Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alicja mm

Są tu mamy karmiące dzieci ze skazą białkową ?

Polecane posty

Gość Alicja mm

Syn(5 tyg) ma skazę więc muszę zrezygnować z nabiału czyli z dużej części tego co jadłam do tej pory ;/ I tu mam kilka pytań: Czym smarujecie pieczywo? Jak robicie sosy np do drobiu,mięs ? (ja do tej pory na śmietanie) Dajcie kilka wskazówek co jeść co mam sobie gotować bo już wysiadam nie mam pomysłów co gotować a apetyt mam ogromny przez to,że karmię. Podzielcie się swoim jadłospisem, przepisami

Gość mamamam27
jest delma z witaminami - nie ma żadnego mlecznego składnika - daje ją synkowi ze skazą ale nie karmiłam go - katorga dla mnie - chyba bym padła z głodu - dostaje nutramigen i oboje jesteśmy zadowoleni :) śladów skazy nie ma a ja sie najadam

witam :) mój synek nie ma skazy, ale jest przebiałkowany bo za bardzo przesadzałam z nabiałem na początku. Chleb smaruje normalnie masłem, ale z ta delma to dobry pomysł :) jem kanapki z wędliną, dzemem jabłkowym (moja mama robi), parówki, kabanosy, na obiad makaron z sosem koperkowym, krupnik,rosół, barszcz czerwony,ziemniaki z pulpecikami gotowanymi, prażonki na maśle(może być ta wspomniana delma,ale bez cebuli-za to trochę pora), marchewka gotowana, buraczki... Na prawde jest dużo pomysłów na posiłek. Wszystko wprowadzaj pomału i zobaczysz czy maluch dany produkt toleruje :) Zaznaczam, że mój synek ma 3,5miesiąca :)

Gość Alicja mm
Dziękuję za wskazówki ;-) Mamamam27 dziękuję za pomysł z Delmą jutro ją sobie kupię. Mimowszystko ja do tej pory też pulpety jadłam ale z takim białym sosem na śmietanie słodkie. A Ty jaki sos robisz do tych pulpetów ? Koperkowy do makaronu też bez śmietany ? Dziewczyny jestem załamana starałam się jeść delikatnie (bez mocnych przypraw, bez smażonego) to już i tak dużo wyrzeczeń. Jeszcze teraz bez nabiału to już całkiem nie wiem co mam jeść :(

tak bez smietany :) nie martw sie da sie przyzwyczaic :) moze lekarz przepisze ci nutramigen, ja tez malemu go czasem daje, ale sprobuj chociaz do 3go miesiaca wytrzymac :) pozdrawiam i dobranoc:)

Gość takamama
w wiekszosci wedlin sa sladowe ilosci mleka niestety... poszukaj takich dzialow dla alergikow, napewno w Pl pelno tego jest !!! sosy zageszczaj maizenna-skrobia kukurydziana i dodawaj wlasnie np koperek. Duzo parowek tez ma mleko no i niestety chleb zwykly tez... najlepeij gotuj w przyprawach piers z kurczaka i kroj jak wedline. Moj mial skaze ale tez byl na nutramigenie bo przy tak ubogiej diecie czesto traci sie pokarm. Mozesz pic mleko sojowe i sa smietany i jogurty sojowe, czy zbozowe. Jednak z soja tez delikatnie i obserwuj dziecko bo niestety czesto uczula. bialko z mleka matki uwalnia sie po 2 tygodniach mniej wiecej wiec jak teraz przyjmujesz takie produkty to maly tez jest narazony jeszcze...

