Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poziom

Właściwy poziom progesteronu

Polecane posty

Gość Poziom

Jaki powinien byc poziom progestronu po owulacji by przy ewentualnym zapłodnieniu utrzymać ciążę

Gość Poziom
hehe no właśnie 8 dni po ostatniej owulacji mialam progesteron 17,82, wg wszystkich norm jest ok na trzecia faze cyklu tyle ze okres tez dostalam, dlatego zastanawiam się gdzie szukac wytłumaczenia........ lekarz powiedzial ze trudno, nie wyszło, ja sie zamartwiam bo wszystkie badania mam ok

Gość Poziom
Dodam ze nie wychodzi juz od 10 miesięcy, a przebadane mialam juz chyba wszystko

Gość ale nawet w 100% prawidłowy
cykl nie gwarantuje zajścia w ZDROWĄ CIĄŻĘ;) musisz mieć tego świadomość;) nie zawsze jest odpowiedni moment na poczęcie ZDROWEGO DZIECKA i najwyraźniej Ty musisz postarać się nieco dłużej niż inne koleżanki, ale pomyśl ,że są osoby, które staraja się jeszcze dłuzej;) a TSH kiedy ostatnio sprawdzałaś? i jaki wynik?

Gość Poziom
tsh miałam ostatnio 2,40, fsh w 3 dc 5,04 wiec niby wszystko jest w porzadku a jednak mi nie wychodzi

Badania o których piszesz to dopiero początek. U nas wszstko ok a od 3,5 roku nie ma ciązy...Jak długo sie starasz?

Co do tsh (chociaz bardziej wiarygodne jest ft4) to niektórzy lekare twierdzą, że do ciazy powinno być

Gość Poziom
Ja staram sie od roku, teraz napisalam o fsh i tsh ale oczywiście wykonalam mnostwo innych badan ( w tym wszystkie tarczycowe) monitoruje cykle i za kazdym razem wychodzę uradowana od lekarza ze jest pecherzyk, ładnie rosnie, baa nawet pęka pozniej robie progesteron ale ciąży nie ma Powiem szczerze ze ostatnio to żyje od cyklu do cyklu i juz powoli sie załamuję. Po prosstu nie umiem znaleść logicznego wytłumaczenia dlaczego tak sie dzieje, z reszta lekarz tez nie wie co ma mi juz mowic. Nie przepisuje mi nawet zadnych leków bo nie widzi potrzeby, nibyt wszystko jest ksiazkowo

ucięło mi tekst... wg niektórych lekarzy do zajscia w ciażę najleopiej jest jak tsh jest mniejsze niż 1. Ja miałam 1,9 i gin polecił mi brac euthyrox. A badanie nasienia, drozności jajowodów, test na wrogość sluzu?

Po roku mówi się juz o niepłodności, więc to najlepszy czas udać się do spcjalisty w tej dziedzinie, bo wykły gin, zleci Ci tylko hormony i powie,że nic więcej nie może zrobić... Ja staram się 3,5 roku, co miesiąc mam owulację jak w zegarku, więc tych jajeczek było juz z 42 i nic...Samo obecnosć jajeczka nic nie znaczy niestety. Ale najwazniejsze to sie nie załamywć, może potebujeci więcej czasu...Ale ja poszłaym juz do specjalisty. Szkoda czasu, naturalne starania sa zawsze ;)

Gość Poziom
Bardzo Ci dziekuje, widzisz ja do tej pory myslalam ze "samo sie stanie", boje sie bardzo bo mam juz 35 lat i nie wiem czy nie jest za póżno

Nie chcę żeys myslała,że Cię straszę, ale w Twoim wieku nie ma co odladac wizyty w klinice leczenia niepłodności. dlaczego tak piszę? Bo miałam 22 lata, jak zaczełam sie starać, mam prawie 26 i nie ma efektów, chociaż podstawowe badania są książkowe...W tych sprawach dużo jest uzaleznione od natury, jak wiesz dane badania można robić tylko w okreslonym dniu cyklu, nowy lekarz chce nowych badań, czaami coś Ci nie pasuje, czasami nie ma lekarza i tak leci cykl za cyklem... Jeżeli chcesz dziecka to radzę Ci skoncentruj się tylko na tym:)

Gość Poziom
Wszystkie badania mamy zrobione, badania nasienia są ok, dodam jeszcze ze ja jestem matką mam juz jedno dziecko i dlatego ogromnie sie martwie co dzieje sie teraz

Wszystkie? badanie poziomu fragmentacji DNA plemnika, INH B i AMH też? Niestety to,że masz dziecko o niczym nie swiadczy. Moja koleżanka urodziła dziecko po 10 latach współżycia bez antykoncepcji, potem tez nigdy się nie zabezpieczała (7 lat) i nie ma 2 dziecka...Miała szczęście

niestety, ale Twoje TSH jest za wysokie jeśli chcesz zajść w ciążę TSH powinno wynosić około 1 powinnaś zacząć przyjmować euthyrox by jednocześnie zbić TSH i zabezpieczyć dziecko na pierwszy, najważniejszy dla dziecka trymestr ciąży do 12-go tygodnia ciąży płód pobiera hormony tarczycy od matki, bo sam jeszcze nie posiada tarczycy dlatego tak ważne jest by poziom Twoich hormonów był właściwy

mnóstwo kobiet po pierwszej ciąży ma problemy z tarczycą wciąż nie rozumiem dlaczego tak mało się o tym mówi:O nie patrz na normy laboratoryjne, bo mają się one nijak do tego co być powinno norma TSH jest od 0,27 do 4,20 co jest całkowitym bezsensem, bo kobieta w wieku rozrodczym powinna mieć TSH około 1 udaj się do dobrego endokrynologa, bo ten lekarz, który obecnie twierdzi, że Twój wynik TSH jest prawidłowy zwyczajnie nie zna się:O u Ciebie to właśnie może być problemem w zajściu w ciążę

Tez o tym pisalm Autorce, ale z drugiej srony w ciażę zachodza kobiety, które mają znaczną niedoczynność tarczycy i to taką poza normami. Ale masz rację trochę czytałam na ten temat w necie i faktycznie niektorzy twierdzą,że powinno być ok 1

Gość gość
witam. czy poziom progesteronu 39,45 ng/ml i Beta HCG 6,22 mogą świadczyćo ciąży ?

