Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bardzo mi zależy

Na czym polega ten odpust za zmarłych w dniach 1-8 listopada?

Polecane posty

Gość Bardzo mi zależy

Moglby ktos mi dokladnie opisać? Bardzo, ale to bardzo BŁAGAM.

Gość Bardzo mi zależy
na czym to polega?

Gość szmmuu
nie chce cie martwic, ale to tylko gusla i zabobony. zmarli juz nie zyja i nie ma sie im czego odpuszczac. jedyne ich istnienie w tej chwili to w myslach osob o nich pamietajacych :)

Gość Bardzo mi zależy
Powiem tak.. ja jestem osobą wierzącą i straciłam kilka bardzo ważnych osób,nie sposób jest myśleć inaczej, chcę więc wierzę w drugą stronę i nic tego nie zmieni,dlatego wolę to zrobić i mieć świadomość że gdyby coś, to zmarły jest szczęśliwy:)

Gość Bardzo mi zależy
co sie dzieje? każdy na baletach czy co?

Gość Bardzo mi zależy
up

Gość Bardzo mi zależy
o,mam coś, ale tylko to Odpusty zupełne, które można uzyskać w oznaczonych dniach: Za pobożne nawiedzenie cmentarza i równocześnie pomodlenie się za zmarłych, chociażby tylko w myśli, w dniach od 1 do 8 listopada, można codziennie uzyskać odpust zupełny, który można ofiarować jedynie za zmarłych.) tylko tyle? i to gwarantuje im czysciec/niebo? Zdaje mi się,że trzeba zrobić więcej,ale nigdzie nie mogę znaleźć

Gość a ja zawsze myslalam
ze to Bog odpuszcza grzechy. A tu sie okazuje, ze wystarczy samemu sie pomodlic i juz :D Sprytne :P

Gość szmmuu
jezeli wierzysz w "druga strone" to fajnie, jesli ci to pomaga. :) ale takie rzeczy jak odpusty to gusla i zabobony.

Od 1 do 8 listopada należy codziennie się modlić za zmarłych,uczestniczyć w mszy i odwiedzać cmentarz. Każdego dnia mozna modlić się tylko za 1 duszę. Odpust całkowity-gdy osoba modląca się jest w stanie łaski, a cząstkowy-gdy nie. Ponadto by uzyskać o. całkowity nalezy odmawiać na cmentarzu obowiązkowo "Ojcze nasz", "Wieczny odpoczynek" i wybraną dodatkową modlitwę. W przypadku zaniechania którejś z w/w modlitw jest tylko o. cząstkowy.