Gość Alicja mm
Dziękuję za dobre rady. Produkty sojowe pielęgniarka też kazała odstawić bo tak naprawdę to nie wiadomo co małego tak uczuliło (do tej pory jadłam właśnie produkty sojowe min ). Piszcie jeszcze przydatne wskazówki :-)

Gość mamamama27
hmm parówki nie mają mleka - chleb też nie - chyba że wyraźnie pisze na opakowaniu że chleb jest np. z jogurtem - bo taki spotkałam

Gość ventolinka
moja córka ma 7 tyg,. od tygodnia ma wysypkę tzn czerwone kroski na policzkach i czole oraz brodzie. czy tak sie objawia skaza? po czym Poznalaś ze syn ja ma? jakie zalecenia dostalas? ja jem duzo nabialu mleka i serów i mysle ze to moze byc skaza. czym dziecko smarowac?

Gość moja rada taka :
jedz tylko to na czym jest napisany skład. Parówki zwykle jednak mają dodane albo białko mleka albo białko sojowe, kiełbasy też. Ja kupuje pakowaną szynkę w biedronce. Nazywa się szynka z wędzarni i nie zawiera nic mlecznego albo te4j samej marki schab z wędzarni. To możesz spokojnie jeść. Mam też sklep z wędlinami marki nik-pol . I oni mają szynkę na której pisze , że nie zawiera alergenów i faktycznie tak jest. Nazywają się : szynka z bobrownik i szynka z wędzoka.

Gość moja rada taka :
chleb też często zawiera mleko, mam w okolicy 3 piekarnie, które dodają mleko do chleba i nie jest to wcale chleb jogurtowy tylko zwykły. W ogóle nie kupuję chleba bez etykietki, a jeśli chodzi o bułki to zadzwoniłam do kilku piekarni, których pieczywo kupuję najczęściej i pytałam czy zawierają składniki mleczne.

Gość Alicja mm
"Ventolinka" Właśnie mały miał krostki na policzkach takie czerwone i przechodzące w plamy. Na początku myślałam,że to potówki :/ ale pielęgniarka z patronażu powiedziała,że to skaza. Wydawało mi się,że nie jem za dużo nabiału a tu jednak :( Jak to się rozprzestrzeniło to miał takie "lukrowane" szorstkie policzki. Odstawiłam nabiał kompletnie i po 2 dniach jest dużo lepiej z buzią. I podejrzewam,że dlatego przez ostatnie 2 tyg jak to się zaczęło to mały zrobił się bardzo niespokojny.

Gość Alicja mm
"Moja rada taka" Dziękuję za wskazówki :-) Dziewczyny piszcie jeszcze, ja w kółko jem to samo. Nie dość,że dieta delikatna bo karmię to jeszcze teraz ten cały nabiał odejdzie. Nadal brakuje mi pomysłów co jeść-jakie dana obiadowe-co gotować ???? Np. jak robić sosy do mięsa ? Np do klopsów ? ehh :(

Ja chleb smarowałam sobie majonezem. No a mleko sojowe. Na obiad najczęściej jadłam kurczaka pieczonego albo kotlety z piersi kurczaka, bez sosów żadnych. Do surówek też dodawałam troszkę majonezu. A robiłaś maluchowi jakieś testy? Skąd pewność ze to mleko uczula? Często uczula również pszenica. Polecam testy biorezonansem .

odstawiam produkty mleczne i już, nad czym tu się zastanawiać??? ewentualnie lepsza metoda, odstawić dziecko od piersi

wszelkie produkty mleczne ale czasem przy skazie (mój tak miał) zdarza się też uczulenie na gluten ja miałam o tyle dobrze że od urodzenia był na mleku modyfikowanym więc łatwo mi było go karmić a sama jadłam co popadnie ;)

Gość ventolinka
moja mala butelki sie nie chwyci tylko cyc. jak czuje smoczek to pluje. i przez ile tak trzeba odtsawic te nabiały ? oj oby tylko to nie byla skaza

jak zgłodnieje to i bulę weźmie ;) mój ma 2 lata i 3 m-ce i nadal jest na bebilonie pepti, najwięcej dzieci do 2-3 roku wyrasta z tego ale nie jest to reguła

Gość ventolinka
nie da rady. ona nawet smoczka do uspokojenia nie chce a mamy 4 rózne. czuje ,, sztywnosc" smoczka i nie ma mowy ze złapie i bedzie ssac.myslicie ze je mienie niechęc do smoczka?

