Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

znawcanieprzyzwoity

znacie przepisy na czekolade, zbieram czekoladowe przepisy:)

Polecane posty

A to dla Ciebie P.. 👄 CZEKOLADOWA ROZKOSZ 200 g czekolady o zawartości kakao min. 60% 200 g miękkiego masła 1 łyżka kawy rozpuszczonej w 125 ml zimnej wody 170 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru, najlepiej złocistego 25 g kakao 3 średnie jajka 75 ml (5 łyżek) maślanki

hehehe a tu masz sposób przygotowania Wyłóż papierem i natłuść tortownicę o średnicy 20 cm. Piekarnik rozgrzej do 160 st. C (140 st. C z termoobiegiem). Czekoladę połam i wrzuć do średniego garnka o grubym dnie. Dodaj masło i kawę. Podgrzej do momentu rozpuszczenia składników. Możesz również rozpuścić wszystko w mikrofalówce na średniej mocy (5 minut). Wymieszaj mąkę ze spulchniaczami, cukrem i kakao. Jajka ubij lekko w miseczce i dolej maślankę. Wymieszaj ostudzoną czekoladę i jajka; miksturę dodaj do mąki i wymieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję. Ciasto przelej do foremki i piecz 1h 25 min-1h 30 min - do "suchego patyczka". Nie przejmuj się jednak, jeśli patyczek będzie leciutko wilgotny. Po upieczeniu rozepnij kołnierz tortownicy i wystudź całkowicie. Przetnij ciasto na trzy części (tak, by utworzyć trzy osobne, okrągłe blaty). Ganache: -200 g ciemnej czekolady dobrej jakości -250 ml gęstej śmietany 30% -2-3 łyżki złocistego cukru -starta czekolada -pokruszone ciastka [użyłam pełnoziarnistych herbatników] Czekoladę połam i wrzuć do miski o grubym dnie. Zalej śmietaną i dosyp cukier. Podgrzewaj, mieszając, do momentu połączenia się składników i uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Przestudź ją nieco i pozwól jej odrobinę zgęstnieć. Jeden z blatów połóż na talerzu, rozsmaruj na nim odrobinę ganache, podobnie postąp z drugim plackiem. Następnie przykryj je trzecim blatem i całość ciasta pokryj polewą. Nie przejmuj się, jeżeli w międzyczasie któryś z blatów popęka nieco - ganache spoi wszystko, a ciastka i starta czekolada zamaskują ewentualne niedoskonałości. Boki obłóż pokruszonymi ciastkami, a wierzch posyp startą czekoladą. Całą operację najlepiej jest przeprowadzić na kawałku papieru do pieczenia, który później, tuż przed podaniem, możemy bez problemu oderwać. Tort włóż do lodówki, by masa zastygła.

Czekolade gorzka albo biala polam na drobne kawaleczki, dodaj mleko (ja zawsze robie "na oko, wiec nie powiem, ile. 1/3, pol szklanki??? ma byc geste) zmieszane z cynamonem (gorzka) lub wanilia (biala). Dodaj - do gorzkiej czekolady sliwki, do bialej zurawine, do obu orzechy i migdaly. Gotuj na malenkim ogniu az zgestnieje i zacznie pyrkotac, podaj z kulka lodow A zadnego przepisu na NAPRAWDE dobra sama czekolade nie mam, no i nie licz na brak chemii, bo we wszelkich znanych mi przepisach jest mlejo w proszku

Gość zrobię Ci łaskę P
widzę, że sami kretyni się wypowiadają nawet nie rozumieją tematu :o

Gość zrobię Ci łaskę P
a autorze, google gryzie? ja już znalazłam pełno przepisów np ten: Moja mama jak byłam mała robiła taką-wychodzi pyszna (sama robiłam niedawno) 1/2 kostki tłuszczu (ja miałam Kasię) 3 łyżki kakaa 3 łyżki cukru szklanka mleka w proszku Tłuszcz rozpuścić w garnku, dodać kakao i cukier. Jeśli tłuszcz będzie odchodził od kakao można dodać łyżkę wody - nie za dużo żeby masa nie była zbyt wodnista. Pogotować to lekko jakieś 10 min często mieszając a potem wystudzić. Do ostudzonej masy dodawać po trochu mleko ciągle miksując. Wyłożyć do jakiegoś płaskiego niskiego naczynia i wstawić do lodówki na noc żeby stężała. Mówię wam jest pyszna !! Jak ktoś lubi można dodać bakalie. Później się ją kroi jak kto chce.

