Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gree

niedzielny obiad --------------propozycje

Polecane posty

Gość gree

w niedziele bede miała gosci, ktorych zaprosiłam na obiad prosze o propozycje obiadu dwudaniowego bo jakos nie mam pomysłow :(

Gość kuchenne rewolucje wczoraj
zupa jarzynowa krem z grzankami pieczone mięso (jakie lubisz, byle wcześniej pomacerowało sie noc w przyprawach) ratatui

Gość Stefane Karwowskie
w niedzielę tylko rosół:classic_cool:🖐️

Gość wiemzee
Ja tam zawsze lubie zjesc tardycyjnie i jakos nie wyobrazam sobie podac gosciom ratatui na niedzielny obiad. Ja bym pewnie podala zrazy z kluskami i surowka, albo kotlet z ziemniakami posypanymi koperkiem i do tego groszek z marchewka. Albo udka z kurczaka. Zupa to napewno roslów z makaronem, albo kluseczkami, albo pieczarkowa :)

Gość gree
raczej tradycyjne jedzenie myslałam o pomidorowej lub rosół miesa z cztery rodzaje : moze devolaj , zrazy , piers z ananasem i serem zapiekany , szaszłyk z miesa peklowanego ech sama nie wiem :(

jeśli duszone warzywa sa dla Was czymś "nietradycyjnym " to ja wymiękam :O

Gość gree
ratatui ? nie jadłam nigdy a moi goscie to starsi ludzie wiec moga dziwnie patrzec :(

Gość wiemzee
kuchenne rewolucje - a z czym podalabys te twoje duszone warzywa?

te warzywa podaję nie w formie "bigosu" tylko ładnej warstwowej zapiekanki, po prostu układam je w naczyniu do zapiekania, w którym je podaję - to dobra alternatywa nudnych ziemniaków (warstwy: ziemniaki, cebula, papryka, cukinia, bakłażan, pomidory, lub sos pomidorowy - i przyprawy rzecz jasna) zrobiłam dwa rodzaje mięs do wyboru: np drób - powiedzmy roladki z indyka z pieczarkami i cebulką (tradycyjny smak) albo z gruszką i serem lazur drugie mieso niech będzie wieprzowina - np karkówka w sosie pieczeniowym (do naczynie z mięsem daje się sporo cebuli, włoszczyznę, podlewa woda, później po upieczeniu sos się miksuje i ewentualnie doprawia a zupa krem to nic innego jak jarzyny z ziemniakami (które dodają jedwabistości zupie) - ugotowane w bulionie i zmiksowane. do tego grzanki - pieczywo skropione oliwą, przyprawione czosnkiem i ziołami

Gość wiemzee
kuchenne rewolucje - fajnie brzmi ten przepis na te warzywa, ale mysle, ze starsi ludzie to jednak beda woleli ziemniaki czy jakies kluski.

to przecież nic nie stoi na przeszkodzie zrobić jakies kluski dodatkowo :) jak zapraszam gości na obiad, zawsze staram sie żeby był wybór i mięsa i surówki i dodatków - czyli np są ziemniaki i ryż, albo kasza i kluski Uważam, że starsi ludzie niekoniecznie muszą być zatwardziałymi konserwatystami kulinarnymi i wielu z nich chętnie próbuje nowości