Gość ventolinka
a czy skaza u dziecka mija? czy jesli ma sklaze o oznacza ze do konca zycia nie moze jesd naibialu, melka i serów/?

Gość D.BillI
jest cala masa rzeczy, z ktorych można ułozyć dietę 'bez' jeśli sie nie uda znaleść chleba bez mleka można upiec samemu, pokroić i pomrozić, ale jęsli wyeliminuje się mleko z innych potraw to i zwykły chleb ze sklepu nie powinien zaszkodzić; zakładam, że dziecko nie ma uczulenia na jajka i inne popularne alergeny sniadania/kolacje: - kanapki z Delmą, majonezem, humusem, wedliną (kupić schab, karkówkę etc. upiec, poporcjować, zamrozić), sałatą, pasztetami (mięsne i warzywne, domowej roboty - poszukaj przepisów w sieci), ogórkiem, papryką, - jaja sadzone, omlet na cebuli - kasza jaglana gotowana na wodzie z rodzynkami i kawałkami owoców (banany, jabłka i inne) - kisiele z owocami - muesli albo budyń na mleku ryżowym (poszukaj w sklepach) - biała kiełbasa z wody (ale tutaj sprawdzaj skład - mi się raz udało dostać jedną bez mleka) obiady: - gotuj zupy - większość da się zrobić bez mleka, a zaletą jest dużo witamin - z tym, że trzeba zmienić sposób obróbki termicznej -ja robiłam zupy kremy - gotowałam np. brokuły kwadrans, a potem miksowałam, jeśli domownicy mieli potrzebę to odlewałam sobie porcję na drugi dzień, resztę zaciągałam śmietaną, tak się da zrobić również kartoflankę, kalafiorową, cebulową, barszcz, rosół, porową, krupnik, -drugie danie: *naleśniki na mleku ryżowym na słodko, albo z nadzieniem warzywnym, albo w formie fahitas - z zawiniętym w środku kurczakiem z sałatą, fasolą i papryką albo ze szpinakiem na czosnku 'zaciągniętym' tylko jajkiem - poszukaj przepisów w sieci - jest naprawdę dużo fantastycznych wypełniaczy * pieczenie - wszelkie schaby ze śliwką, karkówki, polędwice, kurczaki, udka, kaczki - sobie bierzesz sos jaki zostanie po pieczeniu, pozostałym domownikom zaciągasz normalnie, jeśli dziecko nie jest uczulone na rybę to raz na tydzień zapiecz sobie rybę w folii *pieczone ziemniaki z nadzieniami (np. tuńczyk z puszki z kukurydzą, szczypiorkiem w majonezie) - o tak powinny wyglądać, z tym, że oczywiście dla Ciebie bez sera: http://www.google.pl/search?q=baked+potatoes&hl=pl&biw=1440&bih=710&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=_fq2TsmtOpOg8gOy0bGZBQ&ved=0CFYQsAQ *nadziewane papryki, pomidory - np. z kus-kusem i warzywami - poszukaj w sieci *rózne wariacje na temat ryżu, kasz...sosy dla siebie możesz zaciągać tą delmą z mąką lub mąką ziemniaczaną - będą trochę jak chińskie dania - kisielkowate wszystko co robisz możesz zrobić dla domowników normalnie, a dla siebie inaczej - musisz tylko w pewnym momencie podzielić porcję na 2 gary, no i z pewnych rzeczy zrezygnować, a jak masz problemy z inwencją ułóż sobie menu powtarzalne np. co dwa tygodnie i tego się trzymaj, bez nabiału da się żyć...trochę:) co do słodkiego to mi wychodziły przepisy na margarynach bezmlecznych i mleku ryżowym, ale spróbuj sama, bo ja mieszkam w UK:) dla pewności prowadź zapiski - co najmniej przez 2 tyg - co jadłaś i kiedy oraz kiedy się pogorszył stan skóry - tak często też można wykryć inne uczulacze

