Gość Ewka AG
Wszystkim za przepisy bardzo dziękuję 🌼 Dziewczyny po co się sprzeczać wiadomo,że każda z nas w domu i tak gotuje po swojemu jedna na ziołach druga na vegecie,jedna z mąką druga bez ;-) Żaba Letycja gdzie jesteś ? Podasz swój przepis na pierś w sosie śmietanowym z curry i pomidorami ?

Gość ZRÓB ALA DEWOLAJE
Rozbij mocno piersi z kurczaka, do srodka włóz topiony serek a potem zawiń tak zeby ser nie wypłynął, potem w przyprawy, w jajo, w bułke i na patelke obsmazasz do okoła :) Pychotka :)

Gość do egzotyczki77
w calym tym temacie nikt ani razu nie napisal, ze lyzka maki moze komus zaszkodzic. proponowano natomiast ograzniczenie jej stosowania, bo wiadomo, ze do zdrowej zywnosci biala maka nie nalezy, ani w sosie, ani w chlebie. wiec, mozna ograniczac, szczegolnie jak nie jest konieczna do zageszczenia czegos, do czego niepotrzebnie dodano wode dla rozrzedzenia. ot i tyle, nie popadajcie w skrajnosci ;) zal mi osob, ktore nogami i rekami zapieraja sie przed przyjmowaniem do wiadomosci dobrych rad. ja zawsze sie na takie rady cieszylam, bo dzieki temu mozna sie wiele nauczyc, tak o gotowaniu, jak zdrowiu w ogole. a nie upierac sie jak krowa przy rowie i na zlosc wszystkim byc gluchym na dobre rady. smacznego :)

oj wyluzujcie z tą mąką, odrobina w razie potrzeby się przydaje, ale sosy bez mąki są zwyczajnie smaczniejsze. ;) ""żabo Letycjo" Możesz podać dokładny przepis na sos z piersią, pomidorami i curry ? " jasne :) a więc jak zwykle kurczaka kawałkuję i podduszam (można też podsmażyć na początku) z drobno pokrojoną cebulką na maśle lub oleju/oliwie. przeważnie na początku jednak podsmażam na złoto samą cebulkę, bo to dodaje smaku. dolewam wody, duszę, a jak kurczak i cebulka zmiękną, to odparowuję ją. dodaję gęstą śmietanę z piątnicy (taką w kubeczku) oraz curry, sól i pieprz, można dodać też trochę sosu sojowego. do tego wrzucam pomidory z puszki - obrane i pokrojone i trochę koncentratu pomidorowego. można dowolnie modyfikować i nie przejmować się kolejnością wrzucania składników, bo sama dobrze tego nie pamiętam :P zwykle wszystko robię "na oko" i "na wyczucie" ;)

tak jeszcze mi się przypomniało, że jeszcze spokojnie można dodać pierś kurczaka do sosu z jakimś serem (fetą, bałkańskim) i szpinakiem. i wcinać z makaronem. szpinak też jest raczej lekki.

Gość Ewka AG
Żabko ślicznie dziękuję :-)

Gość Ewka AG
Zapomniałam napisać,że przepis brzmi smakowicie ;-) Śmietana z piątnicy kwaśna jak rozumiem ?

Gość ja pierdacze
to kwasna. sldkie sa z reguly jeszcze lejace, chyba ze taka ponad 50% ;)

Gość ja pierdacze
smietana jest pychota, ale jakby ktos chcial lzejsza wersje, to mozna dodac jogurt. szczegolnie baklanski ma konsystencje i bogactwo smietany, a prawie nic tlusczy i jogurtowe zdrowe bakterie. to tylko propozycja, prosze nie odbierac jakos krytyki ;)

w sumie fakt, że ta musi być kwaśna, bo jakoś nigdzie nie pisze, żeby dodawać jej do kawy :D innych śmietan w kubeczkach też używałam, ale te piątnicowe są praktycznie w każdym sklepie, więc już przy nich zostałam, bo są wypróbowane i odpowiednio gęste. na jogurcie to zwykle robię zimne sosy z dodatkiem majonezu lub nawet bez. do dań gorących jakoś nigdy nie odważyłam się go dodać ;)

Gość ja pierdacze
do cieplych dan tez moze byc. szczegolnie jak jest gesty. ale najlepiej samemu sprobowac, czy podchodzi nam ten smak, ta gestosc. szczegolnie do dan a la indyjskich, typu curry, zdecydowanie tak. w tamtych kuchniach uzywaja z reguly jogurtu lub mleczka kokosowego do sosow i zup zabielanych.

ja nie przepadam za daniami z curry, więc w sumie robię rzadko i tylko po to, żeby ucieszyć faceta :P jogurt nadbużański jest pyszny i gęsty, ale on ma 9% tłuszczu, więc czy dodam jogurtu czy śmietany 12%, to w sumie na jedno wyjdzie ;) i czy jogurt nie będzie się warzył w gorących potrawach? szczerze mówiąc nie przepadam za jakimiś niskotłuszczowymi wyrobami mlecznymi, więc jogurty 0% to raczej nie dla mnie. :P

Gość do żaba letycja
możesz podać proporcje jak gotujesz te piersi ? Ile piersi ile pomidorów i ile curry ? z czym podajesz to danie?

niestety z proporcjami będzie problem, bo wszystkiego dodaję "na oko", więc nie pamiętam ile czego w czym jest. w międzyczasie oceniam smak, konsystencję i dokładam tego i owego.

Gość 100 rolek za dychę
cycki kurze pokroić w kostkę, przyprawić wedle smaku, podsmazyc (poddusić) na gotowo. Ugotować makaron pióra i brokuł w małych różyczkach, zmieszać wszystko (makaron, kurczak, brokuły) i polać sosem typu winegret z dużą ilością czosnku. Pycha. Dobre na zimno i na ciepło.

Gość do żaba letycja
z czym podajesz te piersi w sosie pomidor-śmiet. ryżem,ziemniakami ?

Gość do żaba letycja
zna ktoś przepis na piersi drobiowe w sosie cebulowym ?

Gość podniosee se
:-)