Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roooooo

Tabletki antykoncepcyjne na wywołanie okresu? POMOCY

Polecane posty

Gość roooooo

Zaliczyłam dzisiaj pierwszą wizytę u ginekologa. Zawsze miałam nieregularne miesiączki, ostatnio zaczęłam współżyć (z zabezpieczeniem, oczywiście), a obecnie okres spóźnia mi się miesiąc. Nie było to dla mnie dziwne, przed wakacjami nie miałam np. 2 miesiące okresu, ale doszły nerwy, że był stosunek, że może ciąża(test negatywny, gumka nie pękła, ginekolog wykluczył), wiadomka, kobieca chora psychika. ALE DO RZECZY! Ginekolog zbadał mnie, zbadał mi piersi, powiedział że mam małą nadżerkę, dziwnie małą macicę, że zrobimy przy nastepnej wizycie jakieś USG, ale ku mojemu zdziwieniu, na miesięczne spóźnienie okresu nie przepisał mi luteiny, tylko pierwsze w zyciu tabletki antykoncepcyjne, ktore kazał zacząc brać już dzisiaj, i powiedział, że za 21 dni powinnam dostać okres. I tu moje pytanie; dlaczego nie luteina? Wiem, moglam zapytac lekarza, ale bylam w takim szoku po pierwszym badaniu, ze tylko przytakiwalam jak głupia. Wszędzie jest napisane, ze pierwsza tabletke anty przyjmuje sie w pierwszy dzien okresu, a ten wywoluje sie luteina(w takich przypadkach jak moj). Czy wiec przyjecie pierwszej tabletki w srodku cyklu (straaasznie rozchwianego) to nic dziwnego? Ktoras z was tak miala?

Ja medycyny nie kończyłam, ale mi na wywołanie okresu sztuczny progesteron dawano który zapewne jest także w Twoich tabletkach. Nie lepiej było zapytać się gina?

Gość roooooo
Oczywiście, że lepiej. Mądry Polak po szkodzie :( Wina stresu związanego z pierwszą wizytą, poza tym, od razu pomyślałam "kurde, to lekarz, przecież wie, co robi!". Teraz dopiero zaczęłam węszyć

Gość bardzo dziwnie Ci kazał zrobić
bo ja przy rozchwianym okresie dostałam najpierw luteinę na wywołanie, a potem tabletki na wyregulowanie. Masz rację- tabl anty powinno się zacząć brać z pierwszym dniem okresu. Zmień lekarza

Gość roooooo
cholera, teraz nie wiem co robić, czy brać dzisiaj tą tabletkę, czy nie. Chyba się wstrzymam i sprobuje jak najszybciej zapisac do innego ginekologa :(

Gość bardzo dziwnie Ci kazał zrobić
ja na Twoim miejscu bym nie brała, tylko poszła do innego lekarza.

Pierwsza tabletka w pierwszym dniu okresu jeśli chciałabys byc zabezpieczona od pierwszego dnia,tymczasem najpierw trzeba to krwawienie wywołać,zeby potem sie zabezpieczyć. Moim zdaniem dlatego tak kazał.