Gość zrobię Ci łaskę P
albo ten: Witam Mam dla Ciebie wypróbowany przepis na czekoladę. 1 kostka masła (25 dag) 1/2 szklanki wody 2 szklanki cukru 1 opak.mleka w proszku 5 łyżek kakao Masło zagotować z wodą i cukrem. Lekko ostudzone zmieszać z mlekiem w proszku i kakao. (Wcześniej należy przesiać mleko w proszku i kakao przez sitko ,gdyż są grudki) Rozlać masę na talerze,gdy wystygnie pokroić w kosteczki. Do czekolady, jeszcze prze wystygnięciem,można dodać orzechy migdały lub inne bakalie. Życzę Ci SMACZNEGO! Maria z Krakowa

Gość lechpoznań
niezaspokojona koteczka @ No mój mi zasadził "przypadkiem" i poczułam się jakby mnie byk ubódł A jak mu tam paluszkami teges szmeges to lubił Ale gdy zaproponowałam "wyruchanie" jego odbytu to nie... to nie... to on nie chce anala. I ode mnie też już nie. Cóż... nie każdy facet jest taki wrażliwy jak Twój. Może wiele omija nas przez to

Gość zrobię Ci łaskę P
Przepis na czekoladę Aby przygotować samemu czekoladę " nie gorszą, a lepszą niż ze sklepu(!) potrzebujesz pół kostki masła, ćwierć szklanki mleka, 1 szklankę cukru, 2-3 łyżki kakao i półtora szklanki mleka w proszku (ale nie granulowanego!), rodzynki i orzechy włoskie lub laskowe (względnie rezygnujemy z bakalii w ogóle). Masło, mleko w płynie, cukier i kakao rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Gotową czekoladę wlewamy do naczynia pokrytego folią aluminiową, dodajemy bakalie wedle uznania, czekamy aż zastygnie i zjadamy (dzieląc się bliźnimi swymi).

Gość zrobię Ci łaskę P
Przepis na prawdziwą czekoladę jest jak na kruche ciasteczka. z tym, że zamiast mąki masz kakao ciemne holenderskie. Przepis z pamięci: Składniki Dobra margaryna lub masło z margaryną (samo masło to nie jest dobry pomysł) Mleko - tłuste Kakao ciemne holenderskie Cukier - najlepiej puder W zależności od tego ile lubisz potrzebujesz, bierzesz margaryny lub masła pół na pół z margaryną i rozrabiasz, aby było dość płynne - może być łyżka, może być mikser wykorzystany w tym celu. Dodajesz kakaa - tyle ile się da, aby wchłonęło i rozrabiasz dalej. Kiedy kakao przestaje się wchłaniać dodajesz mleka (dziś już nie ma prawdziwego, tłustego od krowy więc możesz użyć śmietanki do kawy, choć zwykłe mleko pasteryzowane tez wystarczy) i dosypujesz cukru pudru wedle uznania. Jeśli jest zbyt wodniste, znów dorzucasz kakaa - niech będzie gęste. Taką masę możesz: 1) Wylać do formy i wstawić na 10 min do piekarnika, by "wyschło". Należy pilnować by all było ok. 2) Podgrzać w garnczku na wolnym ogniu pilnując by nie przypaliło się, cały czas mieszając, przelać do formy i wsadzić do lodówki. Smacznego, Radosław M. Herka

Gość zrobię Ci łaskę P
reszty sam szukaj: Czekolada domowa(50 porcji) Składniki:500g mleka w proszku,300g cukru,250g masła roślinnego,4 łyżki kakao,1/2 szklanki wody. Bakalie. Wykonanie:Wodę zagotować,rozpuścić w niej cukier,dodać masło roślinne.Kakao i mleko wymieszać.Do mieszanki wlewać wodę z cukrem i tłuszczem ciągle mieszając.Bakalie dodać do masy,wymieszać.Formę wyłożyć folią aluminiową,przelać masę.Wystudzić i wstawić do lodówki.Po 1-2 dniach masa dobrze skrzepnie. Zyczę smacznego!!!Tą czekoladę robiłam dzieciom,jak słodycze były na kartki.Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

zrobię Ci łaskę P dzięki serdeczne, a dlatego tutaj pytam o przepisy bo każdy am swój ulubiony i wypróbowany i niekoniecznie zdarty z netu, szukam tego szczególnego:) zapomniałem dodać ze zależy mi także na przepisach na czekoladę do picia i nie taka jak kupuje się w proszku w żabce tylko pyszną , gąską itd

Gość widocznie nikt na kafe
nie robił samodzielnie czekolady. Jakby ktoś robił, to by Ci pewnie napisał ten przepis. Może idź na jakieś inne forum z tym. P.S. Milka i Nussbeiser może i z chemią, ale za to jakie pyszne! :)

P.S. Milka i Nussbeiser może i z chemią, ale za to jakie pyszne! nie zaprzeczę ale można tez otrzymać perfekcje smaku i orgazm zmysłów bez chemii i konserwantów;)