Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyyttaajjaaccaa

ALLEGRO kupujacy domaga sie zwrotu pieniedzy! czy musze sie na to zgodzic??

Polecane posty

Gość pyyttaajjaaccaa

Sprzedałam na allegro drogą licytacji używane ubrania, które wedlug mnie byly szczerze i prawidlowo opisane. Wyslalam paczke, po czym klient stwierdzil ze nie sa zgodne z opisem i mu sie nie podobaja i żąda zwrotu pieniedzy a paczke odesle. Czy jestem zmuszona zgodzic sie na to?

Tak, jestes zmuszona zgodzic sie na reklamacje i odeslanie paczki ALE Nie, nie musisz uznac mu reklamacji i oddawac pieniedzy, a jak bedzie chcial z powrotem ubranka, to musi znow pokryc koszta przesylki :P Chyba, ze jestes firma

Przedmioty z licytacji nie podlegają zwrotom. Jeśli faktycznie przedmiot był niezgodny z opisem i kupujący jest w stanie to udowodnić to wtedy niestety trzeba przyjąć zwrot i zwrócić pieniądze.

Gość 12345u473490
oczywiscie ze tak w ciagu 10 dni klient moze zazadac zwrotu pieniedzy bez podania zadnej przyczyny

Gość wooow
12345 masz rację, ale nie do końca. To o czym piszesz dotyczy podmiotów prawnych (sklepy internetowe, firmy) a nie sprzedaży przez osoby prywatne. Jeżeli towar jest niezgodny z opisem to kupujący może iść do sądu i ten może mu ew. przyznać rację i nakazać zwrot pieniędzy. Natomiast jeżeli towar jest zgodny z opisem, kupujący wiedział, że kupuje rzeczy używane to może się w trąbkę cmoknąć i ew. w akcie prostackiej zemsty wystawić negatywa. EOT

Gość VampireBlood
zawsze jest prawo do zwrotu oprócz bielizny i leków

Jesli sprzedajacy jest osoba prywatna to nie ma prawa do ZWROTU. Jest tylko prawo do reklamacji.

Gość pyyttaajjaaccaa
No to już sama nie wiem :)

Gość pyyttaajjaaccaa
wg mnie byl zgodny z opisem, stan rzeczy opisywalam jako dobry, bardzo dobry, badz idealny. Dobry to nie znaczy nowy, co wydawalo sie tej pani. Teraz uparcie twierdzi ze odsyla paczke i koniec, nie dociera do niej ze nie zwroce jej pieniedzy. Zaproponowalam oddac jej pieniadze za te sztuki ktore rzekomo sa niezgodne z opisem ale sie nie zgodzila i żąda zwrotu calosci kasy.

Jeśli przedmiot był zgodny z opisem nie musisz zwracać obojętnie czy sprzedajesz jako osoba prywatna czy firma. W czym według niej opis się nie zgadza ?

Gość pyyttaajjaaccaa
Twierdzi ze rzeczy sa sprane. i ze gdzies tam znalazla dziurke... nie przypominam sobie zeby byla dziurka, chyba ze sama ja zrobila celowo.

Gość nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
nie musisz zwracac pieniedzy

Gość allealle
żadnego zwrotu pieniędzy! Wyslij paniusię na zakupy do Mediolanu z euro w kieszeni, a nie na allegro po uzywane rzeczy, zapewne za niewielkie pieniądze.

Gość gość
Witam. Troszeczkę odgrzeję kotleta... Mam mały dylemat. Kupiłem od przedsiębiorcy telefon poprzez licytację, w której było uwzględnione iż telefon ma "zepsuty ekran". Jest to dość szeroko rozumiane pojęcie. Byłem przekonany, że jest to uszkodzenie szybki co jest standardowe w tym modelu. Niestety telefon ma zepsuty cały wyświetlacz, co np bez ingerencji w stan telefonu wyklucza mi możliwość przetestowania działania reszty sprzętu. Czy mam możliwość zwrotu? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Gość gość
Jak od przedsiębiorcy i w kup teraz to masz prawo

Gość gość
Tak tak. To wiem. Tylko to była licytacja i tu mam dylemat.

Gość gość
W licytacji nie masz prawa, ale możesz się mimo wszystko próbować powoływać że nie zrozumiałaś jaka to usterka. Z jednej strony nie była opisana dokładnie, a z drugiej to Twoja wina bo sobie coś założyłaś. Ja bym próbowała się dogadać ze sprzedającym

Gość gość
No i niech sobie odsyła paczkę na swój koszt i tak nie musisz jej odebrać, o czym powinnaś ją uczciwie uprzedzić, bo nie masz obowiązku zwracać jej pieniędzy jesli masz konto jako osoba prywatna a nie firma.

Gość gość
Myślę, że też warto dodać, że na aukcji była treść o gwarancji rozruchowej 7dni. Z tym, że tak jak pisałem wcześniej usterka uniemożliwia sprawdzenie poprawoności dziłania reszty telefonu. Taki mały orzeszek do rozgryzienia :)

Gość gość
nie musisz, jeżeli przedmiot jest zgodny z opisem. prawo zwrotu zakupionego na odległość towaru w ciągu 10 dni bez podawania przyczyny przysŁuguje wyłącznie w przypadku zakupu "kup teraz" gdy sprzedającym jest przedsiębiorca, a nie osoba prywatna.

Gość gość
zadzwoncie do obslugi klienta, powiedza wam ze nie ma zwrotow, mialam sytuacje w sklepie z bezczelna klientka, zadzwonila odrazu na miejscu i potem mnie przepraszala ze nie wiedziala ze od marca sie zmienilo

Gość gość
biuro konsumenta, tam wam powiedza, nie ma zwrotow, jedynie dobra wola sprzedawcy