Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DPSI

Diploma in Public Service Interpreting

Polecane posty

Gość dolores_
Hej DPSI a gdzie ty robisz ten kurs, chodzi mi o to na ktorym uniwersytecie? czy one wszedzie sa tak drogie? dzieki

Hej , ja robie w manchesterze. nalepiej robic kurs tam , gdzie zdaje sie egzamin , tzn jest centrum egzaminacyjne.Wszystko niestety kosztuje tak drogo. zalezy tez czy chcesz zdawac wszystkie piec modulow , czy tylko np.jedna czesc.ja caly czas pisze o calosci.

Gość mannakaszawpl
ja robie ten kurs w sheffield....wysoki poziom.ceny kosmiczne za egzamin , kurs i cala reszte.....

Gość stronaglownainie
bardzo trudny egzamin do zdania.podziwiam was i tych zdających.

Gość czy trzeba być po anglistyce
żeby zrobić ten kurs? napiszcie proszę szczegóły jakie wymogi trzeba spełnić i ile taki kurs trwa?

Gość beatkia
moja siostra robila ten kurs, bardzo trudny, dwa razy podchodzila juz do egzaminu, w polsce skonczyla angielski, ale tutaj tez sie liczy czy umiesz tlumaczyc, np na egzaminie jest tlumaczenie symultaniczne, bardzo trudne, egazmin drogi, teraz chyba z 600 f

Nie musisz byc po anglistyce , aby zrobic ten kurs.Musisz umiec tlumaczyc.Z tego co wiem , to ludzie nawet po anglistyce nie zdaja egzaminu.

dzieki za odpowiedź. A ile trwa ten kurs? Rozumiem, że wybiera się zakres i moduły, czyli można robić wszystko albo specjalizować się tylko w jednej dziedzinie?

Kurs zazwyczaj trwa rok. Mozna tez wziasc w maju przyspieszony kurs , ktory trwa 2 tygodnie.Moim zdaniem mozna sie samemu do egzaminu przygotowac , tylko naprawde trzeba w to pracy wlozyc i trzeba miec wszystkie materialy. jezeli chodzi o egzamin DPSI- sa trzy opcje LAW, HEALTH,GOVER. Mozna tylko zdawac 1 opcje w jednym roku. Egzamin sklada sie z 5 modulow-z czego mozesz zdawac , albo jeden , dwa , trzy , cztery lub piec, wybor nalezy do ciebie.jezeli zdecydujesz , ze zdajesz tylko jeden modul , to masz 5 lat na zdanie pozostalych.

dziękuję bardzo za odpowiedź :) studiowałam filologię (nie angielską) a angielski znam na poziomie advanced, zastanawiam się nad zrobieniem tego kursu ale nie wiem czy mój poziom ang. nie będzie za niski... poczytam jeszcze i się zorientuję. Dzięki za pomoc!

oto przyklad tlumaczenia z poprzedniego papieru egzaminacyjnego , przetlumaczyc latwo , ale musi byc zachowana poprawna forma tlumaczen.trudne czy latwe dla was? Szanowni Panstwo! Niniejszym zwracam sie do Panstwa z prosba 0 wystaranie sie dla mojego syna o jakas prace, w przeciwnym bowiem wypadku skonczy w wiezieniu. Za miesiac syn ma dostac wyrok w sadzie za przedstawianie falszywych danych, aby uzyskac swiadczenia socjalne, do czego niedawno sie przyznal. Chodzi 0 to, ze w wyniku kontroli przeprowadzonej przez urzednikow scigajacych oszustwa zasilkowe okazalo sie, ze syn od kilku miesiecy pracowal jako ochroniarz w klubie i otrzymywal za te prace wynagrodzenie bez placenia zadnych podatkow, a jednoczesnie byl zarejestrowany w swoim lokalnym urzedzie jako bezrobotny pobierajacy zasilek dla os6b aktywnie poszukujacych pracy. Na tydzien zarabial na czysto 300 funtow. W czasie przesluchania syn przyznal, ze podajac nieprawdziwe dane wyludzil od panstwa w oszukaiiczy spos6b 7 tysiecy funtow i wlasnie za to ma bye ukarany. Niestety, \V- zeszlvm roku -v- bvl juz raz karany za kradziez ze sklepu i otrzvmal warcnkcwc zwolnienie na 12 miesiecy. Jesli uda mu sie udowodnic W sadzie, ze ma zamiar podjac prace i wyjscna prosta, to sad wezmie to pod uwage i spojrzy na niego przychylniejszym okiem, dlatego wlasnie osmielam sie zwrocic do Was z niniejsza prosba, Bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc. Z powazaniem

nie wydaje się takie trudne...

