Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MartaBM

studia czy praca?

Polecane posty

Gość MartaBM

Witam Was serdecznie, piszę tutaj ponieważ mam problem. W tym roku rozpoczęłam naukę na studiach na kierunku filologia rosyjska. Niestety nie wiem jednak czy postąpiłam słusznie. Moim rodzicom jest ciężko mnie utrzymać ale mimo tego mówią, że mogę studiować, że dostanę kasę. Ja natomiast nie wiem czy nie rzucić tych studiów i wyjechać za granicę do pracy. Wiem , że bardzo ciężko musiałabym tam pracować, ale przynajmniej miałabym z tego dobre pieniądze. Teraz jestem w kropce. Z jednej strony chciałabym studiować, ale podejrzewam, że po FR i tak nie znajdę dobrze płatnej pracy. Z drugiej strony chciałabym wyjechać i dobrze zarabiać ale także poznać trochę innego życia, innej kultury, innych ludzi. Mam nadzieję, że podzielicie się ze mną swoim zdaniem na ten temat. Z góry dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam :)

Gość Eeerrr...
Wyjedz jesli masz mozliwosc i studiuj za granica jak juz staniesz troche na nogi. Byc moze wystarczy nawet nauczyc sie tylko rosyjskiego, a nie robic calych studiow z filologii, gdyz za granica czesto bardziej doceniane sa praktyczne umiejetnosci niz papierek z uczelni. Jesli jestes ciekawa swiata, innych kultur itp. to wyjazd jest najlepsza opcja, szczegolnie teraz, kiedy jestes mloda i swiat lezy u Twoich stop. Powodzenia w czymkolwiek, na co sie zdecydujesz!

Najpierw to sie upewnij, czy aby na pewno, jak wyjedziesz zagranicę, bedziesz miała prace i to dobra, mieszkanie i oczywiście pieniadze na dobry poczatek.. to nie tak hop siup, jak się wszystkim wydaje.. Ja w dodatku na twoim miejscu bałabym sie sama wyjeżdzać zagranicę.. Różne wypadki chodza po ludziach.. wiec sama zdecyduj. Poza tym zaraz swieta będą, więc bedziesz pewnie musiała je spędzic na obczyźnie, bo dojazd w obie strony też nie mało kosztuje..

Gość trupuyuoa
praca, dzisiejsze wykształcenie jest warte mniej niż kot obsikał

Gość MartaBM
Ja także chciałabym pracować, ale naprawdę trochę głupio mi rzucić studia. Na dodatek wyjadę za granicę, po 5 latach będę chciała wrócić i co wtedy? Po tej filologii może łatwiej znalazłabym pracę? Boże nie wiem co mam robić ... ;/ Czy myśleć przyszłościowo czy żyć chwilą?

Gość fghfghjdfghjfghjk
praca szkola to gowno i nic ci w zyciu w ogole nie pomoze tylko utrudni bo te oklepane bzdury co ucza to zenada naprawde wiecej sie nauczysz myslac wlasna glowa i lepiej zaczac od zaraz http://www.youtube.com/watch?v=yxRUivXWv2g

Gość grgfesargrea
praca i studia

Gość hfkjahslkdc
zostan na studiach

Gość a co mi tam!
ja bym na Twoim miejscu została na styudiach, rozumiem, że Twoim rodzicom nie jest łatwo, spróbuj może coś dorobić w weekendy, chociaż pewnie masz dużo nauki. Pracy szukaj za granicą, ale na wakacjach, wtedy odciążych rodziców i to znacząco. A na stałe do pracy za granicę jeszcze zdązysz pojechac. Jeśli chcesz zmienić klimat, otoczenie, mozesz postarac się i wyjechać na ERASMUSA do jakiegoś innego państwa, albo Most, wtedy do innego miasta w Polsce

Mam podobny problem tylko ze na opak :) W mojej rodzinie nigdy nie bylo kolorowo przez ojca alkoholika ... Zawsze chcialem isc na studia ale wlasnie z powodu ojca z takich a nie innych wzgledow (nie bede tutaj pisal o co chodzi) jak najszybciej chcialem znalesc prace i byc samodzielnym Teraz mam ta prace zarabiam spore pieniadze jak na 22 latka ale czegos mi brakuje... jakis czas temu naszla mnie refleksja czy czasem dobrze wybralem zajmujac sie praca zamiast studiami bo zawsze chcialem isc ... Postanowilem ze w przyszlym roku ide na studia zaoczne ... a co z tego wyjdzie ? nie wiem