Gość Alicja mm
Ze skazy dzieci często wyrastają,ale u niektórych pozostaje już tendencja do alergii niestety czasami też na inne rzeczy (alergia pyłkowa lub pokarmowa może wystąpić ;/) dlatego ważne jest żeby mama karmiąca piersią trzymała się zasady i odstawiła nabiał. Wiem,że to skaza białkowa. Odstawiłam nabiał i już jest poprawa na twarzy.Skóra o niebo lepiej wygląda.Pielęgniarka mówiła,że jeśli to skaza to poprawa szybko będzie po odstawieniu nabiału. JBT dzięki za wskazówkę,skorzystam :-) ja zawsze jak nie miałam masła w domu to chleb smarowałam majonezem. Mi się wydawało,że nie przesadzam z nabiałem... ale teraz jak musiałam go odstawić to dopiero widzę ile tego jadłam!! mleko,śmietany,śmietanka do kawy, zabielane zupy i sosy,masło,sery żółte,twarożki,budyń, jogurty,kefir... mnóstwo tego

Gość D.BillI
zapomniałam jeszcze - fasola również polecana do zup, czy do nadzienia i makarony:)

Gość moja rada taka:
moje dziecko ma 2 lata i dalej skazę białkową :( Co do testów, to nie ma sensu dziecka kłuć i pobierać krwi skoro po odstawieniu nabiału jest poprawa, od razu widać że to skaza a testy nie zawsze pokazują wiarygodny wynik . Lepiej więc obserwować dziecko , to dla niego najlepsze. Trzeba jeszcze uważać na słodycze, pasztety drobiowe. Ja jadłam pieczywo lekkie z sonko, wafelki ryżowe. Za to pieczywo lekkie z Wasy zawiera mleko. No wszystko, wszystko trzeba czytać. Kiedyś natknęłam się na napój w kartonie niby owocowy a zawierał śmietankę... Co do przepisów to raczej nie pomogę, bo ja jadłam byle jak :( byle tylko nie być głodną. Ale mięso piekłam sama w większych porcjach a potem mroziłam. To co mi smakowało to kasza manna na gęsto ugotowana na wodzie z owocami i sokiem owocowym :)

Gość moja rada taka:
Pożywna jest też soczewica czerwona, gotuje się błyskawicznie- możesz zrobić z tego zupę krem. Do podjadania polecam pestki dyni i słonecznika.

Gość Alicja mm
D.Billl dziękuję bardzo fajnie napisane,że też chciało Ci się tyle pisać :-) 🌼

Gość Alicja mm
Moja rada taka-ale ja cały czas jestem głodna praktycznie :( mały dużo ze mnie wyciąga. W ciąży tak mi się nie chciało jeść jak teraz. Nic tylko bym jadła.

Gość mamamam26
podziwiam was - mnie nawet na myśl nie przyszło żeby zostać przy karmieniu, stanie przy garnkach było czymś dalekim od tego co robiłam - ale moje dziecko bylo bardzo absorbujące

Dziewczyny pisałam o biorezonansie, to działa. Mój synek ma uczulenie na białko mleka krowiego i pszenicę. Po wyeliminowaniu tych składników ze swojego jadłospisu (karmiłam piersią) skóra sie poprawiła. Biorezonansem można dziecko odczulić! Każdy alergen po trzy razy. Trochę to trwało i bardzo ważne jest wtedy rygorystyczne przestrzeganie diety. Zaczęłam powoli w małych porcjach wprowadzac pszenicę, później nabiał i jest ok!! Syn skórkę ma ładna. Teraz od kilku dni jest na bebilonie pepti bo odstawiąłm go od piersi. Warto spróbować.