Gość dolores_
???NIe ma tu nic co mogloby sprawic trudnosc osobie znajacej angielski......przeciez tu jest bardzo prosty i potoczny jezyk, nie jakies skomlikowane slownictwo!

Nie wydaje si, ale widzi sie ten tekst i jest 5 min na przygotowanie sie...i zaczyna sie tlumaczyc a za kazdy blad traci sie punkty. problem w tym , ze to ma byc fachowo przetlumaczone , a nie taak jak leci , jak mowimy w jez angielskim potocznie .musi byc zachowana gramatyka , stylistyka

Dolres , kazdy kto podchodzi do egzaminu zna angielski co najmniej w stopniu zaawansowanym , nie o to mi chodzilo.Chodzi o kwestie techniczne ,.pozdrawiam

Gość czarna wdowaa
Czytam ten topik i nie mogę się nadziwić....przecież jest napisane wyżej , że bardzo ciężko jest zdać ten egzamin..więć chyba nie jest to takie proste , jak twierdzi dolores.

Gość zuzialalka12345
Ja w tym roku drugi raz będę zdawać.czy ktoś jeszcze zdaje w czerwcu?z mojej grupy w zeszlym roku zdały tylko 3 osoby (osiem podchodzilo do egzaminu). Wcale nie jest tak łatwo zdać ten egzamin.Osoby tu piszą ,że teksty są łatwe , do przejścia.Jednak wciąż dużo osób nie zdaje tego egzaminu. Kto zdaje w czerwcu?

Gość task3b
"I'm trying to make contact with as many people as possible who have failed (once or more) task 3B in the DPSI, particularly if you passed the translation into English. I am in this situation and find it a bit strange that so many people can fail a translation into their own language while passing the task into English..."

Gość buzka nieladna
ciekawa jestem czy wiecie jak sie nazywa ochroniarz w klubie.

Gość najbrzydsze sa golfy
bauncer?

Gość alaja
bouncer

Gość DpsiMet
Nie wiem, czy to dobre miejsce na oglaszanie tego typu uslug, ale ja przygotowuje do obydwu egzaminow tj. DPSI I Met Police Test. Obydwa mam od 2003 r I tlumacze od 14 lat. Jesli ktos jest zainteresowany, to prosze o kontakt pod dpsi.met@gmail.com

Gość lerner
Witam, Jestem z Londynu. Jak widzicie po dacie mojego posta, przeplynelo troche wody w Tamizie i namnozylo sie ciec budzetowych w sektorze publicznym. A ja wlasnie chcialam podejsc do L3 Community Interpreting w Mary Ward Centre, bo pomyslnie przeszlam test odsiewajacy.... ale bardzo bije sie z myslami, czy w to wchodzic, czy nie.... Chcialam choc sie zaczepic w jakiejs agencji na dziendobry i potem podchodzic do DPI lub DPSI. Ale w dobie coraz bardziej ograniczanego korzystania z uslug tlumaczeniowych nie wiem, czy jest sens probowac wchodzic na rynek. Czy ktos moglby rzucic troche nowego swiatla na obecna sytuacje tlumaczy z jezykiem polskim? Jak z praca z papierem L3 Community Interpreting? W jakich instytucjach pracujecie po zrobieniu Diploma in Police Interpreting? Jak po zrobieniu DPSI? Czy sa jeszcze jakies inne kwalifikacje, ktore warto zdobyc? Czy maja sens roczne studia na Westminster University z tlumaczenia? Uzytkowniku poslugujacy sie pseudonimem DPSI, czy wciaz jestes w posiadaniu cennych materialow? Na jakich warunkach moglbys/ moglabys je odstapic? Jak wyglada Twoja sytuacja?

Gość gość
Ja mam level 3 community interpreting i na prace nie narzekam

Gość MaggieMags
Czy ktos mialby sie moze ochote podzielic materialami do egzaminu DPSI? Opcja Law. Z gory dziekuje.

Gość gość
Hej, Ściągnij sobie DPSI Handbook, tam są wszystkie tematy, które mogą być poruszone na egzaminie. Wszystko znajdziesz w internecie. Jeśli masz jakieś pytania, odezwij się na tłumacz.angielsko.polski@gmail.com Zdawałam egzamin w tym roku, może będę mogła Ci pomóc.