Gość gość
Ja miałam progesteron 0,76 Czy taki pozim moze swiadczyc o tym, że przez 3 lata nie moge zajść w ciążę?

Gość gość
masz bardzo niski poziom progesteronu, nie byłaś przez te 3 lata u lekarza?

Gość gość
Witam Was moje drogie! Jeżeli miałybyście ochotę poczytać o wszystkim co nas, kobiet dotyczy - problemach kobiecych, ciąży porodzie i naszych dzieciach zapraszam na http://dumnamama.pl Jest to portal, który współtworzony jest z Wami - kobietami abyście mogły czytać to, co Was interesuje! Serdecznie zapraszam i życzę dużo, dużo zdrówka! :)

Gość gość
Dziękuje za odpowiedz...Jesli chodzi o mój poziom progesteronu...0,76 to zawsze miałam długie cykle...tzn dłuzsze...do 35 dni...ale od około pół roku mam bardzo nieregularne...( co 2 miesiące) ostatnio jak byłam to tylko przypisał mi luteine na wywołanie...nic wiecej i tak naprawde nie myslałam o dziecku ...jednak teraz juz TAK! Poszłąm prywatnie i zlecil mi badania hormonalne...wiec stwierdził , że mam niski progesteron..0,76 ... przypisal Duphaston na wyregulowanie okresu i pomoc w zajsciu w ciążę...Ciekawa jestem czy jesli miałam zawsze tak niski poziom, to czy mogło to wpłynąć na brak ciąży...( nigdyprzez 3 lata się nie zabezpieczalismy) Dopowiem, że jakis rok temu 5 testów wychodziło mi pozytywnie...2 kreski...zaczełam plamić i wyleciał mi jakby taki biały średnicy 1 cm biały skrzep...poszłam do ginekologa a on nic nie widział ,,,zadnej ciązy a nawet mozliwosci w niej bycia nawet gdybym była...i to tyle...czy mogłam byc wtedy w ciazy a poziom progesteronu sprawiał, ze samoistnie poroniłąm? Ciekawe czy duphaston cos pomoze...zaczełąm brac...od 3 dni

Gość gość
Ciekawe :) ciekawe czy jak duphaston pomoże...to czy moze zajde w ciażę...Byc moze ten niski progersteron 0,76 był przyczyną... pozdrawiam, Jadzik

Gość gość
progesteron to hormon odpowiedzialny za zagnieżdżenie się zarodka w macicy i utrzymanie ciąży, więc jeżeli jest na tak niskim poziomie, to nie ma się co dziwić, że ciąży do tej pory nie było, mogłaś również poronić samoistnie, jeżeli lekarz przepisał Ci duphaston, to za każdym razem przed odstawieniem leku powinnaś wykonać betę, żeby sprawdzić, czy jest ciąża, bo jeżeli będzie, a Ty lek odstawisz, to zakończy się poronieniem. A w ogóle to od którego dc masz brac duphaston?

Gość gość
Jak wspomniałam cykle miałam bardzo długie ostatnio ( co 2 miesiace) W 25tym dniu ( 16 maja) od miesiaczki zrobiłam badania hormonalne...i wszystko było ok tylko progesteron 0,76 NISKI i od 28 dnia (20 maj) miałam brac duphaston przez pięć dni a potem czekac na okres...jak niedostane zrobic test ciazowy i gdy wyjdzie pozytywny dalej brac duphaston a jesli negatywny ....znowu czekac do 20 dnia cyklu i brac przez 5 dni... Ciekawe czy jest szansa zajscia...jesli ten hormon tak teraz niski 0,76 sie podwyzszy??? jadzik

Gość gość
to Ty nadal będziesz brała na wywołanie miesiączki, a nie na ewentualne zagnieżdżenie, bo wtedy bierze się przez 10 dni duphaston, no ale może lekarz najpierw chce faktycznie unormowac miesiączki

Gość gość
Ciekawe...hmm...w kazdym razie kazał przyjsc za 3 miesiace...a teraz brac ten lek...wiec teraz biore jeszcze 2 dni i czekam na okres ...od pojawienia sie okresu w 12-15 dnia cyklu współzyc.... i w 20stym znowu zazywac duphaston...po 5 dniach przestac czekac na okres...jak nie bedzie zrobic test i jesli negatyw czekac znowu do 20 dnia ...jak bedzie pozytyw ,...brac dalej duphaston...No ale nie nastawiam sie od razu na cud zaciązenia...pewnie najpierw musze podwyzszyc ten hormon z 0,76 do minimum 10 (chyba?? ) a potem zobaczymy... jadzik

Gość Progesteron

Witam. Miałam owulacje 5-7 dni temu. Dzisiaj badałam progesteron i wyszedł na poziomie 23,8 ng/ml. Czy jest szansa, że doszło do zapłodnienia? :)