Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewka AG

Coś lekkiego z piersi kurczaka ?

Polecane posty

Gość dzieweczko nie smuc sie
te panie, ktorych wypowiedzi ci sie nie podobaja, chca przekazac proste a cenne informacje, z ktorych powinnas sie cieszyc. zeby sie zdrowo odzywiac nie trzeba jesc samych warzyw, ale ograniczac niezdrowe, chemiczne, syfnie hodowane i cukrowe sprawy. make tez mozna organiczac, bo i czemu nie? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzieweczko nie smuc sie
sie jeszcze dowiedz, co oznacza slowo trendy ;) bo to, ze ktos w gotowaniu posluguje sie logika i stosuje to powszechnie wiadomych faktow dotyczacych zdrowszego zywienia bynajmniej nie oznacza trendy ;) takze nikt nikogo nie osmiesza, ale osmieszamy sie sami glupio gadajac ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o matko cudowna
campari34 - twoje przepisy wynalezione na "wielkim żarciu są super,ale co na to czepialska?Kobieta spazmów pewnie dostanie:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość egzotyczka77
Ja tylko jedno zdanie napiszę na temat mąki. Od kiedy 1 łyzka maki może szkodzić, przecież jest dobrze zagęścić sos odrobiną maki. W kromce chleba jest jej o wiele więcej i żyjemy, a sosy przecież nie jemy codziennie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
campari34 - twoje przepisy wynalezione na "wielkim żarciu są super,ale co na to czepialska?Kobieta spazmów pewnie dostanie a kto to jest czepialska?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o matko cudowna
czepialska to ta która zrobiła dramat z dodania odrobiny mąki do sosu,by go zagęścić,oraz użycia przypraw KNORR-a.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewka AG
Wszystkim za przepisy bardzo dziękuję 🌼 Dziewczyny po co się sprzeczać wiadomo,że każda z nas w domu i tak gotuje po swojemu jedna na ziołach druga na vegecie,jedna z mąką druga bez ;-) Żaba Letycja gdzie jesteś ? Podasz swój przepis na pierś w sosie śmietanowym z curry i pomidorami ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ZRÓB ALA DEWOLAJE
Rozbij mocno piersi z kurczaka, do srodka włóz topiony serek a potem zawiń tak zeby ser nie wypłynął, potem w przyprawy, w jajo, w bułke i na patelke obsmazasz do okoła :) Pychotka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do egzotyczki77
w calym tym temacie nikt ani razu nie napisal, ze lyzka maki moze komus zaszkodzic. proponowano natomiast ograzniczenie jej stosowania, bo wiadomo, ze do zdrowej zywnosci biala maka nie nalezy, ani w sosie, ani w chlebie. wiec, mozna ograniczac, szczegolnie jak nie jest konieczna do zageszczenia czegos, do czego niepotrzebnie dodano wode dla rozrzedzenia. ot i tyle, nie popadajcie w skrajnosci ;) zal mi osob, ktore nogami i rekami zapieraja sie przed przyjmowaniem do wiadomosci dobrych rad. ja zawsze sie na takie rady cieszylam, bo dzieki temu mozna sie wiele nauczyc, tak o gotowaniu, jak zdrowiu w ogole. a nie upierac sie jak krowa przy rowie i na zlosc wszystkim byc gluchym na dobre rady. smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oj wyluzujcie z tą mąką, odrobina w razie potrzeby się przydaje, ale sosy bez mąki są zwyczajnie smaczniejsze. ;) ""żabo Letycjo" Możesz podać dokładny przepis na sos z piersią, pomidorami i curry ? " jasne :) a więc jak zwykle kurczaka kawałkuję i podduszam (można też podsmażyć na początku) z drobno pokrojoną cebulką na maśle lub oleju/oliwie. przeważnie na początku jednak podsmażam na złoto samą cebulkę, bo to dodaje smaku. dolewam wody, duszę, a jak kurczak i cebulka zmiękną, to odparowuję ją. dodaję gęstą śmietanę z piątnicy (taką w kubeczku) oraz curry, sól i pieprz, można dodać też trochę sosu sojowego. do tego wrzucam pomidory z puszki - obrane i pokrojone i trochę koncentratu pomidorowego. można dowolnie modyfikować i nie przejmować się kolejnością wrzucania składników, bo sama dobrze tego nie pamiętam :P zwykle wszystko robię "na oko" i "na wyczucie" ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak jeszcze mi się przypomniało, że jeszcze spokojnie można dodać pierś kurczaka do sosu z jakimś serem (fetą, bałkańskim) i szpinakiem. i wcinać z makaronem. szpinak też jest raczej lekki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewka AG
Żabko ślicznie dziękuję :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewka AG
Zapomniałam napisać,że przepis brzmi smakowicie ;-) Śmietana z piątnicy kwaśna jak rozumiem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja pierdacze
to kwasna. sldkie sa z reguly jeszcze lejace, chyba ze taka ponad 50% ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja pierdacze
smietana jest pychota, ale jakby ktos chcial lzejsza wersje, to mozna dodac jogurt. szczegolnie baklanski ma konsystencje i bogactwo smietany, a prawie nic tlusczy i jogurtowe zdrowe bakterie. to tylko propozycja, prosze nie odbierac jakos krytyki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w sumie fakt, że ta musi być kwaśna, bo jakoś nigdzie nie pisze, żeby dodawać jej do kawy :D innych śmietan w kubeczkach też używałam, ale te piątnicowe są praktycznie w każdym sklepie, więc już przy nich zostałam, bo są wypróbowane i odpowiednio gęste. na jogurcie to zwykle robię zimne sosy z dodatkiem majonezu lub nawet bez. do dań gorących jakoś nigdy nie odważyłam się go dodać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja pierdacze
do cieplych dan tez moze byc. szczegolnie jak jest gesty. ale najlepiej samemu sprobowac, czy podchodzi nam ten smak, ta gestosc. szczegolnie do dan a la indyjskich, typu curry, zdecydowanie tak. w tamtych kuchniach uzywaja z reguly jogurtu lub mleczka kokosowego do sosow i zup zabielanych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja nie przepadam za daniami z curry, więc w sumie robię rzadko i tylko po to, żeby ucieszyć faceta :P jogurt nadbużański jest pyszny i gęsty, ale on ma 9% tłuszczu, więc czy dodam jogurtu czy śmietany 12%, to w sumie na jedno wyjdzie ;) i czy jogurt nie będzie się warzył w gorących potrawach? szczerze mówiąc nie przepadam za jakimiś niskotłuszczowymi wyrobami mlecznymi, więc jogurty 0% to raczej nie dla mnie. :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do żaba letycja
możesz podać proporcje jak gotujesz te piersi ? Ile piersi ile pomidorów i ile curry ? z czym podajesz to danie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
niestety z proporcjami będzie problem, bo wszystkiego dodaję "na oko", więc nie pamiętam ile czego w czym jest. w międzyczasie oceniam smak, konsystencję i dokładam tego i owego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 100 rolek za dychę
cycki kurze pokroić w kostkę, przyprawić wedle smaku, podsmazyc (poddusić) na gotowo. Ugotować makaron pióra i brokuł w małych różyczkach, zmieszać wszystko (makaron, kurczak, brokuły) i polać sosem typu winegret z dużą ilością czosnku. Pycha. Dobre na zimno i na ciepło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do żaba letycja
z czym podajesz te piersi w sosie pomidor-śmiet. ryżem,ziemniakami ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do żaba letycja
zna ktoś przepis na piersi drobiowe w sosie cebulowym ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podniosee se
:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×